Tyle może stać sałatka jarzynowa. Później jest niejadalna

Pomimo rosnących cen żywności w okresie świątecznym, Polacy nadal kierują się maksymą: "zastaw się, a postaw się". Nie jest zaskakujące, że po Bożym Narodzeniu zostaje wiele jedzenia. Jak zatem przechowywać te resztki, aby nie zmarnowały się?

Potrawy świąteczne - przechowywaniePotrawy świąteczne - przechowywanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Bez wątpienia, Polacy przygotowują na święta więcej jedzenia, niż jest to konieczne. Potwierdza to niedawne badanie przeprowadzone przez Kantar Public na zlecenie aplikacji Too Good To Go. Badanie dotyczyło Wielkanocy, ale można założyć, że podobne wyniki dałby sondaż dotyczący Bożego Narodzenia. Z badania wynika, że aż 54 proc. mieszkańców Polski przyznaje, że po świętach zostaje im wiele jedzenia. Co dzieje się z tym jedzeniem? Często jest spożywane w ciągu kolejnych dni, ale niemal 40 proc. respondentów przyznaje, że wyrzuca jedzenie, głównie sałatkę jarzynową i pieczywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z wiaderka z masą kajmakową i migdałami w świątecznym wydaniu

Skala tego zjawiska wzrasta zwłaszcza po okresie świątecznym. Wyrzucanie jedzenia powinno być jednak ostatecznością. Większość bożonarodzeniowych przysmaków można przechowywać przez dłuższy czas, pod warunkiem przestrzegania pewnych zasad.

Jak przechowywać świąteczne potrawy?

Większość potraw możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Mowa tu o daniach, które nie nadają się do mrożenia, bo zawierają śmietanę lub majonez. Świetnym przykładem jest sałatka jarzynowa, która powinna być spożyta w ciągu 3-4 dni od przygotowania. Po tym czasie może stać się potencjalnym źródłem zatrucia pokarmowego.

Najlepszym wyborem jest szybkie zamrożenie dania. Dzięki temu możemy przedłużyć trwałość ryb - świeże mogą być przechowywane w zamrażalniku przez 2-3 miesiące, a smażone, pieczone lub przygotowane w inny sposób - nawet przez pół roku. Niestety, po rozmrożeniu mogą nie być już tak smaczne.

Sałatka jarzynowa nie powinna być mrożona
Sałatka jarzynowa nie powinna być mrożona © Adobe Stock

Jest jeszcze inny sposób na przechowywanie ryb. Umieść je w słoiku i zalej gorącą marynatą z wody, octu, przypraw oraz cukru. Będą dobre nawet przez kilka tygodni. Mrożenie dobrze sprawdzi się także w przypadku pierogów Jednak te świąteczne potrawy powinieneś najpierw całkiem wystudzić i wysuszyć, by się nie posklejały. Tak zamrożone pierogi mogą rozpadać się podczas gotowania.

Które świąteczne potrawy można mrozić?

Mrozić możesz też świąteczne zupy, na przykład grzybową czy barszcz czerwony, szczególnie gdy nie zostały zabarwione śmietaną. Dobrym pomysłem jest też zawekowanie ich – gorącą zupę przelej do słoików, szczelnie zakręcamy i obróć do góry dnem. Gdy wystygną, włóż do lodówki, gdzie mogą spędzić kilka tygodni, nie tracąc swoich walorów.

Ryby lubią mrożenie
Ryby lubią mrożenie © Adobe Stock

Mrożenie sprawdzi się również w przypadku bigosu czy kapusty z grzybami. Świąteczne mięsa czy wędliny mogą spędzić kilka dni w lodówce, najlepiej w pojemniku próżniowym, ograniczającym dopływ tlenu, dzięki czemu dłużej zachowają walory smakowe, a także nie będą podatne na rozwój bakterii. Dobrym rozwiązaniem jest także folia aluminiowa, która znakomicie izoluje owiniętą żywność i nie przepuszcza powietrza czy pary wodnej. Jednak nadaje się przede wszystkim do suchych produktów. Wilgotne mogą zapleśnieć.

Zamrażanie nieźle znoszą niektóre ciasta, np. sernik czy makowiec, które wcześniej należy owinąć folią spożywczą. Takiego przechowywania nie wymaga zaś piernik – wystarczy otulić go ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by na długo zachował świeżość. Podobnie jak świąteczne pierniczki, zamknięte w szczelnym pojemniku.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce