PrzepisSłodkościW czasach PRL-u robiono je na okrągło. Wszystkie dzieci miały lepkie ręce

W czasach PRL‑u robiono je na okrągło. Wszystkie dzieci miały lepkie ręce

Szyszki - Pyszności
Szyszki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.07.2024 12:19, aktual.: 30.07.2024 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy półki w sklepach świeciły głównie pustkami, a o zagranicznych słodyczach można było tylko pomarzyć, gospodynie prześcigały się w pomysłach, jak zrobić coś z niczego. Jednym z takich deserów były proste szyszki z ryżu preparowanego. Kleiły ręce i buzie, ale nie sposób było ich odmówić.

Chociaż w ciastach, ciasteczkach i batonikach można przebierać i wybierać, to z przyjemnością wracamy do smaków, które znamy z dzieciństwa. Przygotowanie domowych szyszek z karmelem i ryżem to zaledwie kilka chwil, a przyjemność z ich jedzenia jest naprawdę ogromna. Lepiące się ręce i słodkie uśmiechy zdecydowanie są warte tych kilkunastu minut w kuchni.

Szyszki z ryżu preparowanego

Pamiętasz te słodkie szyszki, które twoja mama przygotowywała dla ciebie i twoich kolegów z podwórka? To był prawdziwy przysmak, który przywoływał uśmiech na twarz. Dziś możesz przenieść się w czasie i przygotować je samodzielnie.

Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności
Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności© Adobe Stock

Ich nazwa pochodzi oczywiście od charakterystycznego wyglądu. Głównym składnikiem jest ryż preparowany. Ziarenka łączy masa krówkowa, dając porządną dawkę słodkości. W czasach PRL-u, kiedy w sklepach brakowało wielu produktów, ludzie wykazywali się niezwykłą pomysłowością. Szyszki to dowód na to, że z prostych składników można stworzyć pyszne i oryginalne desery. Możesz użyć gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samodzielnie z cukru, mleka i masła. Ja stawiam na gotowiec, dzięki czemu domowe szyszki robi się w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 200 g ryżu preparowanego,
  • 200 g masy krówkowej,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj masę krówkową. Mieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do roztopionej masy dodaj ryż preparowany. Mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Z jeszcze ciepłej masy formuj niewielkie kulki, nadając im kształt szyszek.
  4. Ułóż szyszki na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.

Słodki powrót do dzieciństwa czeka na zjedzenie. Szyszki z ryżu preparowanego zrobią furorę zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także