Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Z wigilijnymi zupami kojarzy się głównie barszcz i grzybowa. Dawniej na polskich stołach pojawiała się również zupa migdałowa, chociaż raczej jako forma deseru, a nie pierwsze danie na świątecznej kolacji. Jest tak smaczna, że chętnych na dokładki nigdy nie brakuje.

Wigilijna zupa migdałowaWigilijna zupa migdałowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Zupa migdałowa to potrawa, która przez wieki była obecna na wigilijnych stołach, szczególnie w zamożniejszych domach na Kresach Wschodnich. Jeszcze w okresie międzywojennym była powszechnie znana, lecz podczas PRL potrawa ta traciła na popularności z powodu niedostępności migdałów. Dziś powraca do łask i kusi słodki smakiem kolejne pokolenia Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Wigilijna zupa migdałowa

Zupa na deser brzmi dość ekstrawagancko, ale tak naprawdę nie ma w tym nic zaskakującego. W polskich domach pojawia się "zupa nic", a latem wiele osób zajada się zupą owocową z makaronem. Wigilijna migdałowa to z kolei danie, które już kiedyś gościło na naszych stołach.

Jej delikatny, kremowy smak i orzechowy aromat z korzenną nutą przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, bez względu na wiek. Wystarczy kilka prostych składników i pyszny deser gotowy.

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 200 g migdałów w płatkach lub w całości bez skórki, 
  • 2 łyżki migdałów w płatkach do posypania, 
  • 3 łyżki rodzynek, 
  • 2 laski cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Płatki migdałów umieść w robocie kuchennym i zmiel. Możesz również sięgnąć po migdały w całości, jeśli twój blender ma odpowiednią moc. Pamiętaj o sparzeniu ich i zdjęciu brązowej skórki, żeby zupa nie była gorzka.

Zmielone migdały
Zmielone migdały © Pyszności

Krok 2. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier, zmielone migdały i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 10-15 minut.

Zupa z mielonymi migdałami
Zupa z mielonymi migdałami © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaj mielony kardamon, rodzynki, laskę cynamonu i gotuj jeszcze przez chwilę.

Pyszna zupa z migdałami i przyprawami
Pyszna zupa z migdałami i przyprawami © Pyszności

Krok 4. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj płatkami migdałów. Smacznego!

Wigilijna zupa migdałowa
Wigilijna zupa migdałowa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥