PoradyTego nigdy nie jedz przed opalaniem. Nawet nie wiesz, jak opłakane mogą być skutki

Tego nigdy nie jedz przed opalaniem. Nawet nie wiesz, jak opłakane mogą być skutki

Niektóre warzywa charakteryzują się działaniem fotouczulającym - Pyszności; foto: Canva
Niektóre warzywa charakteryzują się działaniem fotouczulającym - Pyszności; foto: Canva
12.07.2023 12:30

Jeśli przed wyjściem na plażę miałeś zamiar wypić sok z tych warzyw, to lepiej zmień plany. Okazuje się bowiem, że niektóre z nich posiadają właściwości fotouczulające. Taka nierozwaga może się zakończyć nieestetycznymi wypryskami, przebarwieniami, a nawet poważnymi poparzeniami na skórze. O jakie warzywa chodzi?

Jakie nieroztropne czynności lub zaniedbania mogą spowodować poparzenia słoneczne? Brak odpowiedniego filtra, długie przebywanie na słońcu, zaśnięcie na materacu... To wszystko święta prawda, ale o tym z całą pewnością wiedziałeś już wcześniej. Może cię jednak zdziwić fakt, że jest jeszcze jedna rzecz mogąca skutkować problemami skórnymi. Kto by się spodziewał, że czarnym charakterem tej historii będą... warzywa?

Warzywa powodujące oparzenia — czy to w ogóle możliwe?

Soki warzywne to solidny element diety, które dietetycy polecają wszystkim bez krzty zawahania. I słusznie! Minerały, witaminy, przeciwutleniacze... Brzmi jak samo zdrowie, prawda? I tak też jest; jednak istnieje sytuacja, w której powinieneś ich unikać. Wszystko przez to, że niektóre warzywa wykazują działanie fotouczulające. 

Wyjście na plaże to sama przyjemność, ale może zamienić się w koszmar, jeśli wcześniej jadłeś niektóre warzywa - Pyszności; foto: Canva
Wyjście na plaże to sama przyjemność, ale może zamienić się w koszmar, jeśli wcześniej jadłeś niektóre warzywa - Pyszności; foto: Canva

Te właściwości są nazywane przez specjalistów pseudoalergią. I chociaż po nazwie wydaje się, że można je zlekceważyć, to zdecydowanie nie powinieneś tego robić. Ta "pseudo" alergia może spowodować poważną reakcję skórną, przypominającą ostre oparzenie. Szczególnie groźne są tu soki i wyciągi, bo zawierają one koncentrację feralnych składników.

Fototoksyczne produkty - lepiej zachowaj ostrożność

Na początek odrobina czystej teorii: cząsteczki chemiczne niektórych warzyw sprawiają, że wrażliwość skóry na promieniowanie UV ulega znacznemu powiększeniu. Objawy mogą wystąpić po kilku minutach lub nawet paru godzinach. Wypicie soku z tych warzyw jest niebezpieczne — ale jeszcze gorsza jest sytuacja, w której napój ten miał kontakt ze skórą, która następnie była wystawiona na słońce.

Marchew, pietruszka i kilka innych warzyw mogą powodować poparzenia - Pyszności; foto: Canva
Marchew, pietruszka i kilka innych warzyw mogą powodować poparzenia - Pyszności; foto: Canva

Niewielkie ilości zjedzonego selera, marchewki, pietruszki i kopru włoskiego nie powinny przynieść niepokojących objawów. Kiedy jednak dochodzi do koncentracji zawartych w nich fotouczulających substancji, (zwłaszcza we wspomnianych już sokach) jest już tylko o krok od tragedii. Należy również uważać na sytuacje, w których skóra miała kontakt z niektórymi cytrusami. Dotyczy to przede wszystkim limonek. Ich sok, skóra i promienie słoneczne to absolutnie fatalne połączenie, którego bardzo szybko pożałujesz.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także