Smażąc wątróbkę, walczysz z pryskającym olejem? Podpowiadamy, co robisz źle

Wątróbka w smażonej wersji to nie lada rarytas dla wielu osób. Niestety bardzo często jej przygotowanie w jednej chwili zamienia się w kulinarny armagedon. Powód? Pryskający olej dookoła patelni. Na szczęście wiem, co zrobić, aby uniknąć takich utrudnień. Śpieszę z wyjaśnieniami!

ObrazekWątróbka/źródło: Comugnero Silvana/AdobeStock
Marzena Pęcak

O ile uwielbiam spędzać czas w kuchni, pracując nad przepisami, to sprzątanie tego pomieszczenia nie jest już zbyt atrakcyjne. Tym bardziej jeśli do czynienia mamy z uciążliwymi i tłustymi plamami. Pozbycie się ich niekiedy graniczy wręcz z cudem. Dlatego też najlepiej przezornie unikać potencjalnych sytuacji, które mogą wiązać się z dużymi porządkami kuchni.

A skoro już o takich sytuacjach mowa, to nie sposób nie wspomnieć o smażeniu wątróbki. Wiele osób podczas tej na pozór prostej czynności, doprowadza swoją kuchnię do opłakanego stanu. To jednak nie koniec. Zdarzają się i takie przypadki, że gotujący ulegają małemu wypadkowi. Dlaczego? Wszystkiemu winny jest pryskający na wszystkie strony gorący olej prosto z patelni. A jak się okazuje, wcale nie musi tak być.

Smażenie wątróbki bez pryskającego oleju jest możliwe!

Wystarczy dodać jedną czynność, aby smażenie wątróbki mogło przebiegać w spokojnej i przyjaznej atmosferze. A co za tym idzie, nasza kuchnia nie będzie wymagać gruntownego sprzątania. Nie ucierpią też nasze ręce, ponieważ już nigdy więcej nie zaatakuje ich rozgrzany olej.

Jak się okazuje, wszystkiemu winny jest nadmiar wody. Sam produkt już ją w sobie zawiera, a kiedy przed smażeniem płuczemy dodatkowo podroby, to katastrofa murowana. Jak się przed nią uchronić?

To bardzo proste. Wystarczy, że przed smażeniem dokładnie osuszysz wątróbkę. Ja robię to przy pomocy zwykłego ręcznika kuchennego. Po prostu delikatnie przyciskam go do wątróbki, a papierowy ręcznik wykonuje całą pracę za mnie. Kiedy mam już pewność, że wątróbka jest dobrze "osuszona", mogę rozgrzać patelnię z olejem.

Obrazek
Wątróbka w smażonej wersji/źródło: M.Franke/AdobeStock

Jak to działa?

Dzięki temu, że pozbywasz się nadmiaru wody z podrobów, po ich kontakcie z rozgrzanym olejem, nie dochodzi do sytuacji, że olej nagle zaczyna nieprzyjemnie pryskać. Wręcz przeciwnie, proces smażenia przebiega w spokoju, bez jakichkolwiek utrudnień. Jak sam więc widzisz, naprawdę warto znaleźć kilka dodatkowych minut, aby uniknąć nieprzyjemnej walki z pryskającym olejem.

Warto również dodać, że wątróbkę w trakcie smażenia najlepiej przewracać na patelni przy pomocy kuchennej łopatki lub szczypiec. Dlaczego? Otóż w ten sposób nie uszkodzimy powierzchni mięsa, a co za tym idzie, soki znajdujące się w środku nie wypłyną. A one również mogłyby spowodować pryskanie oleju. Dlatego stosując się do powyższych porad, masz 100 proc. pewności, że usmażysz wątróbkę bez pryskania oleju.

Nie wiem jak ty, ale ja za każdym razem kiedy zaliczam kulinarną wpadkę, od razu wpadam w gorszy nastrój. Nie inaczej było w przypadku smażenia wątróbki, zanim zaczęłam stosować dzisiejszy trik. A po co się denerwować i psuć sobie dzień? Lepiej unikać takich sytuacji jak ognia. Tobie również radzę to robić!

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem