W PRL ten pucharek był hitem. Dziś mało osób robi go w domu

Na sam widok tego deseru wracają wspomnienia. Dziś wiele osób stawia na warstwowe ciasta i eleganckie wypieki, ale warto czasem wrócić do tego, co proste i sprawdzone. Mowa oczywiście o galaretce w pucharku z bitą śmietaną – niekwestionowanej ikonie deserów z minionej epoki.

Deser z galaretką w pucharkuDeser z galaretką w pucharku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Galaretka w pucharku, często ozdobiona fantazyjnymi rozetkami bitej śmietany i świeżymi owocami, gościła na stołach zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienne podwieczorki. Nie było chyba dziecka w PRL-u, które nie kochałoby tego kolorowego deseru. Była dostępna, niedroga, a przy tym świetnie prezentowała się w pucharku. Wystarczyło kilka podstawowych składników, by wyczarować coś, co na długo zapadało w pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Galaretka z bitą śmietaną

Galaretka kusiła różnymi kolorami tęczy, czasem kilkoma w jednym pucharku. Całość zwieńczona białą chmurką z ubitej śmietanki rozkochiwała w sobie pokolenia. Dzieci uwielbiały jej żelową konsystencję, która przyjemnie rozpływała się w ustach, a dorośli doceniali orzeźwiający charakter, zwłaszcza w upalne dni. Była idealnym zwieńczeniem niedzielnego obiadu, elementem urodzinowego stołu czy po prostu słodką nagrodą po szkole.

Galaretka owocowa
Galaretka owocowa © Adobe Stock

To nie tylko wygląd i smak, ale również kawał historii i słodkie przypomnienie tego, że nawet najprostsze rzeczy potrafią sprawić dużo radości. To idealny deser dla tych, którzy chcą szybko przygotować coś smacznego i efektownego, bez spędzania godzin w kuchni.

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki owocowej,
  • 500 ml gorącej wody,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • ulubione owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, borówki),
  • świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie).


Sposób przygotowania:

  1. Zawartość opakowania galaretki wsyp do miski. Zalej 500 ml bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody. Mieszaj energicznie, aż proszek całkowicie się rozpuści.
  2. Odstaw galaretkę do całkowitego ostygnięcia. Jeśli chcesz zatopić w niej owoce, poczekaj, aż zacznie delikatnie tężeć, powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu.
  3. Gdy galaretka ostygnie i ewentualnie lekko stężeje z owocami, rozlej ją równomiernie do szklanych pucharków. Napełnij pucharki do około 3/4 wysokości.
  4. Pucharki z galaretką wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby galaretka całkowicie stężała.
  5. Tuż przed podaniem, schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Jeśli lubisz słodsze, dodaj cukier puder pod koniec ubijania. Uważaj, aby nie przebić śmietany, bo zrobi się masło.
  6. Gotową, stężałą galaretkę udekoruj solidną porcją bitej śmietany. Możesz użyć rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, aby stworzyć efektowne rozetki, lub po prostu nakładać łyżką. Na wierzch ułóż świeże owoce i listek mięty.

Nie dodawaj tych owoców do galaretki

Nie wszystkie owoce nadają się do zatapiania w galaretce. Owoce takie jak świeże kiwi, ananas, papaja, figi czy mango zawierają enzymy (np. bromelainę w ananasie czy papainę w papai), które rozkładają białka, a żelatyna, z której zrobiona jest galaretka, jest białkiem. W rezultacie galaretka z ich dodatkiem nie stężeje lub stężeje bardzo słabo. Aby użyć tych owoców, należy je najpierw blanszować (krótko sparzyć wrzątkiem) lub użyć owoców z puszki. Bezpieczne owoce to między innymi truskawki, maliny, borówki, czereśnie, winogrona.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy