W karnawale w Chorwacji jedzą na kilogramy. Są kruchutkie i rozpływają się ustach
Właśnie dziś zaczyna się karnawał, który w tym roku jest wyjątkowo długi, bo potrwa do pierwszego tygodnia marca. Zdążymy na pewno przetestować wszystkie słodkości, które tradycyjnie je się w tym czasie. Może coś z Chorwacji? Krostule są przepyszne.
Jakie desery są charakterystyczne w czasie karnawału? Wiadomo, te smażone na tłuszczu. W ich przypadku lepiej zapomnieć o kaloriach, a delektować się smakiem. Jedna z najbardziej znanych karnawałowych słodkości to zdecydowanie faworki. U nas są bardzo popularne, a przepadają też za nimi Chorwaci. Ich krostule są kruche i rozpływają się wprost w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona
Znany od setek lat
Krostule, nazywane również frustule, hrostule, krustavice czy krusschule to deser, który od setek lat związany jest z czasem karnawału. Jego historia sięga czasów romańskich, kiedy to były wypiekane jako przysmak dla mieszkańców Dalmacji. Z czasem krostule stały się popularne na całym obszarze dzisiejszej Chorwacji, a dziś uchodzą za tradycyjny wypiek. Szczyci się nimi zwłaszcza Dalmacja i Istria, gdzie są wprost uwielbiane.
Ależ kruche
Krostule charakteryzuj delikatne, cieniutkie i bardzo kruche ciasto, które po usmażeniu zyskuje złocistobrązowy kolor oraz subtelnie słodki smak. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak nasze faworki. Są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Co je różni od naszych chruścików? Lokalnych składnik, który dodaje się do ciasta.
Zawsze w recepturze
Każdy, kto choć raz przygotowywał faworki ten składnik w recepturze nie dziwi. Chodzi o alkohol. Najczęściej jest to spirytus, wódka, piwo. Te trunki sprawiają, że podczas smażenia w ciastka wsiąka mniej tłuszczu, dlatego potem są idealnie kruche i leciutkie. Niezależnie jakiego alkoholu użyjemy, nie ma wpływu na smak faworków, bo wyparowuje podczas smażenia. Chorwaci sięgają po swoje lokalne trunki i do krostuli dodają rakiję, rum, maraskino lub likier z cytryny.
Chorwackie krostule
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 50 ml oleju,
- szczypta soli,
- rakija lub rum do smaku,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 200 g śmietany,
- olej do smażenia,
- cukier puder do podania.
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z cukrem waniliowym i cukrem. W miseczce wymieszaj, olej, śmietanę i alkohol. Następnie połącz obie masy.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
- Ciasto wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu robota. Powinno być elastyczne i zbite. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw na godzinę.
- Następnie wyjmij ciasto na stolnicę i bardzo cienko je rozwałkuj na ok. 1,5 – 2 mm.
- Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem lub nożem na prostokąty, potem nacinaj środek i przekładaj przez otwór ciasto.
- Tak przygotowane ciastka przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15 minut.
- Krostule smaż na mocno rozgrzanym oleju, tak by były ładnie zezłocone z każdej strony.
- Podawaj z dużą ilością cukru pudru.