Takie placki jadłem z koła gospodyń wiejskich. Odtworzyłem przepis w domu

Podczas jednej ze swoich wizyt na Małopolsce zostałem poczęstowany pysznymi plackami z patelni, których tajemnicza nazwa – małdrzyki krakowskie – już na zawsze utkwiła mi w pamięci. Ich autorka, dumna członkini gospodyń miejskich – zgodziła się zdradzić mi przepis.

Placki z patelni to przysmak z MałopolskiPlacki z patelni to przysmak z Małopolski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kriger Olga

Jeśli o kulinaria chodzi, powiedzenie "co kraj to obyczaj" nie oddaje całej prawdy. A przynajmniej nie w Polsce. Dlaczego? Cóż, żeby wypróbować oryginalnych, niezwykłych, a czasami zupełnie cudacznych przepisów o unikalnym charakterze nie trzeba wybierać się poza granicę kraju, lecz wsiąść w pociąg czy samochód i przejechać… sto kilometrów. Różnice pomiędzy kuchniami poszczególnych regionów Polski są zauważalne jak na dłoni. I uważam, że jest to piękne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jednym z przedstawicieli tego schematu są małdrzyki krakowskie, których dane mi było spróbować jakiś czas temu właśnie na południu kraju. Te totalnie przepyszne, delikatne jak aksamit i rozpływające się w ustach twarogowe placki z patelni to ewidentnie chluba tamtego rejonu. Co więcej, jak się dowiedziałem, małdrzyki wyrabia się tam już dosłownie od wieków. To dlatego, kiedy już je zjadłem, miałem poczucie nie tylko spełnienia kulinarnego, ale wręcz poczułem się jak prawdziwy kuchenny odkrywca.

Małdrzyki krakowskie, jak to placki z patelni, nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Poradzi sobie z nimi nawet największy amator. A czy warto? Już po pierwszym kęsie będziesz znał odpowiedź na to pytanie.

Małdrzyki krakowskie – placki z patelni prosto z Małopolski

Składniki:

  • 400 g półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 łyżki mąki.

Dodatkowo: masło klarowane, cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg wyłóż do naczynia i zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Następnie dodaj stopione i wystudzone masło, cukier waniliowy, mąkę i jajka.
  3. Miksuj dalej, na niskich obrotach.
  4. Kiedy masa na placki będzie już pulchna i gładka, rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego i zacznij smażyć placki – po trochu, by nie obniżać temperatury tłuszczu.
  5. Na koniec zdejmij placki z patelni i delikatnie odciśnij je na ręczniku papierowym. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟