Ta wigilijna zupa jest niedoceniana, a kiedyś była obowiązkowa na każdym stole

Choć dziś na wigilijnych stołach króluje barszcz z uszkami i zupa grzybowa, dawniej w wielu domach to właśnie zupa migdałowa była jednym z obowiązkowych dań podczas świąt Bożego Narodzenia. To niezwykle delikatna i aromatyczna potrawa, która łączy w sobie słodycz rodzynek, kremową konsystencję mleka i aksamitność migdałów.

Zupa migdałowa to alternatywa dla wigilijnego barszczu z uszkamiZupa migdałowa to alternatywa dla wigilijnego barszczu z uszkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Julia Sudnitskaya

Zupa migdałowa pojawiła się w Polsce już w XVII wieku i szybko stała się jedną z najbardziej wykwintnych potraw serwowanych podczas świąt. Migdały, sprowadzane z południa Europy, były wówczas towarem luksusowym i drogim, dlatego danie na ich bazie podkreślało uroczysty charakter Bożego Narodzenia.

Na stołach wigilijnych gościła niemal w każdym domu szlacheckim i mieszczańskim. Podawano ją z ryżem i rodzynkami, czasem z dodatkiem cynamonu czy skórki cytrusowej. Jej biały kolor miał znaczenie symboliczne – oznaczał czystość, niewinność i radość z narodzin Chrystusa. Zupa migdałowa była także uważana za danie wyjątkowo odświętne, podkreślające wagę rodzinnego spotkania przy stole.

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Dlaczego zupa migdałowa zniknęła ze stołów wigilijnych?

Zupa migdałowa przez długi czas była symbolem świątecznego luksusu, ale z biegiem lat jej obecność na wigilijnym stole zaczęła słabnąć. Główną przyczyną był koszt – migdały i ryż, sprowadzane z zagranicy, były znacznie droższe niż lokalne składniki, takie jak kapusta, grzyby czy buraki. Wraz z popularyzacją kuchni bardziej oszczędnej i prostszej w przygotowaniu, zupa migdałowa ustępowała miejsca daniom łatwiej dostępnym i tańszym.

Na przełomie XIX i XX wieku w polskich domach coraz częściej podawano barszcz z uszkami czy zupę grzybową, które wpisywały się w tradycję postnej Wigilii i korzystały z lokalnych składników. Zupa migdałowa, uważana za danie bardziej "pańskie", zaczęła powoli znikać ze świątecznych jadłospisów.

Przepis na wigilijną zupę migdałową

Zupa migdałowa zachwyca delikatnością, kremową konsystencją i aromatem cynamonu. To danie, które warto odtworzyć, aby poczuć klimat dawnych wigilii. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt na pewno zaskoczy domowników.

Składniki (na 12 osób):

  • 500 g migdałów,
  • 250 g ryżu,
  • 250 g rodzynek,
  • 2 l tłustego mleka lub mleka połączonego ze śmietaną 30 proc.,
  • szczypta cynamonu.


Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od sparzenia migdałów wrzątkiem i obrania ich ze skórki. Część zostawiam w całości do dekoracji, a resztę mielę drobno, by nadały zupie aksamitnej konsystencji.
  2. Ryż płuczę na sicie, aż woda stanie się przejrzysta. Następnie gotuję go w lekko osolonej wodzie, ale tylko do półmiękkości (dogotuje się już w mleku).
  3. W dużym garnku podgrzewam mleko. Dodaję zmielone migdały, ryż i rodzynki.
  4. Gotuję całość na małym ogniu, często mieszając, aby ryż nie przywarł do dna.
  5. Kiedy zupa zgęstnieje i stanie się kremowa, doprawiam ją szczyptą cynamonu. Próbuję – jeśli trzeba, dodaję odrobinę cukru, by podkreślić słodycz rodzynek.

Podaję gorącą, udekorowaną całymi migdałami. Zupa pięknie prezentuje się w świątecznych miseczkach i od razu wprowadza atmosferę dawnych wigilijnych stołów.

Z czym podawać zupę migdałową?

Zupa migdałowa sama w sobie jest dość sycąca i aromatyczna, ale można ją podać w kilku ciekawych wariantach, podkreślających jej świąteczny charakter:

  • z ugotowanym ryżem – to klasyczna wersja, w której ryż dodaje zupie treści i przyjemnej konsystencji,
  • z rodzynkami lub innymi bakaliami – np. suszonymi morelami, figami albo daktylami, które podkreślą jej słodycz,
  • z płatkami migdałów na wierzchu – dla dekoracji i chrupiącego akcentu,
  • ze skórką pomarańczową lub cytrynową – doda świeżości i lekkości.

Można ją traktować zarówno jako zupę podawaną na początku wieczerzy wigilijnej, jak i jako słodkie zakończenie świątecznego posiłku.

Wybrane dla Ciebie
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Niezjedzona nie trafi do kosza. Przeczytaj, zanim zrobisz jarzynową
Niezjedzona nie trafi do kosza. Przeczytaj, zanim zrobisz jarzynową
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Dietetyk poleca makowy przekładaniec. Słodki deser bez wyrzutów sumienia
Dietetyk poleca makowy przekładaniec. Słodki deser bez wyrzutów sumienia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟