Ta drobna zmiana sprawi, że placki wyjdą jeszcze smaczniejsze

Zima jest ciężka. Staramy się, jak możemy, żeby umilić sobie ten czas. Chociażby w kuchni. Przygotowujemy ciężkie, sycące i rozgrzewające potrawy. Jedną z nich są placki ziemniaczane. Dodaj do nich jednego warzywa, a wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane z dynią.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Lazarenko I.G.

Polska kuchnia słynie z żurku, bigosu, ale i chrupiących placków ziemniaczanych. To danie najczęściej przygotowujemy w sezonie jesienno-zimowym. Można podać je na dziesiątki różnych sposobów. Większość z nas jada je z dodatkiem śmietany. To prosta, tania i pożywna potrawa, którą przygotujesz w kilka chwil. Jeśli chcesz, żeby placki wyszły puszyste, dodaj do nich pewnego sezonowego składnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Lekkie placki ziemniaczane. Dodaj jeden składnik, a całkowicie zmienisz ich smak

Starte ziemniaki, odrobina mąki i jajko to składniki, które są potrzebne do przygotowania placków ziemniaczanych. To proste, pyszne i pożywne danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. W naszym kraju najczęściej podaje się je z gulaszem bądź śmietaną. Szwajcarzy przepadają za dodatkiem boczku, zaś w Anglii serwuje się z jajkiem, boczkiem i fasolką.

Mogłoby się wydawać, że to danie jest całkowicie pozbawione wad. Niestety, przygotowanie placków wymaga użycia dużej ilości oleju. Placki są kaloryczne i ciężkostrawne. Na szczęście, jest na to sposób. Wystarczy, że dodasz do nich pewnego warzywa, które sprawi, że placki nie będą wchłaniały tyle tłuszczu. Po usmażeniu będą miękkie i puszyste.

Tym tajemniczym warzywem jest dynia. Dzięki dyni placki nabiorą intensywnego, pomarańczowego koloru. Dzieci będą nimi zachwycone. Nie od dziś wiadomo, że maluchy jedzą oczami. Tak zachęcisz je do zjedzenia obiadu.

Placki ziemniaczane z dynią — przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków typu B (np. Irys, Bryza, Tajfun),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić mąką z ciecierzycy, która nada chrupkości),
  • 2 szklanki startej dyni,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione dodatki.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, wydrąż i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z ziemniakami.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do dyniowo-ziemniaczanej masy.
  3. Dodaj przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy zacznie skwierczeć, wykładaj po 3-4 łyżki masy i uformuj ją w placki. Smaż po 2-3 minuty po każdej ze stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇