W czasach PRL-u robiono je na okrągło. Wszystkie dzieci miały lepkie ręce

Kiedy półki w sklepach świeciły głównie pustkami, a o zagranicznych słodyczach można było tylko pomarzyć, gospodynie prześcigały się w pomysłach, jak zrobić coś z niczego. Jednym z takich deserów były proste szyszki z ryżu preparowanego. Kleiły ręce i buzie, ale nie sposób było ich odmówić.

Szyszki - PysznościSzyszki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż w ciastach, ciasteczkach i batonikach można przebierać i wybierać, to z przyjemnością wracamy do smaków, które znamy z dzieciństwa. Przygotowanie domowych szyszek z karmelem i ryżem to zaledwie kilka chwil, a przyjemność z ich jedzenia jest naprawdę ogromna. Lepiące się ręce i słodkie uśmiechy zdecydowanie są warte tych kilkunastu minut w kuchni.

Szyszki z ryżu preparowanego

Pamiętasz te słodkie szyszki, które twoja mama przygotowywała dla ciebie i twoich kolegów z podwórka? To był prawdziwy przysmak, który przywoływał uśmiech na twarz. Dziś możesz przenieść się w czasie i przygotować je samodzielnie.

Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności
Szyszki z ryżu preparowanego - Pyszności © Adobe Stock

Ich nazwa pochodzi oczywiście od charakterystycznego wyglądu. Głównym składnikiem jest ryż preparowany. Ziarenka łączy masa krówkowa, dając porządną dawkę słodkości. W czasach PRL-u, kiedy w sklepach brakowało wielu produktów, ludzie wykazywali się niezwykłą pomysłowością. Szyszki to dowód na to, że z prostych składników można stworzyć pyszne i oryginalne desery. Możesz użyć gotowej masy krówkowej lub przygotować ją samodzielnie z cukru, mleka i masła. Ja stawiam na gotowiec, dzięki czemu domowe szyszki robi się w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 200 g ryżu preparowanego,
  • 200 g masy krówkowej,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztop masło, a następnie dodaj masę krówkową. Mieszaj dokładnie, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do roztopionej masy dodaj ryż preparowany. Mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Z jeszcze ciepłej masy formuj niewielkie kulki, nadając im kształt szyszek.
  4. Ułóż szyszki na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.

Słodki powrót do dzieciństwa czeka na zjedzenie. Szyszki z ryżu preparowanego zrobią furorę zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów