Takie placki jadłem z koła gospodyń wiejskich. Odtworzyłem przepis w domu

Podczas jednej ze swoich wizyt na Małopolsce zostałem poczęstowany pysznymi plackami z patelni, których tajemnicza nazwa – małdrzyki krakowskie – już na zawsze utkwiła mi w pamięci. Ich autorka, dumna członkini gospodyń miejskich – zgodziła się zdradzić mi przepis.

Placki z patelni to przysmak z MałopolskiPlacki z patelni to przysmak z Małopolski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kriger Olga

Jeśli o kulinaria chodzi, powiedzenie "co kraj to obyczaj" nie oddaje całej prawdy. A przynajmniej nie w Polsce. Dlaczego? Cóż, żeby wypróbować oryginalnych, niezwykłych, a czasami zupełnie cudacznych przepisów o unikalnym charakterze nie trzeba wybierać się poza granicę kraju, lecz wsiąść w pociąg czy samochód i przejechać… sto kilometrów. Różnice pomiędzy kuchniami poszczególnych regionów Polski są zauważalne jak na dłoni. I uważam, że jest to piękne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jednym z przedstawicieli tego schematu są małdrzyki krakowskie, których dane mi było spróbować jakiś czas temu właśnie na południu kraju. Te totalnie przepyszne, delikatne jak aksamit i rozpływające się w ustach twarogowe placki z patelni to ewidentnie chluba tamtego rejonu. Co więcej, jak się dowiedziałem, małdrzyki wyrabia się tam już dosłownie od wieków. To dlatego, kiedy już je zjadłem, miałem poczucie nie tylko spełnienia kulinarnego, ale wręcz poczułem się jak prawdziwy kuchenny odkrywca.

Małdrzyki krakowskie, jak to placki z patelni, nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Poradzi sobie z nimi nawet największy amator. A czy warto? Już po pierwszym kęsie będziesz znał odpowiedź na to pytanie.

Małdrzyki krakowskie – placki z patelni prosto z Małopolski

Składniki:

  • 400 g półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 łyżki mąki.

Dodatkowo: masło klarowane, cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg wyłóż do naczynia i zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Następnie dodaj stopione i wystudzone masło, cukier waniliowy, mąkę i jajka.
  3. Miksuj dalej, na niskich obrotach.
  4. Kiedy masa na placki będzie już pulchna i gładka, rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego i zacznij smażyć placki – po trochu, by nie obniżać temperatury tłuszczu.
  5. Na koniec zdejmij placki z patelni i delikatnie odciśnij je na ręczniku papierowym. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat