11 rodzajów noży kuchennych i ich zastosowanie - gotowanie z nimi to sama przyjemność!
Odpowiednie narzędzia w kuchni zdecydowanie ułatwiają pracę. A każdy szef kuchni przyzna, że najważniejsze są odpowiednie noże. Poprawnie dobrane pozwalają na jeszcze sprawniejsze przygotowywanie potraw. Przychodzimy do Ciebie z pomocą. Oto rodzaje noży, które warto mieć w swojej kuchni.
20.04.2022 | aktual.: 20.04.2022 19:18
#1 Nóż szefa
Najważniejszy nóż w kuchni. Ma szerokie ostrze, zwężające się do góry. Długość? Dowolna, dopasowana do dłoni kucharza. Jest nożem wielozadaniowym: nadaje się do krojenia kurczaka, szatkowania kapusty... dosłownie do wszystkiego. Dlatego tak ważne jest, żeby posiadać go w swojej szufladzie
#2 Nóż do sera
Bardzo charakterystyczny i mocno wyprofilowany. Niezastąpiony dla fanów kuchni francuskiej i włoskiej. Idealnie sprawdza się przy krojeniu miękkich serów. Dzięki niemu powstaną apetyczne i kształtne kawałki.
#3 Tasak
Obowiązkowy atrybut każdego mięsożercy. Jest bardzo ostry i precyzyjny. Świetnie rodzi sobie z krojeniem kości. Tępa strona noża jest pomocna przy rozbijaniu mięsa.
Przydaje się również przy krojeniu ziół i rozdrabnianiu przypraw. Dzięki temu, że jest szeroki łatwo poradzisz sobie z przeniesieniem ich do naczynia.
#4 Nóż do pomidorów
Stosunkowo nieduży, ząbkowany nóż. Zaprojektowany tak, aby był lekki i łatwo układał się w dłoni. Z jego pomocą łatwo ukroisz cienkie i kształtne kawałki pomidora.
#5 Nóż do ryb
Mają długie, elastyczne ostrza, często z podwójną krawędzią. Pomocne podczas filetowania, krojenia i usuwania skóry. Są na tyle smukłe, że z łatwością oddzielają fragmenty ryby, nie uszkadzając ich. W efekcie możesz uzyskać schludne i kształtne filety, a jednocześnie zmniejszyć ilość odpadów.
#6 Nóż do chleba
Długie, ząbkowane ostrze pomoże Ci w krojeniu pieczywa. Dzięki niemu możesz zapomnieć o postrzępionych, nierównych kromkach. Poradzi sobie również z gorącymi chlebem, wyjętym prosto z piekarnika.
#7 Nóż do warzyw
Nieduży, ale bardzo funkcjonalny nóż, nieco większy od noża do obierania Przyda się do krojenia plastrów ogórka, marchewkowych talarków i do wielu innych warzyw.
#8 Nóż do trybowania
Cienkie ostrze, zwykle zwężające się do góry, z ostrą, spiczastą krawędzią. W zależności od rodzaju mięsa, do którego chcesz go użyć,może mieć różną twardość. Niezastąpiony do usuwania kości i przecinania chrząstek.
#9 Nóż Santoku
Te pochodzące z Japonii noże mają trzy zastosowania: cięcie, krojenie i drobne szatkowanie. Wgłębienia wzdłuż ostrza zapobiegają przywieraniu fragmentów jedzenia. Są świetną alternatywą dla noża szefa.
#10 Nożyce
Duże i ostre nożyce, które sprawią, że porcjowanie kurczaka będzie szybsze, wygodniejsze i... czystsze. Dzięki nim wygodnie potniesz zioła, a także poradzisz sobie z otwieranie opakowań.
#11 Nóż do obierania
Mały, smukły nóż, którego używa się podczas obierania warzyw. Pomimo małych rozmiarów świetnie poradzi sobie również z twardszymi produktami, jak np. ziemniaki. Pomocny również przy krojeniu małych rzeczy oraz usuwania nasion.