To najtwardsze danie świata. Trzeba je dobrze wyssać, a potem wypluć

Nikt w Polsce by chyba nie wpadł na to, żeby wykorzystać je do potraw. Ale Chińczycy potrafią zjeść takie produkty, o których Europejczycy nawet nie śnili. Tak jest właśnie w przypadku suodiu.

Suodiu, czyli smażone kamienie, to najtwardsza potrawa świataSuodiu, czyli smażone kamienie, to najtwardsza potrawa świata
Źródło zdjęć: © YouTube | @SouthChinaMorningPost
Dorota Gepert

Chińska kuchnia wciąż zaskakuje Europejczyków. Często mówi się, że Chińczycy potrafią zjeść praktycznie wszystko. I jest w tym sporo prawdy. Na liście potraw znajdują się m.in. smażone robaki, skorpiony, mózgi zwierząt, małe ptaszki. Dołączyły do nich także smażone kamienie, czyli suodiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Co to jest suodiu? Jak można przygotować kamienie?

"To dosłownie najtwardsze danie świata" - tak określono potrawę, która pochodzi z prowincji Hubei we wschodnich Chinach, w stacji CNN. I wszystko się zgadza, bo suodiu (ozn. "ssać i wyrzucać") to kamienie smażone z przyprawami. Każdy, kto chce ich spróbować, otrzymuje instrukcję od sprzedawców - trzeba je possać, a potem wypluć.

W chińskich mediach społecznościowych pojawiły się filmiki, na których widać, jak należy przygotowywać tę specyficzną potrawę. Kamyczki podgrzewane są na grillu, polewane olejem chili, sosem czosnkowym, a potem smażone z czosnkiem i papryką. Następnie podsmażone kamienie są pakowane w pudełeczka.

Skąd pomysł na taką potrawę?

Suodiu to potrawa z bardzo długą historią, a przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie przez żeglarzy. W dawnych czasach, kiedy w trakcie pracy, zabrakło im jedzenia, zaczęli właśnie w ten sposób przygotowywać kamienie.

To unikatowe danie zadowala fanów ostrych smaków, chociaż podczas jego spożywania trzeba bardzo uważać na zęby.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej