PrzepisTaką wołowinę podaję zawsze w pierwszy dzień świąt. Nie ma lepszego obiadu z piekarnika

Taką wołowinę podaję zawsze w pierwszy dzień świąt. Nie ma lepszego obiadu z piekarnika

Tradycyjnie po postnej wigilii nadchodzi czas na mięsną ucztę. Klasyczne schabowe są stanowczo zbyt mało uroczyste jak na taką okazję. Na stole pojawiają się o wiele bardziej wytworne pieczenie czy gulasze. Ten z wołowiną po burgundzku zdecydowanie zasługuje na podanie w pierwszy dzień świąt. Wszystko w tej potrawie idealnie do siebie pasuje.

Wołowina z tego przepisu wychodzi krucha i soczysta w środku
Wołowina z tego przepisu wychodzi krucha i soczysta w środku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wołowina to wymagające mięso, które wymaga specjalnej obróbki. Ale jeśli wykażesz się odpowiednim wyczuciem lub po prostu znajomością fachu, twoja praca na pewno zostanie doceniona. Gulasz z kruchymi kawałkami mięsa w delikatnie słodkim sosie sprawia, że wszystkie inne dania bledną. Doskonale smakuje z chrupiącymi tostami, które można maczać w tym mistrzowskim sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Na co zwrócić uwagę kupując wołowinę?

Kupując wołowinę, zwróć uwagę na kilka istotnych aspektów, które przełożą się na jakość przygotowanej potrawy. Kolor mięsa powinien być jasnoczerwony, a tłuszcz bardzo jasny – oznacza to świeżość i dobrą jakość wołowiny. Mięso nie powinno być zbyt mokre ani lepkie.

Warto także wybrać kawałek z odpowiedniej części tuszy, np. pręgę lub udziec, które idealnie nadają się do gulaszy. Zapach wołowiny również jest kluczowy – świeże mięso pachnie delikatnie i apetycznie. Pamiętaj także, by wybierać wołowinę z certyfikatem pochodzenia, który gwarantuje mięso z dobrego źródła.

Gulasz wołowy po burgundzku – przysmak kuchni francuskiej

Wołowina po burgundzku, znana również jako boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Powstaje z duszonej wołowiny marynowanej w czerwonym winie z dodatkiem ziół, co nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat. W oryginalnej recepturze wykorzystuje się wino burgundzkie, które idealnie komponuje się z mięsem i dodatkami.

Długie duszenie sprawia, że mięso staje się niezwykle kruche i przesiąknięte aromatycznym sosem. Dodatek pieczarek i przypraw, takich jak tymianek czy liść laurowy, podkreśla smak potrawy, czyniąc ją idealnym wyborem na rodzinną, świąteczną ucztę.

Jak zrobić wołowinę po burgundzku?

Do potrawy wybierz kawałek mięsa wołowego z małą ilością tłuszczu. Może być karkówka, łopatka lub udziec.

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 50 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 500 ml czerwonego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • pół łyżeczki soli i pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 200 g pieczarek.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm. Obtocz je w mące i obsmaż je krótko na patelni z rozgrzanym olejem z 1 łyżką masła. Nie muszą być całkowicie zrobione, chodzi o to, aby zamknąć włókna i soczystość w środku.
  2. Przełóż wołowinę na talerz i na tej samej patelni podsmaż pokrojone warzywa – w grubą kostkę cebulę i marchewkę, a w plasterki czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Następnie przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Zalej winem i bulionem wołowym. Dodaj liść laurowy, kilka gałązek tymianku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 2,5 godziny.
  4. Pół godziny przed końcem pieczenia na pozostałym maśle podsmaż pieczarki – jeśli są małe, mogą być w całości – i dodaj je do brytfanny z gulaszem.
  5. Po 30 minutach podaj gotowy obiad z pieczywem lub ziemniakami.
gulaszwołowinaświąteczny obiad

Wybrane dla Ciebie