Ten farsz podpatrzyłam u babci. Dzięki niemu nic się nie marnuje w mojej kuchni
Ten farsz podpatrzyłam u babci, która zawsze powtarzała, że w kuchni nic nie może się zmarnować. Jeśli po gotowaniu rosołu zostanie ci mięso, absolutnie go nie wyrzucaj, ponieważ produkty, które zostaną w garnku, wcale nie są niepotrzebnymi resztkami z zupy. To składniki na pyszny farsz do zupy.
Po rosole zostaje zazwyczaj mięso oraz warzywa, na przykład marchewka i pietruszka. Niektórzy jedzą je razem z zupą, inni dodają później do obiadu, a niektórzy – niestety – wyrzucają. Pozbywanie się mięsa i warzyw z rosołu to duży błąd, bo choć same w sobie mogą nie wydawać się szczególnie apetyczne, odpowiednio przygotowane z pewnością cię zaskoczą. Farsz z nich do pierogów to nie tylko sposób na niemarnowanie jedzenia, ale też pyszny i sycący obiad.
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja
Jak poprawić smak farszu?
Niestety farsz z gotowanego mięsa nie jest tak prosty w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać. Łatwo tu popełnić błąd, ponieważ bywa często suchy. Dlatego warto zadbać o jego wilgotność, aby nie rozczarować się podczas obiadu. Doskonale sprawdza się dodatek kilku łyżek zimnego rosołu lub wody, które sprawiają, że nadzienie nie jest zbite ani suche. Aby jeszcze bardziej podkreślić aromat, warto dodać do farszu cebulę i pieczarki podsmażone na klarowanym maśle oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli po rosole zostanie ci marchewka lub pietruszka, również ich użyj — dzięki temu farsz zyska na wilgotności i smaku. Pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład skwarkami, które dodatkowo wzbogacą ich aromat.
Przepis na pierogi
Składniki na ciasto:
- 320 g mąki pszennej,
- 300 ml gorącej wody,
- 15 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 700 g mięsa z rosołu,
- 1 marchewka z rosołu,
- 100 ml zimnego rosołu lub wody,
- 150 g pieczarek
- 2 duże cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 30 g klarowanego masła,
- pęczek natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Do gorącej wody dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści.
- Stopniowo wlewaj wodę z masłem do mąki, mieszając łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
- Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na chwilę, aby odpoczęło.
- Cebule obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, marchewkę pokrój na małe kawałki.
- Obierz i oczyść pieczarki. Następnie je pokrój.
- Na rozgrzanym klarowanym maśle zeszklij cebulę, a po chwili dodaj pieczarki.
- Zwiększ ogień i smaż, aż się ładnie zrumieni.
- Mięso oddziel od kości i zmiel razem z warzywami i podsmażoną cebulą za pomocą maszynki do mięsa lub blendera.
- Do zmielonego farszu dodaj zimny rosół, posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na 4 części, rozwałkuj na cienkie placki o grubości około 3-4 mm, wykrawaj kółka za pomocą szklanki.
- Na każde kółko nakładaj porcję farszu, starannie zlep brzegi, formując pierogi.
- Gotuj je partiami w dużej ilości osolonej wrzącej wody przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmuj łyżką cedzakową i odstaw do odcieknięcia.
- Gotowe pierogi podawaj z ulubionymi dodatkami.