Ta drobna zmiana sprawi, że placki wyjdą jeszcze smaczniejsze
Zima jest ciężka. Staramy się, jak możemy, żeby umilić sobie ten czas. Chociażby w kuchni. Przygotowujemy ciężkie, sycące i rozgrzewające potrawy. Jedną z nich są placki ziemniaczane. Dodaj do nich jednego warzywa, a wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.
09.02.2024 08:06
Polska kuchnia słynie z żurku, bigosu, ale i chrupiących placków ziemniaczanych. To danie najczęściej przygotowujemy w sezonie jesienno-zimowym. Można podać je na dziesiątki różnych sposobów. Większość z nas jada je z dodatkiem śmietany. To prosta, tania i pożywna potrawa, którą przygotujesz w kilka chwil. Jeśli chcesz, żeby placki wyszły puszyste, dodaj do nich pewnego sezonowego składnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekkie placki ziemniaczane. Dodaj jeden składnik, a całkowicie zmienisz ich smak
Starte ziemniaki, odrobina mąki i jajko to składniki, które są potrzebne do przygotowania placków ziemniaczanych. To proste, pyszne i pożywne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. W naszym kraju najczęściej podaje się je z gulaszem bądź śmietaną. Szwajcarzy przepadają za dodatkiem boczku, zaś w Anglii serwuje się z jajkiem, boczkiem i fasolką.
Mogłoby się wydawać, że to danie jest całkowicie pozbawione wad. Niestety, przygotowanie placków wymaga użycia dużej ilości oleju. Placki są kaloryczne i ciężkostrawne. Na szczęście, jest na to sposób. Wystarczy, że dodasz do nich pewnego warzywa, które sprawi, że placki nie będą wchłaniały tyle tłuszczu. Po usmażeniu będą miękkie i puszyste.
Tym tajemniczym warzywem jest dynia. Dzięki dyni placki nabiorą intensywnego, pomarańczowego koloru. Dzieci będą nimi zachwycone. Nie od dziś wiadomo, że maluchy jedzą oczami. Tak zachęcisz je do zjedzenia obiadu.
Placki ziemniaczane z dynią — przepis
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków typu B (np. Irys, Bryza, Tajfun),
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić mąką z ciecierzycy, która nada chrupkości),
- 2 szklanki startej dyni,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- ulubione dodatki.
Przygotowanie:
- Dynię obierz, wydrąż i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z ziemniakami.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do dyniowo-ziemniaczanej masy.
- Dodaj przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Kiedy zacznie skwierczeć, wykładaj po 3-4 łyżki masy i uformuj ją w placki. Smaż po 2-3 minuty po każdej ze stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.