11 rodzajów noży kuchennych i ich zastosowanie - gotowanie z nimi to sama przyjemność!

Odpowiednie narzędzia w kuchni zdecydowanie ułatwiają pracę. A każdy szef kuchni przyzna, że najważniejsze są odpowiednie noże. Poprawnie dobrane pozwalają na jeszcze sprawniejsze przygotowywanie potraw. Przychodzimy do Ciebie z pomocą. Oto rodzaje noży, które warto mieć w swojej kuchni.

Obrazek
Ewa

#1 Nóż szefa

Obrazek

Najważniejszy nóż w kuchni. Ma szerokie ostrze, zwężające się do góry. Długość? Dowolna, dopasowana do dłoni kucharza. Jest nożem wielozadaniowym: nadaje się do krojenia kurczaka, szatkowania kapusty... dosłownie do wszystkiego. Dlatego tak ważne jest, żeby posiadać go w swojej szufladzie

#2 Nóż do sera

Obrazek

Bardzo charakterystyczny i mocno wyprofilowany. Niezastąpiony dla fanów kuchni francuskiej i włoskiej. Idealnie sprawdza się przy krojeniu miękkich serów. Dzięki niemu powstaną apetyczne i kształtne kawałki.

#3 Tasak

Obrazek

Obowiązkowy atrybut każdego mięsożercy. Jest bardzo ostry i precyzyjny. Świetnie rodzi sobie z krojeniem kości. Tępa strona noża jest pomocna przy rozbijaniu mięsa.
Przydaje się również przy krojeniu ziół i rozdrabnianiu przypraw. Dzięki temu, że jest szeroki łatwo poradzisz sobie z przeniesieniem ich do naczynia.

#4 Nóż do pomidorów

Obrazek

Stosunkowo nieduży, ząbkowany nóż. Zaprojektowany tak, aby był lekki i łatwo układał się w dłoni. Z jego pomocą łatwo ukroisz cienkie i kształtne kawałki pomidora.

#5 Nóż do ryb

Obrazek

Mają długie, elastyczne ostrza, często z podwójną krawędzią. Pomocne podczas filetowania, krojenia i usuwania skóry. Są na tyle smukłe, że z łatwością oddzielają fragmenty ryby, nie uszkadzając ich. W efekcie możesz uzyskać schludne i kształtne filety, a jednocześnie zmniejszyć ilość odpadów.

#6 Nóż do chleba

Obrazek

Długie, ząbkowane ostrze pomoże Ci w krojeniu pieczywa. Dzięki niemu możesz zapomnieć o postrzępionych, nierównych kromkach. Poradzi sobie również z gorącymi chlebem, wyjętym prosto z piekarnika.

#7 Nóż do warzyw

Obrazek

Nieduży, ale bardzo funkcjonalny nóż, nieco większy od noża do obierania Przyda się do krojenia plastrów ogórka, marchewkowych talarków i do wielu innych warzyw.

#8 Nóż do trybowania

Obrazek

Cienkie ostrze, zwykle zwężające się do góry, z ostrą, spiczastą krawędzią. W zależności od rodzaju mięsa, do którego chcesz go użyć,może mieć różną twardość. Niezastąpiony do usuwania kości i przecinania chrząstek.

#9 Nóż Santoku

Obrazek

Te pochodzące z Japonii noże mają trzy zastosowania: cięcie, krojenie i drobne szatkowanie. Wgłębienia wzdłuż ostrza zapobiegają przywieraniu fragmentów jedzenia. Są świetną alternatywą dla noża szefa.

#10 Nożyce

Obrazek

Duże i ostre nożyce, które sprawią, że porcjowanie kurczaka będzie szybsze, wygodniejsze i... czystsze. Dzięki nim wygodnie potniesz zioła, a także poradzisz sobie z otwieranie opakowań.

#11 Nóż do obierania

Obrazek

Mały, smukły nóż, którego używa się podczas obierania warzyw. Pomimo małych rozmiarów świetnie poradzi sobie również z twardszymi produktami, jak np. ziemniaki. Pomocny również przy krojeniu małych rzeczy oraz usuwania nasion.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej