Takie placki jadłem z koła gospodyń wiejskich. Odtworzyłem przepis w domu
Podczas jednej ze swoich wizyt na Małopolsce zostałem poczęstowany pysznymi plackami z patelni, których tajemnicza nazwa – małdrzyki krakowskie – już na zawsze utkwiła mi w pamięci. Ich autorka, dumna członkini gospodyń miejskich – zgodziła się zdradzić mi przepis.
08.10.2024 14:51
Jeśli o kulinaria chodzi, powiedzenie "co kraj to obyczaj" nie oddaje całej prawdy. A przynajmniej nie w Polsce. Dlaczego? Cóż, żeby wypróbować oryginalnych, niezwykłych, a czasami zupełnie cudacznych przepisów o unikalnym charakterze nie trzeba wybierać się poza granicę kraju, lecz wsiąść w pociąg czy samochód i przejechać… sto kilometrów. Różnice pomiędzy kuchniami poszczególnych regionów Polski są zauważalne jak na dłoni. I uważam, że jest to piękne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednym z przedstawicieli tego schematu są małdrzyki krakowskie, których dane mi było spróbować jakiś czas temu właśnie na południu kraju. Te totalnie przepyszne, delikatne jak aksamit i rozpływające się w ustach twarogowe placki z patelni to ewidentnie chluba tamtego rejonu. Co więcej, jak się dowiedziałem, małdrzyki wyrabia się tam już dosłownie od wieków. To dlatego, kiedy już je zjadłem, miałem poczucie nie tylko spełnienia kulinarnego, ale wręcz poczułem się jak prawdziwy kuchenny odkrywca.
Małdrzyki krakowskie, jak to placki z patelni, nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Poradzi sobie z nimi nawet największy amator. A czy warto? Już po pierwszym kęsie będziesz znał odpowiedź na to pytanie.
Zobacz także
Małdrzyki krakowskie – placki z patelni prosto z Małopolski
Składniki:
- 400 g półtłustego twarogu,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 łyżki mąki.
Dodatkowo: masło klarowane, cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Twaróg wyłóż do naczynia i zmiksuj za pomocą blendera.
- Następnie dodaj stopione i wystudzone masło, cukier waniliowy, mąkę i jajka.
- Miksuj dalej, na niskich obrotach.
- Kiedy masa na placki będzie już pulchna i gładka, rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego i zacznij smażyć placki – po trochu, by nie obniżać temperatury tłuszczu.
- Na koniec zdejmij placki z patelni i delikatnie odciśnij je na ręczniku papierowym. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!