PoradyUrlop bez paragonów grozy. Jak zorganizować wyżywienie podczas wypoczynku?

Urlop bez paragonów grozy. Jak zorganizować wyżywienie podczas wypoczynku?

Samodzielne gotowanie podczas urlopu, fot. Adobe Stock/Tomasz Warszewski
Samodzielne gotowanie podczas urlopu, fot. Adobe Stock/Tomasz Warszewski
17.07.2023 09:45, aktualizacja: 17.07.2023 10:11

Ostatnie dni, miesiące i rok to wszechobecna drożyzna. Nie ma dziedziny życia, w której nie można byłoby zauważyć wzrostu cen. Z podobnym problemem zmaga się turystyka i gastronomia. Było to widać podczas ferii zimowych i jest obecne podczas wakacji. Internet zalewają paragony grozy, ale jest sposób, by zaoszczędzić na wyżywieniu podczas urlopu. O czym warto pamiętać?

Nie ma żadnej wątpliwości, że tegoroczny wypoczynek jest inny pod każdym względem. Zdrożały posiłki w restauracjach, jak i zakwaterowanie w popularnych obiektach noclegowych. Pomimo tego, że to czas wypoczynku, to większość turystów rozsądnie podchodzi do tematu swoich wydatków. Z jednej strony skracają swoje pobyty, a z drugiej - nieco rzadziej udają się do restauracji i samodzielnie przygotowują swoje posiłki. Popularne media społecznościowe zalewają paragony grozy. Warto jednak podkreślić, że urlop w Polsce może być tańszy, jeśli odpowiednio zaplanuje się swoje zakwaterowanie oraz wyżywienie.

Jak można uniknąć "paragonów grozy" w popularnych turystycznie miejscach?

Cena ryby czy gofrów nad polskim morzem przeraża wielu turystów. Podobnie jak regionalne dania, które serwuje się w górach. Wzrost cen popularnych dań w restauracjach w przeciągu ostatniego roku spowodował, że Polacy coraz częściej decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków lub też wybierają takie miejsca, w których popularne dania są nieco tańsze. Można zaoszczędzić i to całkiem sporo.

Wystarczy nieco zmienić swoje preferencje noclegowe i żywieniowe. Dobrym przykładem dla miłośników gór będą z pewnością noclegi w Busku-Zdroju z wyżywieniem. W obiektach w tym mieście, na pewno można zapłacić nieco taniej niż w restauracjach. Szczególnie, że smak i jakość dań utrzymuje się na naprawdę wysokim poziomie. Podobnie wygląda sytuacja w Krynicy-Zdroju, w której takie pojęcie jak "paragon grozy" w ogóle nie istnieje.

Samodzielne gotowanie podczas urlopu, fot. Adobe Stock
Samodzielne gotowanie podczas urlopu, fot. Adobe Stock

Osoby, które lubią wypoczywać nad wodą, mogą wziąć pod uwagę popularne smażalnie ryb, znajdujące się nad jeziorami. Tu cena ryby i frytek na pewno będzie dużo niższa. Podobnie jak gofry, które również serwuje się w budkach nad jeziorami.

Przed wyruszeniem do restauracji, warto jest kierować się opinią innych, sprawdzić menu na stronie lokalu, do którego planuje się wyjść, porównać ceny i zdecydować, co bardziej się opłaca.

Czy samodzielne gotowanie podczas urlopu ma w ogóle sens?

Aby zaoszczędzić, większość osób nad morzem, w górach czy nad jeziorem, decyduje się na samodzielne przygotowanie posiłków. Czy takie rozwiązanie ma w ogóle sens? I tak, i nie. Urlop ma się raz w roku, więc większość osób chce odpocząć od codzienności, w tym gotowania. Ceny produktów w sklepach, mimo nieznacznej obniżki, w dalszym ciągu utrzymują się na wysokim poziomie. Czy jest to sposób na oszczędność? To zależy od kilku istotnych kwestii.

Posiłek w restauracji na pewno będzie dużo droższy. To nie tylko produkty, z których przygotowano danie, ale również praca kucharzy, obsługi czy też opłaty za prąd i gaz, które umożliwiają im przygotowanie posiłku. W przypadku noclegu w obiekcie, koszt prądu i gazu jest wliczony w cenę pobytu, więc pozostaje zakupić produkty i przygotować z nich obiad. Ale może to nie być wcale takie proste - szczególnie w przypadku obiektów, które udostępniają wspólną kuchnię dla wszystkich gości. Może pojawić się "kolejka do gotowania".

Samodzielne gotowanie podczas urlopu, fot. Adobe Stock/Tomasz Warszewski
Samodzielne gotowanie podczas urlopu, fot. Adobe Stock/Tomasz Warszewski

Nieco łatwiej jest przygotować posiłki w domku letniskowym, szczególnie, gdy przyjechało się z całą rodziną. Porównując ceny posiłków w restauracji, z tym co można przygotować na podstawie produktów zakupionych w sklepie, jest szansa, że za samodzielnie przygotowane wyżywienie zapłaci się o połowę taniej. W takiej sytuacji, ma to sens. Ale z drugiej strony, traci się możliwość skosztowania lokalnych produktów, którymi wyróżnia się dany region.

Noclegi z wyżywieniem - dlaczego warto wziąć tę opcję pod uwagę?

Pewnego rodzaju alternatywą pomiędzy wizytą w restauracji i samodzielnym przygotowaniem posiłków, może być skorzystanie z opcji wyżywienia w obiekcie noclegowym. W takiej sytuacji, ceny dań bardzo często są dużo niższe niż w popularnych restauracjach. Posiłki zawsze są świeże, przygotowywane z lokalnych produktów, więc jest to możliwość skosztowania dań regionalnych. Nocleg z takim udogodnieniem cieszy się dużą popularnością wśród turystów i to od wielu lat.

Autor: Karol Wiak

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także