Tych ogórków nie spodziewasz się w mizerii. Jeśli odważysz się spróbować, będziesz pod wielkim wrażeniem

Gdy myślimy o mizerii, przed oczami od razu pojawia się miska pokrojonych ogórków gruntowych ze śmietaną lub jogurtem. Tym razem jednak Daria postawiła na nieco inny składnik — ogórki kiszone. Czy to ma prawo się udać?

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonychDaria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kiedy do zbiorów z przydomowego ogródka jeszcze daleko, a zwykła surówka z kapusty nieco już się znudziła, czas sięgnąć po nowe smaki. Mizeria z ogórków kiszonych na początku może brzmieć zaskakująco — jak to tak, nabiał i kiszonki? Okazuje się jednak, że to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy duet.

Czy można łączyć ogórki kiszone ze śmietaną?

Niektórzy do tego przepisu mogą podejść sceptycznie, obawiając się żołądkowych rewolucji po takiej mieszance. To jednak bezpieczne i naprawdę zdrowe połączenie. Zarówno ogórki kiszone, jak i nabiał są naturalnymi probiotykami, czyli zawierają żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Probiotyki pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach, co przekłada się na lepsze trawienie, wzmocnienie układu odpornościowego i zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Mizeria z ogórków kiszonych

Chociaż ogórki szklarniowe dostać w sklepie można przez cały rok, to czasem ich smak pozostawia wiele do życzenia. Zamiast po raz kolejny narzekać na to, że w ogórku czuć głównie wodę, postaw na mizerię z kiszonych. Świetnie pasować będzie do kotletów, jajek sadzonych czy też pieczonych i duszonych mięs.

Przygotowanie mizerii z ogórków kiszonych jest bardzo proste i bardzo szybkie. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w zabiegane dni, gdy nie masz pomysłu na surówkę do obiadu.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • koperek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki kiszone pokrój w plasterki i przełóż do miski. Grubość plasterków dopasuj do swoich własnych preferencji.

Ogórki kiszone to podstawa
Ogórki kiszone to podstawa © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj śmietanę, musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek.

Musztarda doda mizerii z kiszonych ogórków wyrazistości
Musztarda doda mizerii z kiszonych ogórków wyrazistości © Pyszności

Krok 3. Prosta i zdrowa mizeria z ogórków kiszonych jest już gotowa do jedzenia. Jej smak naprawdę pozytywnie zaskakuje. To świetny sposób na to, by wprowadzić do swojego codziennego menu odrobinę świeżości. Smacznego!

Pyszna i prosta mizeria z kiszonych ogórków
Pyszna i prosta mizeria z kiszonych ogórków © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie