Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Z wigilijnymi zupami kojarzy się głównie barszcz i grzybowa. Dawniej na polskich stołach pojawiała się również zupa migdałowa, chociaż raczej jako forma deseru, a nie pierwsze danie na świątecznej kolacji. Jest tak smaczna, że chętnych na dokładki nigdy nie brakuje.

Wigilijna zupa migdałowaWigilijna zupa migdałowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Zupa migdałowa to potrawa, która przez wieki była obecna na wigilijnych stołach, szczególnie w zamożniejszych domach na Kresach Wschodnich. Jeszcze w okresie międzywojennym była powszechnie znana, lecz podczas PRL potrawa ta traciła na popularności z powodu niedostępności migdałów. Dziś powraca do łask i kusi słodki smakiem kolejne pokolenia Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Wigilijna zupa migdałowa

Zupa na deser brzmi dość ekstrawagancko, ale tak naprawdę nie ma w tym nic zaskakującego. W polskich domach pojawia się "zupa nic", a latem wiele osób zajada się zupą owocową z makaronem. Wigilijna migdałowa to z kolei danie, które już kiedyś gościło na naszych stołach.

Jej delikatny, kremowy smak i orzechowy aromat z korzenną nutą przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, bez względu na wiek. Wystarczy kilka prostych składników i pyszny deser gotowy.

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 200 g migdałów w płatkach lub w całości bez skórki, 
  • 2 łyżki migdałów w płatkach do posypania, 
  • 3 łyżki rodzynek, 
  • 2 laski cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Płatki migdałów umieść w robocie kuchennym i zmiel. Możesz również sięgnąć po migdały w całości, jeśli twój blender ma odpowiednią moc. Pamiętaj o sparzeniu ich i zdjęciu brązowej skórki, żeby zupa nie była gorzka.

Zmielone migdały
Zmielone migdały © Pyszności

Krok 2. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, zmielone migdały i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 10-15 minut.

Zupa z mielonymi migdałami
Zupa z mielonymi migdałami © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaj mielony kardamon, rodzynki, laskę cynamonu i gotuj jeszcze przez chwilę.

Pyszna zupa z migdałami i przyprawami
Pyszna zupa z migdałami i przyprawami © Pyszności

Krok 4. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj płatkami migdałów. Smacznego!

Wigilijna zupa migdałowa
Wigilijna zupa migdałowa © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek