Tych ogórków nie spodziewasz się w mizerii. Jeśli odważysz się spróbować, będziesz pod wielkim wrażeniem
Gdy myślimy o mizerii, przed oczami od razu pojawia się miska pokrojonych ogórków gruntowych ze śmietaną lub jogurtem. Tym razem jednak Daria postawiła na nieco inny składnik — ogórki kiszone. Czy to ma prawo się udać?
Kiedy do zbiorów z przydomowego ogródka jeszcze daleko, a zwykła surówka z kapusty nieco już się znudziła, czas sięgnąć po nowe smaki. Mizeria z ogórków kiszonych na początku może brzmieć zaskakująco — jak to tak, nabiał i kiszonki? Okazuje się jednak, że to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy duet.
Czy można łączyć ogórki kiszone ze śmietaną?
Niektórzy do tego przepisu mogą podejść sceptycznie, obawiając się żołądkowych rewolucji po takiej mieszance. To jednak bezpieczne i naprawdę zdrowe połączenie. Zarówno ogórki kiszone, jak i nabiał są naturalnymi probiotykami, czyli zawierają żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Probiotyki pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach, co przekłada się na lepsze trawienie, wzmocnienie układu odpornościowego i zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby układu pokarmowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych
Mizeria z ogórków kiszonych
Chociaż ogórki szklarniowe dostać w sklepie można przez cały rok, to czasem ich smak pozostawia wiele do życzenia. Zamiast po raz kolejny narzekać na to, że w ogórku czuć głównie wodę, postaw na mizerię z kiszonych. Świetnie pasować będzie do kotletów, jajek sadzonych czy też pieczonych i duszonych mięs.
Przygotowanie mizerii z ogórków kiszonych jest bardzo proste i bardzo szybkie. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w zabiegane dni, gdy nie masz pomysłu na surówkę do obiadu.
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- koperek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ogórki kiszone pokrój w plasterki i przełóż do miski. Grubość plasterków dopasuj do swoich własnych preferencji.
Krok 2. Następnie dodaj śmietanę, musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek.
Krok 3. Prosta i zdrowa mizeria z ogórków kiszonych jest już gotowa do jedzenia. Jej smak naprawdę pozytywnie zaskakuje. To świetny sposób na to, by wprowadzić do swojego codziennego menu odrobinę świeżości. Smacznego!