WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

W Wiedniu zajadają się taki rosołem. Polak złapie się za głowę, gdy zobaczy główny dodatek

Rosół to zupa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Znana jest także poza naszymi granicami, chociaż często z dość niecodziennymi dodatkami. Tak jest w przypadku austriackiej wariacji, w której próżno szukać makaronu.

Rozgrzewający rosół po wiedeńskuRozgrzewający rosół po wiedeńsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Ewa Malinowska

W menu wiedeńskich restauracji króluje pozycja "Rindsuppe mit Wiener Einlage", co dosłownie oznacza "wołowy rosół z wiedeńską wkładką". Klarowana, aromatyczna zupa uznawana jest niemal za narodowe dobro i dumę Austriaków. Zamiast tradycyjnego makaronu, wkładają do bulionu coś, co dla Polaka może być sporym zaskoczeniem – naleśniki

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Rosół wiedeński

Tradycyjna Rindsuppe gotowana jest wyłącznie na wołowinie z kością i szpikiem. Rosół wzbogacają oczywiście warzywa, ale często podaje się go mocno sklarowany, z warzywami pokrojonymi tuż przed podaniem lub z małą ilością gotowanych warzyw z wywaru.

Klarowny rosół z wołowiny z naleśnikami
Klarowny rosół z wołowiny z naleśnikami © Adobe Stock

Główną i najpopularniejszą wkładką są tzw. Frittaten, czyli bardzo cienkie naleśniki (przypominające nieco polskie krokiety, ale bez nadzienia), które po usmażeniu zwija się w rulon i kroi w cieniutkie paski, imitujące makaron. Są delikatne, neutralne w smaku, świetnie wchłaniają głęboki, wołowy aromat zupy.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny, np. szponder, łata, kości szpikowe,
  • 3,5 l wody,
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • sól do smaku.

Frittaten:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą.
  2. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować, zbierz dokładnie całe szumowiny.
  3. Cebulę przekrój na pół i opal nad palnikiem lub opiecz na suchej, rozgrzanej patelni, aż stanie się ciemnobrązowa. Pamiętaj, by robić to w łupinie.
  4. Dodaj do zupy opaloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj rosół na minimalnym ogniu (musi tylko delikatnie mrugać) pod przykryciem przez minimum 2,5 – 3 godziny.
  5. Po tym czasie dodaj obrane marchewki, pietruszki oraz por.
  6. Gotuj jeszcze przez 30-45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Usuń warzywa, mięso i kości. Dopraw solą do smaku.
  8. Jajka, mąkę, mleko i sól wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto naleśnikowe.
  9. Usmaż bardzo cieniutkie naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będą delikatnie złote. Odstaw je do wystudzenia.
  10. Krojenie: Wystudzone naleśniki zwiń w ciasny rulon, a następnie pokrój bardzo ostrym nożem w cieniutkie paski.

Rosół wiedeński podawaj na gorąco, z dużą garścią pasków naleśników. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯