Popełniamy ten błąd na potęgę przy smażeniu mięsa. Magda Gessler łapie się za głowę
Jak się okazuje, smażenie mięsa nie jest do końca aż tak proste, jak ci się wydaje. Jeśli zależy ci na tym, by było ono soczyste, a nie suche jak wiór, to nie należy popełniać jednego błędu. Magda Gessler podzieliła się wskazówką dzięki, której, za każdym razem będzie smaczne i aromatyczne.
10.03.2023 | aktual.: 10.03.2023 15:36
Smażenie mięsa — banalna czynność czy wyzwanie?
Przygotowując obiad, z pewnością najczęściej decydujesz się na takie dania, w których króluje mięso. Są to przede wszystkim kotlety, bitki, zrazy, czy po prostu podsmażony kawałek mięsa. Jeśli zależy ci na tym, by wydobyć z niego ten najlepszy smak, to starasz się wybrać możliwie najlepsze i świeże mięso. A to nie wszystko. Bo oprócz tego, niezwykle ważne jest tu smażenie mięsa. Są takie sytuacje, że po przygotowaniu jest ono suche i mało apetyczne. A wszystko to przez błąd, który popełnia większość Polaków.
Swoimi cennymi wskazówkami, związanymi z procesem przygotowania mięsa, podzieliła się ostatnio Magda Gessler. Ta popularna kucharka i restauratorka, podczas smażenia mięsa na gulasz, podpowiedziała, czego absolutnie nie należy robić, jeśli zależy ci na najlepszym smaku mięsa i na tym, by było ono soczyste. Umiejętne smażenie kawałków mięsa na gulasz, jest naprawdę ważne.
Jak smażyć mięso na gulasz?
Smażenie mięsa na gulasz nie będzie większym problemem, jeśli zastosujesz się do wskazówek udzielonych przez Magdę Gessler. W jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje" ta popularna restauratorka podzieliła się cenną radą, odnośnie przygotowania mięsa na gulasz.
- podkreśliła Magda Gessler
Okazuje się, że ciągłe mieszanie podsmażanego mięsa jest błędem. W efekcie jest ono suche jak wiór.
Co jeszcze możesz zrobić, by mięso było soczyste?
Okazuje się, że smażenie mięsa to jeden z kilku ważnych elementów, dzięki którym stanie się ono soczyste. Warto też wziąć sobie do serca, kilka innych szczegółów, które mogą okazać się naprawdę istotne.
Pamiętaj, że:
- nie należy dociskać mięsa na patelni — w ten sposób usuwasz z niego soki, które są odpowiedzialne za soczystość
- dobrze jest zamarynować mięso przed smażeniem — przynajmniej kilka godzin wcześniej
- warto dodać spirytus do garnka, w którym dusi się mięso — ten sposób pomoże zmiękczyć włókna
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem: