Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze
Z wigilijnymi zupami kojarzy się głównie barszcz i grzybowa. Dawniej na polskich stołach pojawiała się również zupa migdałowa, chociaż raczej jako forma deseru, a nie pierwsze danie na świątecznej kolacji. Jest tak smaczna, że chętnych na dokładki nigdy nie brakuje.
Zupa migdałowa to potrawa, która przez wieki była obecna na wigilijnych stołach, szczególnie w zamożniejszych domach na Kresach Wschodnich. Jeszcze w okresie międzywojennym była powszechnie znana, lecz podczas PRL potrawa ta traciła na popularności z powodu niedostępności migdałów. Dziś powraca do łask i kusi słodki smakiem kolejne pokolenia Polaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze
Wigilijna zupa migdałowa
Zupa na deser brzmi dość ekstrawagancko, ale tak naprawdę nie ma w tym nic zaskakującego. W polskich domach pojawia się "zupa nic", a latem wiele osób zajada się zupą owocową z makaronem. Wigilijna migdałowa to z kolei danie, które już kiedyś gościło na naszych stołach.
Jej delikatny, kremowy smak i orzechowy aromat z korzenną nutą przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, bez względu na wiek. Wystarczy kilka prostych składników i pyszny deser gotowy.
Składniki:
- 1 l mleka,
- 200 g migdałów w płatkach lub w całości bez skórki,
- 2 łyżki migdałów w płatkach do posypania,
- 3 łyżki rodzynek,
- 2 laski cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Płatki migdałów umieść w robocie kuchennym i zmiel. Możesz również sięgnąć po migdały w całości, jeśli twój blender ma odpowiednią moc. Pamiętaj o sparzeniu ich i zdjęciu brązowej skórki, żeby zupa nie była gorzka.
Krok 2. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, zmielone migdały i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 10-15 minut.
Krok 3. Następnie dodaj mielony kardamon, rodzynki, laskę cynamonu i gotuj jeszcze przez chwilę.
Krok 4. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj płatkami migdałów. Smacznego!