Tunezyjskie fricasse to mój numer jeden na domówkę. Lepsze od nudnych sałatek i kanapek

Kiedy myślisz "domówka", pewnie widzisz przed oczami klasyczne sałatki, wrapy i półmiski z koreczkami. Ale jeśli naprawdę chcesz zaskoczyć gości i sprawić, że zapytają: "co to za genialne jedzenie?!", zrób fricasse. Nie, nie chodzi o francuski gulasz. Fricasse (czyt. frikasé) to street food prosto z Tunezji – coś między pączkiem a bułką z farszem. Ale nie daj się zwieść prostocie – to smakowy sztos.

Tunezyjski street foodTunezyjski street food
Źródło zdjęć: © Pixabay

Tunezyjskie fricasse to smażona bułeczka z ciasta drożdżowego, podawana na ciepło z wytrawnym nadzieniem. Po usmażeniu przecina się ją wzdłuż, nie rozdzielając całkowicie, i wypełnia gotowanymi ziemniakami, jajkiem na twardo, harissą, kaparami, oliwkami i często także tuńczykiem. To popularna przekąska uliczna w Tunezji, wywodząca się z kuchni żydowsko-tunezyjskiej. Ma chrupiącą skórkę i miękki środek, a jej smak opiera się na kontrastach – pikantności harissy, słoności kaparów i kremowości ziemniaków. Fricasse je się rękami, najczęściej na ciepło, jako szybki posiłek lub poczęstunek na imprezach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Czym jest fricasse?

Fricasse, w zależności od miejsca na świecie, może oznaczać zupełnie różne dania – dlatego łatwo się pomylić, szukając przepisów czy inspiracji. W kuchni francuskiej "fricassée" to sposób przygotowania mięsa (najczęściej kurczaka) w białym sosie, zwykle z dodatkiem śmietany, wina i warzyw. To duszone, delikatne danie, klasyka tradycyjnej kuchni domowej.

Z kolei w Tunezji fricasse to zupełnie coś innego – nie potrawa duszona, lecz smażona bułeczka z nadzieniem, typowy street food. Choć nazwa jest ta sama, potrawy te nie mają ze sobą nic wspólnego poza tym, że obie są popularne w domowej kuchni i jedzone z przyjemnością. Na świecie można też spotkać inne wariacje słowa "fricasse" – w krajach Ameryki Łacińskiej, na Karaibach czy w rejonach Afryki, gdzie wpływy francuskie były silne, termin ten bywa używany na określenie dań duszonych lub smażonych, często na bazie mięsa.

Przepis na tunezyjskie fricasse

Tunezyjskie fricasse to smażone drożdżowe bułeczki nadziewane prostymi, ale wyrazistymi składnikami: ziemniakami, jajkiem, tuńczykiem, harissą, kaparami i oliwkami. To danie szybkie, sycące i idealne na imprezy – znacznie ciekawsze niż klasyczne kanapki czy sałatki. Można je podać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Składniki:


Ciasto:

  • Mąka
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Cukier

Nadzienie:

  • Ugotowane ziemniaki
  • Kapary
  • Ugotowane jajka
  • Harissa (czyli pikantna pasta chili – klucz do charakteru!)
  • Tuńczyk (opcjonalnie, ale polecam!)
  • Oliwki

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączę mąkę, suche drożdże, sól, cukier i letnią wodę. Wyrabiam ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  2. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gdy podwoi objętość, dzielę je na małe porcje i formuję podłużne bułeczki.
  4. Smażę je na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor, a potem odsączam na papierowym ręczniku.
  5. Gotuję ziemniaki, obieram i rozgniatam widelcem. Jajka gotuję na twardo i siekam.
  6. Przygotowuję resztę składników: harissę, kapary, oliwki i tuńczyka – jeśli go używam, to odsączam .
  7. Każdą bułeczkę nacinam wzdłuż (nie do końca). Do środka nakładam porcję ziemniaków, trochę harissy, posiekane jajko, kapary, oliwki i tuńczyka. Podaję od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża