Tego nigdy nie jedz przed opalaniem. Nawet nie wiesz, jak opłakane mogą być skutki

Jeśli przed wyjściem na plażę miałeś zamiar wypić sok z tych warzyw, to lepiej zmień plany. Okazuje się bowiem, że niektóre z nich posiadają właściwości fotouczulające. Taka nierozwaga może się zakończyć nieestetycznymi wypryskami, przebarwieniami, a nawet poważnymi poparzeniami na skórze. O jakie warzywa chodzi?

ObrazekNiektóre warzywa charakteryzują się działaniem fotouczulającym - Pyszności; foto: Canva

Jakie nieroztropne czynności lub zaniedbania mogą spowodować poparzenia słoneczne? Brak odpowiedniego filtra, długie przebywanie na słońcu, zaśnięcie na materacu... To wszystko święta prawda, ale o tym z całą pewnością wiedziałeś już wcześniej. Może cię jednak zdziwić fakt, że jest jeszcze jedna rzecz mogąca skutkować problemami skórnymi. Kto by się spodziewał, że czarnym charakterem tej historii będą... warzywa?

Warzywa powodujące oparzenia — czy to w ogóle możliwe?

Soki warzywne to solidny element diety, które dietetycy polecają wszystkim bez krzty zawahania. I słusznie! Minerały, witaminy, przeciwutleniacze... Brzmi jak samo zdrowie, prawda? I tak też jest; jednak istnieje sytuacja, w której powinieneś ich unikać. Wszystko przez to, że niektóre warzywa wykazują działanie fotouczulające. 

Obrazek
Wyjście na plaże to sama przyjemność, ale może zamienić się w koszmar, jeśli wcześniej jadłeś niektóre warzywa - Pyszności; foto: Canva

Te właściwości są nazywane przez specjalistów pseudoalergią. I chociaż po nazwie wydaje się, że można je zlekceważyć, to zdecydowanie nie powinieneś tego robić. Ta "pseudo" alergia może spowodować poważną reakcję skórną, przypominającą ostre oparzenie. Szczególnie groźne są tu soki i wyciągi, bo zawierają one koncentrację feralnych składników.

Fototoksyczne produkty - lepiej zachowaj ostrożność

Na początek odrobina czystej teorii: cząsteczki chemiczne niektórych warzyw sprawiają, że wrażliwość skóry na promieniowanie UV ulega znacznemu powiększeniu. Objawy mogą wystąpić po kilku minutach lub nawet paru godzinach. Wypicie soku z tych warzyw jest niebezpieczne — ale jeszcze gorsza jest sytuacja, w której napój ten miał kontakt ze skórą, która następnie była wystawiona na słońce.

Obrazek
Marchew, pietruszka i kilka innych warzyw mogą powodować poparzenia - Pyszności; foto: Canva

Niewielkie ilości zjedzonego selera, marchewki, pietruszki i kopru włoskiego nie powinny przynieść niepokojących objawów. Kiedy jednak dochodzi do koncentracji zawartych w nich fotouczulających substancji, (zwłaszcza we wspomnianych już sokach) jest już tylko o krok od tragedii. Należy również uważać na sytuacje, w których skóra miała kontakt z niektórymi cytrusami. Dotyczy to przede wszystkim limonek. Ich sok, skóra i promienie słoneczne to absolutnie fatalne połączenie, którego bardzo szybko pożałujesz.

Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto