Te flaczki to mistrzostwo świata. Nie obawiaj się, nie na w nich grama mięsa

Masz ochotę na flaczki, ale myśl o zjedzeniu flaków napawa cię obrzydzeniem? Jest na to sposób. Poznaj przepis na genialne flaczki, w których nie ma ani grama mięsa.

Te flaczki to prawdziwy hit. Nie ma w nich ani grama mięsa. Te flaczki to prawdziwy hit. Nie ma w nich ani grama mięsa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Flaki były znane już za czasów panowania króla Jagiełły. To jedna z najpopularniejszych polskich zup, które przygotowywano równie często co rosół czy pomidorówkę. Czym są więc flaki? To oczyszczone żwacze, trawieńce i księgi.

Flaki wyglądają jak makaron, jednak sama świadomość jedzenia wnętrzności może obrzydzić niejedną osobę. Nie oznacza to, że musimy z nich rezygnować. Poznaj przepis na wegańskie flaczki, które w smaku nie ustępują oryginalnej wersji. Przygotujesz je w kilka chwil.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Genialne flaczki bez grama mięsa

Flaczki to gęsta, aromatyczna i pożywna zupa, którą przygotowuje się na bazie oczyszczonych flaków wołowych. Poza mięsem lądują w niej warzywa korzeniowe, a całość doprawia się hojną ilością pieprzu i ostrej papryki. Niegdyś cieszyła się ogromną popularnością, jednak w dzisiejszych czasach przygotowuje się ją naprawdę rzadko.

Myśl o flakach może budzić obrzydzenie, dlatego też tak wiele osób unika jej jak ognia. Czy wiesz, że flaki można zamienić na...naleśniki? Pokrojone w paski do złudzenia przypominają flaki. Wystarczy dodać je pod koniec gotowania, aby otrzymać pyszną zupę, którą zajadaliśmy się jako dzieci.

Nie ma tu ani grama mięsa. Kto wie, może ten przepis skłoni cię do zagłębienia się w dietę roślinną? Odpowiednio zbilansowana niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia, ale i dla sylwetki.

Flaczki z boczniaków — przepis

Składniki:

  • 3 naleśniki,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • cebula,
  • por,
  • olej,
  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę, marchewkę i seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Pora i cebulę poszatkuj i podsmaż je na patelni, aż staną się rumiane. Dodaj do nich pokrojone wcześniej warzywa i smaż całość jeszcze przez 5 minut.
  3. Podsmażone warzywa przełóż do garnka z dużym dnem i zalej je wodą lub bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, majeranek, koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Gotuj zupę przez 15-20 minut aż warzywa całkowicie zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dodaj do zupy naleśniki pokrojone w paski.

Porady:

  1. Naleśniki możesz zamienić na boczniaki. Wystarczy, że pokroisz je w paski i posmażysz na patelni razem z warzywami korzeniowymi.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀