Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze

Polskie tory zyskały nowego pasażerskiego przewoźnika. Czeska linia RegioJet uruchomiła połączenia krajowe i międzynarodowe, wprowadzając jednocześnie na rynek kolejowy nową jakość usług gastronomicznych na pokładzie.

Cena za deser zaskoczy miłośników słodkościCena za deser zaskoczy miłośników słodkości
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Wagony restauracyjne zostały już przetestowane wzdłuż i wszerz, a fanów jajecznicy i pierogów nie brakuje, ale... nie zawsze Wars znajduje się w składzie. Z pomocą przychodzą wtedy automaty na kawę czy po prostu sprzedaż przekąsek z wózka.

Czesi postawili na inne rozwiązanie: zamówione potrawy serwują prosto do stolika. Jednak to nie sam sposób podania zwraca uwagę, a atrakcyjne ceny, niższe niż w niektórych barach mlecznych. Na dodatek pasażerowie w cenie biletu mają także wodę źródlaną, a w wyższych klasach kawę i herbatę.

Sernik z kakaową kruszonką w RegioJet

Menu RegioJet: deser za 2 zł i dania Makłowicza

Menu w RegioJet jest dość bogate — znajdziemy tutaj zupy, dania główne, przekąski i desery. Usatysfakcjonowani będą również wegetarianie. Oferta jest różnorodna, co zdecydowanie ułatwia wybranie czegoś dla siebie. RegioJet stawia na lokalne specjały, zaprasza do współpracy polskie marki, również te sygnowane popularnym nazwiskiem.

Na mniejszy głód zamówić można sałatkę Cezar lub z owczym serem i burakiem (10,50 zł). Zamiast kanapki w menu znajdziemy croissant z szynką oraz serem i hummus z krakersami za 4,50 zł. Na rozgrzanie polecają się ogórkowa i pomidorowa za 7 zł.

Na obiad czekają dania Roberta Makłowicza - spaghetti carbonara, gołąbki lub kurczak teryiaki, każde za 12,50 zł. To gotowce, które pojawiają się często w supermarketach. W tej samej cenie dostaniemy także burrito z szarpaną wołowiną.

Wśród deserów uwagę przyciąga sernik z dodatkiem kakao, ale skusić się można także na ciasto śliwkowe czy szarlotkę po 2 zł. Droższa jest miodowa Marlenka (4,50 zł), makowy sernik i mus czekoladowy (oba po 6,50 zł). Dla miłośników słodkości w fit wydaniu przygotowano z kolei jogurt grecki z owocami, musli oraz miodem za 7 zł. W ofercie znajdziemy ciastka oraz inne drobne przekąski, jak na przykład zielone chipsy z batatów, buraków i marchewki czy cynamonowe cukierki (4,50 zł).

  • Zupy i dania na ciepło
  • Napoje
  • Sałatki i przekąski
  • Coś na mniejszy głód
  • Desery
[1/5] Zupy i dania na ciepło Źródło zdjęć: Pyszności |

Ceny są znacznie niższe niż w wagonach restauracyjnych Pendolino. Tam pomidorowa kosztuje 18 zł, mielony z buraczkami 38 zł, a porcja sernika i szarlotki to wydatek aż 15 zł. Spora przepaść.

Sernik warty grzechu

Hitem wśród podróżujących jest sernik z kakaową kruszonką. Tradycyjny wypiek kosztuje zaledwie 2 zł. Oczywiście nie jest to deser jak z najlepszej restauracji, ale stosunek ceny do jakości jest więcej niż zadowalający. Sama porcja jest też okazała, a jeśli do tego dodamy fakt, że napój mamy w cenie biletu, to podróż RegioJet staje się jeszcze przyjemniejsza.

Sernik z kakaową kruszonką to hit
Sernik z kakaową kruszonką to hit © Pyszności

Na ten moment pociągi czeskiego przewoźnika operują jedynie na trasie między Warszawą a Krakowem, ale w grudniu pojawiają się kolejne połączenia. To duża konkurencja dla PKP, która może spowodować zmiany u polskiego przewoźnika, również te gastronomiczne. Jedzenie w Warsie jest co prawda przygotowywane na świeżo, ale sam wagon pojawia się jedynie w wybranych pociągach. RegioJet udowadnia, że smaczna i urozmaicona gastronomia na pokładzie nie musi być luksusem zarezerwowanym tylko dla najdroższych połączeń.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇