Ten napój to prawdziwy eliksir zdrowia. Zrobisz go z 4 składników

Kwas chlebowy jest napojem, który aktualnie przeżywa swój renesans. Jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny. Ponadto doskonale gasi pragnienie i można go z łatwością samemu przygotować. Dostępny jest także w sklepach, ale tu trzeba zwrócić uwagę na etykietę i skład produktu, by nie kupić przypadkiem kwasu chlebowego, który w rzeczywistości wcale tym kwasem nie jest.

ObrazekPyszności - Fot. Unsplash
Katarzyna Gileta

Czym jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to lekko gazowany napój, który ze względu na swój bursztynowy kolor przypomina z wyglądu piwo. Powstaje w wyniku fermentacji chleba, a w smaku jest słodko-kwaśny z delikatnie wyczuwalną goryczką. W zapachu wyraźnie czuć słód, drożdże i chleb.

Co ciekawe, napój ten znany jest już od X wieku. Pito go w Rosji, Litwie, Ukrainie, Białorusi. W Polsce ogromną popularność zyskał w czasach panowania Władysława Jagiełły. Oczywiście, początkowo kwas chlebowy wytwarzany był przez ubogą ludność. Dopiero z czasem dotarł na salony, gdzie stał się jednym z ulubionych napojów mnichów i szlachty.

Kwas chlebowy najlepiej wyrabiać wiosną i latem, gdyż jest orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie. Ponadto ma on wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Wartości odżywcze kwasu chlebowego

Napój jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy E i C. Dodatkowo znajdziemy w nim selen i cynk. Zawiera także pałeczki kwasu mlekowego, więc jest doskonałym probiotykiem. Tym samym ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit, hamując rozwój patogenów i wspierając działanie pożytecznych mikroorganizmów.

Poprawia on również przemianę materii i ułatwia trawienie. Polecany jest do picia szczególnie po zjedzeniu ciężkostrawnych i tłustych potraw. Do swojej diety powinny wprowadzić go osoby z nadkwasotą oraz chcące zrzucić zbędne kilogramy.

Dodatkowo kwas chlebowy ma właściwości detoksykujące oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Obniża także poziom złego cholesterolu, więc może mieć zastosowanie w profilaktyce miażdżycy.

Dzięki zawartości witaminy E i C kwas chlebowy neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe. Ponadto napój ten może zapobiegać wielu chorobom układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Ma również pozytywny wpływ na wzrost i rozwój kości.

Obrazek
Pyszności - Fot. Pexels

Warto wiedzieć, że może łagodzić bóle migrenowe i mięśniowe. Może być stosowany jako wsparcie organizmu osób chorych na stwardnienie rozsiane, cukrzycę, stwardnienie tętnic, zapalenia stawów, grzybicę, nowotwory.

Kwas chlebowy w sklepach

Kwas chlebowy jest zdrowszą alternatywą dla kolorowych słodkich napojów gazowanych. Można go bez większych problemów kupić w sklepach. Znajdziemy go np. na półkach ze zdrową żywnością. Jednocześnie należy zwracać uwagę na etykiety, by zamiast kwasu chlebowego nie kupić napoju gazowanego o smaku chleba.

W składzie dobrej jakości kwasu chlebowego powinien znajdować się tylko słód żytni i jęczmienny, czasami pszenny z mąką razową, a do tego cukier lub drożdże. W tych złej jakości kwasach chlebowych można z kolei znaleźć benzoesan sodu, sorbinian potasu, kwas cytrynowy, dwutlenek węgla i inne niepotrzebne barwniki i konserwanty.

Dla pewności najlepiej jest samodzielnie przygotować kwas chlebowy, co wcale nie jest trudnym zadaniem.

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 4 dag razowego chleba pieczonego na zakwasie,
  • 2,5 l wody źródlanej,
  • 0,5 szkl. cukru albo naturalnego miodu,
  • 25 dag drożdży,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy. Chleb kroimy w kostkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu, aż będzie ładnie zrumieniony. Wyjmujemy chleb i studzimy go. Przekładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Wszystko odstawiamy na ok. 3 godziny. Cukier (lub miód) i drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mieszankę do chleba z wodą. Mieszamy i zostawiamy na dobę. Następnego dnia całość przecedzamy i przelewamy do czystych butelek do ¾ ich pojemności. Można do każdej wrzucić po kilka rodzynek. Po kilku dniach kwas chlebowy jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać do miesiąca.

Autor: Halina Basek

<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia