Tak przygotowane ryby tracą wszystkie wartości. Polacy nie mają świadomości

Ryby są uznawane za jedne z najzdrowszych produktów w naszej diecie – bogate w białko, witaminy i przede wszystkim w kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że sposób ich przygotowania może sprawić, iż te cenne składniki... praktycznie znikną. Smażenie czy intensywne grillowanie potrafi zniszczyć nawet 70–85 proc. zawartych w rybie kwasów omega-3, które są kluczowe dla zdrowia serca, mózgu i odporności.

Smażone ryby mają najmniej kwasów omega-3Smażone ryby mają najmniej kwasów omega-3
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryby uchodzą za jedne z najzdrowszych produktów w diecie, głównie dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak EPA i DHA. Te substancje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nasz organizm nie potrafi ich sam wytwarzać – musimy dostarczać je z pożywieniem. Oprócz omega-3, ryby dostarczają też pełnowartościowego białka, witaminy D, jodu, selenu i witamin z grupy B – dlatego warto je regularnie włączać do diety, ale... równie ważne jest to, jak je przyrządzamy, by tych wartości nie stracić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rybak wyjaśnia, jakie ryby najlepiej wybierać nad Bałtykiem

Jak obróbka termiczna wpływa na wartości odżywcze ryb?

Obróbka termiczna ma ogromny wpływ na wartości odżywcze ryb – szczególnie na zawartość kwasów omega-3, które są wyjątkowo wrażliwe na wysoką temperaturę. W trakcie smażenia czy grillowania tłuszcze te ulegną utlenieniu, czyli degradacji. Efekt? Ryba traci to, co ma w sobie najcenniejsze.


Najwięcej wartości odżywczych tracimy przy:

  • smażeniu – straty omega-3 mogą sięgać aż 70–85 proc.,
  • grillowaniu – ubytek wynosi nawet 40–50 proc.,
  • pieczeniu – to znacznie lepszy wybór, bo traci się tylko 10–15 proc.,
  • gotowaniu na parze – najmniej inwazyjna metoda, przy której omega-3 niemal się nie niszczą.

Wysoka temperatura może osłabiać nie tylko tłuszcze, ale także zmniejszyć zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – jak witamina D – i prowadzić do wysuszenia ryby, co pogarsza jej strawność i smak.

Jak najlepiej przygotowywać ryby, by zachować ich wartości?

Aby zachować maksymalnie dużo wartości odżywczych – zwłaszcza kwasów omega-3 – najlepiej przygotowywać ryby w sposób delikatny, bez agresywnej temperatury i smażenia na tłuszczu.


Najlepsze metody to:

  • Gotowanie na parze – najłagodniejszy sposób, który praktycznie nie wpływa na zawartość zdrowych tłuszczów. Ryba zachowuje też naturalną wilgotność i delikatny smak.
  • Pieczenie w niskiej temperaturze (np. 160-180 stopni Celsjusza) – szczególnie w rękawie lub z dodatkiem oliwy i ziół. Straty omega-3 są minimalne.
  • Duszona ryba – np. w sosie pomidorowym, koperkowym lub warzywnym. Dzięki obecności płynu temperatura rozkłada się równomiernie i nie dochodzi do nadmiernego wysuszenia ani spalania tłuszczów.
  • Gotowanie – klasyczne, choć mniej aromatyczne. Dobre do zup rybnych i rybnych bulionów.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości