Urlop bez paragonów grozy. Jak zorganizować wyżywienie podczas wypoczynku?
Ostatnie dni, miesiące i rok to wszechobecna drożyzna. Nie ma dziedziny życia, w której nie można byłoby zauważyć wzrostu cen. Z podobnym problemem zmaga się turystyka i gastronomia. Było to widać podczas ferii zimowych i jest obecne podczas wakacji. Internet zalewają paragony grozy, ale jest sposób, by zaoszczędzić na wyżywieniu podczas urlopu. O czym warto pamiętać?
17.07.2023 | aktual.: 17.07.2023 10:11
Nie ma żadnej wątpliwości, że tegoroczny wypoczynek jest inny pod każdym względem. Zdrożały posiłki w restauracjach, jak i zakwaterowanie w popularnych obiektach noclegowych. Pomimo tego, że to czas wypoczynku, to większość turystów rozsądnie podchodzi do tematu swoich wydatków. Z jednej strony skracają swoje pobyty, a z drugiej - nieco rzadziej udają się do restauracji i samodzielnie przygotowują swoje posiłki. Popularne media społecznościowe zalewają paragony grozy. Warto jednak podkreślić, że urlop w Polsce może być tańszy, jeśli odpowiednio zaplanuje się swoje zakwaterowanie oraz wyżywienie.
Jak można uniknąć "paragonów grozy" w popularnych turystycznie miejscach?
Cena ryby czy gofrów nad polskim morzem przeraża wielu turystów. Podobnie jak regionalne dania, które serwuje się w górach. Wzrost cen popularnych dań w restauracjach w przeciągu ostatniego roku spowodował, że Polacy coraz częściej decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków lub też wybierają takie miejsca, w których popularne dania są nieco tańsze. Można zaoszczędzić i to całkiem sporo.
Wystarczy nieco zmienić swoje preferencje noclegowe i żywieniowe. Dobrym przykładem dla miłośników gór będą z pewnością noclegi w Busku-Zdroju z wyżywieniem. W obiektach w tym mieście, na pewno można zapłacić nieco taniej niż w restauracjach. Szczególnie, że smak i jakość dań utrzymuje się na naprawdę wysokim poziomie. Podobnie wygląda sytuacja w Krynicy-Zdroju, w której takie pojęcie jak "paragon grozy" w ogóle nie istnieje.
Osoby, które lubią wypoczywać nad wodą, mogą wziąć pod uwagę popularne smażalnie ryb, znajdujące się nad jeziorami. Tu cena ryby i frytek na pewno będzie dużo niższa. Podobnie jak gofry, które również serwuje się w budkach nad jeziorami.
Przed wyruszeniem do restauracji, warto jest kierować się opinią innych, sprawdzić menu na stronie lokalu, do którego planuje się wyjść, porównać ceny i zdecydować, co bardziej się opłaca.
Czy samodzielne gotowanie podczas urlopu ma w ogóle sens?
Aby zaoszczędzić, większość osób nad morzem, w górach czy nad jeziorem, decyduje się na samodzielne przygotowanie posiłków. Czy takie rozwiązanie ma w ogóle sens? I tak, i nie. Urlop ma się raz w roku, więc większość osób chce odpocząć od codzienności, w tym gotowania. Ceny produktów w sklepach, mimo nieznacznej obniżki, w dalszym ciągu utrzymują się na wysokim poziomie. Czy jest to sposób na oszczędność? To zależy od kilku istotnych kwestii.
Posiłek w restauracji na pewno będzie dużo droższy. To nie tylko produkty, z których przygotowano danie, ale również praca kucharzy, obsługi czy też opłaty za prąd i gaz, które umożliwiają im przygotowanie posiłku. W przypadku noclegu w obiekcie, koszt prądu i gazu jest wliczony w cenę pobytu, więc pozostaje zakupić produkty i przygotować z nich obiad. Ale może to nie być wcale takie proste - szczególnie w przypadku obiektów, które udostępniają wspólną kuchnię dla wszystkich gości. Może pojawić się "kolejka do gotowania".
Nieco łatwiej jest przygotować posiłki w domku letniskowym, szczególnie, gdy przyjechało się z całą rodziną. Porównując ceny posiłków w restauracji, z tym co można przygotować na podstawie produktów zakupionych w sklepie, jest szansa, że za samodzielnie przygotowane wyżywienie zapłaci się o połowę taniej. W takiej sytuacji, ma to sens. Ale z drugiej strony, traci się możliwość skosztowania lokalnych produktów, którymi wyróżnia się dany region.
Noclegi z wyżywieniem - dlaczego warto wziąć tę opcję pod uwagę?
Pewnego rodzaju alternatywą pomiędzy wizytą w restauracji i samodzielnym przygotowaniem posiłków, może być skorzystanie z opcji wyżywienia w obiekcie noclegowym. W takiej sytuacji, ceny dań bardzo często są dużo niższe niż w popularnych restauracjach. Posiłki zawsze są świeże, przygotowywane z lokalnych produktów, więc jest to możliwość skosztowania dań regionalnych. Nocleg z takim udogodnieniem cieszy się dużą popularnością wśród turystów i to od wielu lat.
Autor: Karol Wiak