PrzepisWeź ogórki, cukier i rodzynki. Papieskie pikle to kulinarny hit

Weź ogórki, cukier i rodzynki. Papieskie pikle to kulinarny hit

Jak zrobić ogórki po watykańsku? źródło: Alexey_Hulsov, Pixabay, HY/Adobe Stock
Jak zrobić ogórki po watykańsku? źródło: Alexey_Hulsov, Pixabay, HY/Adobe Stock
Marzena Pęcak

10.07.2023 18:59, aktual.: 12.07.2023 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy słyszałeś kiedykolwiek o ogórkach po watykańsku? Jeśli nie, koniecznie musisz to nadrobić. Przepis na papieskie pikle jest bajecznie prosty, smaczny i na pewno zaskoczy twoich gości.

W wielu polskich domach przygotowuje się ogórki w przeróżnej wersji. Czy to klasycznie kisi z chrzanem, czy też zalewa się musztardową marynatą. Ja osobiście uwielbiam domowe korniszony, z kolei mój mąż przepada za zielonymi warzywami z pomidorowym akcentem. Dziś jednak pójdziemy o krok dalej i połączymy je z rodzynkami. Co z tego wyjdzie? Przekonaj się sam!

Ogórki po watykańsku - co to takiego?

W ostatnim czasie przepis ten zaczął się cieszyć ogromnym zainteresowaniem. Głównie z powodu nietypowego składnika, który wkłada się do słoików z ogórkami. Rodzynki, bo o nich mowa, zazwyczaj kojarzą się nam z wypiekami, a nie ogórkowymi przetworami. Ale jak to zwykle w kuchni bywa - nigdy nie ma mów nigdy. I tak oto dziś chciałabym zachęcić cię do przetestowania nowego trendu w zaciszu własnej kuchni.

Ogórki papieskie najbardziej formą i smakiem przypominają ogórki konserwowe. Dzięki obecności rodzynek są jednak dużo bardziej słodkie. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się jako pyszny dodatek do wielu dań. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!

Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ogórki w zupełnie nowej odsłonie/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay
Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ogórki w zupełnie nowej odsłonie/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay

Jak zrobić papieskie pikle?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujemy prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Oprócz samych ogórków, potrzebujemy tak naprawdę kilku przypraw oraz wyparzonych słoików i sprawdzonych zakrętek. Cała procedura jest bajecznie prosta, dlatego każdy na pewno sobie z nią poradzi.

Składniki: 

Podstawa:

  • 4 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • przyprawy na słoik (12 rodzynek, ząbek czosnku, 6 ziarenek pieprzu czarnego oraz szczypta nasionek kopru).

Zalewa:

  • 1 szkl. wody,
  • 800 g cukru,
  • 300 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego umycia ogórków.
  2. Następnie dzielimy je na ćwiartki, po czym przekładamy do miski i zasypujemy solą.
  3. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie dokładnie je odsączamy.
  5. Czas przygotować zalewę. Na palniku umieszczamy garnek, do którego wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy też cukier.
  6. Mieszankę zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  7. I jesteśmy już w połowie przepisu. Teraz wystarczy wypełnić każdy wyparzony słoik przyprawami oraz ogórkami.
  8. Na koniec dodajemy zalewę i pasteryzujemy. Nie powinna trwać ona dłużej niż 10 minut. Smacznego!

I to wszystko. Teraz już wiesz, jak zrobić pyszne ogórki w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie daj mi znać, czy wypróbujesz ten przepis w tym roku podczas kiszenia ogórków?

poradyprzepisogórki