WAŻNE
TERAZ

Sprawa Ziobry odroczona. Żurek: pokazuje, jaki mamy kryzys w wymiarze sprawiedliwości

Turyści z ciekawością zaglądali do kociołka. Zamiast grzańca inny napój

Świąteczne jarmarki nierozerwalnie wiążą się z jedzeniem i aromatycznymi napojami. Wśród tych ostatnich na stoiskach w całej Europie dominują grzańce, ale u naszych wschodnich sąsiadów trafić można na coś znacznie lepszego i o wiele bardziej tradycyjnego.

Ten napój króluje na litewskim jarmarkuTen napój króluje na litewskim jarmarku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nic tak nie rozgrzeje podczas zimowego spaceru po ośnieżonej starówce, jak kubek parującego napoju. Na jarmarku w Wilnie sprzedaje się je z wielkich, miedzianych garnków, które przypominają nieco bajkowy kociołek Panoramixa. W środku bulgocze zimowa herbata, aksamitna gorąca czekolada oraz różowoczerwony napój o gęstej, niemal aksamitnej konsystencji. Turyści z nieskrywanym zainteresowaniem zerkają do środka kociołków, ale Litwini doskonale wiedzą, co tam na nich czeka i ustawiają się w kolejce po swoją porcję wspomnień z dzieciństwa.

Odwiedziłam jarmark w dawnym więzieniu. Na pajdę nie ma co liczyć

Kisiel żurawinowy

Na wielu wileńskich stoiskach kupić można kisiel żurawinowy (Spanguolių kisielius), serwowany na gorąco bezpośrednio z wielkich garów. Na Litwie ten napój to nie tylko deser, ale przede wszystkim jeden z najważniejszych symboli świątecznego stołu, nierozerwalnie związany z tradycją wigilijną. Pojawia się na stole podobnie jak nasz kompot z suszu, stanowiąc obowiązkowy punkt dwunastu potraw.

Litwini kisiel żurawinowy piją przez cały rok, wykorzystując bogactwo swoich lasów. Latem schładzają go do obiadu, by orzeźwiał w upalne dni, natomiast zimą podgrzewają go z przyprawami i serwują na gorąco.

Przepis na litewski kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy na wileńskim jarmarku to idealna alternatywa dla osób szukających bezalkoholowego rozgrzania. Jego konsystencja jest znacznie gęstsza niż w przypadku herbaty czy soku, dzięki czemu napój dłużej utrzymuje ciepło i doskonale syci. Sama żurawina kojarzy się także ze świętami, chociaż u nas występuje raczej pod postacią sosu do oscypka czy pasztetu. Warto jednak dać jej szansę w tej płynnej, rubinowej wersji.

Litewski kisiel to świetna alternatywa dla kompotu
Litewski kisiel to świetna alternatywa dla kompotu © Pyszności

Składniki:

  • 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • 1,5 litra wody,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru (lub więcej, według uznania),
  • 2-3 goździki,
  • kawałek laski cynamonu,
  • sok z połowy pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę wsyp do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy: goździki oraz cynamon. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż owoce zaczną pękać i puszczać sok.
  2. Przetrzyj owoce przez gęste sito bezpośrednio do wywaru.
  3. Do gotującego się wywaru dodaj cukier oraz sok z pomarańczy.
  4. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  5. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w połowie szklanki zimnej wody, dokładnie mieszając, by nie było grudek.
  6. Cienkim strumieniem wlewaj roztwór do gotującego się soku, cały czas energicznie mieszając.
  7. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż kisiel "mrugnie" (pojawi się pierwszy bąbelek wrzenia) i wyraźnie zgęstnieje.

Podawaj na gorąco, najlepiej w zimowych kubkach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Dodaję te dwa składniki. Naleśniki nie pękają i są kremowe
Bez kłótni przed świętami? Jagna Niedzielska zbiera rodzinę przy wspólnym zadaniu w kuchni
Bez kłótni przed świętami? Jagna Niedzielska zbiera rodzinę przy wspólnym zadaniu w kuchni
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Zrobię na świąteczne śniadanie. Bratowa nie je mięsa, to się ucieszy
Sałatka na Boże Narodzenie za milion punktów. Jarzynowa popadnie w kompleksy
Sałatka na Boże Narodzenie za milion punktów. Jarzynowa popadnie w kompleksy
Czy w drugi dzień świąt trzeba pościć? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Czy w drugi dzień świąt trzeba pościć? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Używam zamiast mąki. Panierka trzyma się jak rzep
Używam zamiast mąki. Panierka trzyma się jak rzep
Co roku smażę na sylwestra. Z tym serkiem wychodzą kremowe i delikatne
Co roku smażę na sylwestra. Z tym serkiem wychodzą kremowe i delikatne
Alternatywa dla śledzi w śmietanie. Lekka sałatka na wigilię i sylwestra
Alternatywa dla śledzi w śmietanie. Lekka sałatka na wigilię i sylwestra
Brytyjczycy się zajadają. Prosto z patelni smakują najlepiej
Brytyjczycy się zajadają. Prosto z patelni smakują najlepiej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀