Weź ogórki, cukier i rodzynki. Papieskie pikle to kulinarny hit

Czy słyszałeś kiedykolwiek o ogórkach po watykańsku? Jeśli nie, koniecznie musisz to nadrobić. Przepis na papieskie pikle jest bajecznie prosty, smaczny i na pewno zaskoczy twoich gości.

ObrazekJak zrobić ogórki po watykańsku? źródło: Alexey_Hulsov, Pixabay, HY/Adobe Stock
Marzena Pęcak

W wielu polskich domach przygotowuje się ogórki w przeróżnej wersji. Czy to klasycznie kisi z chrzanem, czy też zalewa się musztardową marynatą. Ja osobiście uwielbiam domowe korniszony, z kolei mój mąż przepada za zielonymi warzywami z pomidorowym akcentem. Dziś jednak pójdziemy o krok dalej i połączymy je z rodzynkami. Co z tego wyjdzie? Przekonaj się sam!

Ogórki po watykańsku - co to takiego?

W ostatnim czasie przepis ten zaczął się cieszyć ogromnym zainteresowaniem. Głównie z powodu nietypowego składnika, który wkłada się do słoików z ogórkami. Rodzynki, bo o nich mowa, zazwyczaj kojarzą się nam z wypiekami, a nie ogórkowymi przetworami. Ale jak to zwykle w kuchni bywa - nigdy nie ma mów nigdy. I tak oto dziś chciałabym zachęcić cię do przetestowania nowego trendu w zaciszu własnej kuchni.

Ogórki papieskie najbardziej formą i smakiem przypominają ogórki konserwowe. Dzięki obecności rodzynek są jednak dużo bardziej słodkie. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się jako pyszny dodatek do wielu dań. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś!

Obrazek
Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ogórki w zupełnie nowej odsłonie/źródło: PhotoMIX-Company, pixabay

Jak zrobić papieskie pikle?

Do przygotowania dzisiejszego przepisu potrzebujemy prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Oprócz samych ogórków, potrzebujemy tak naprawdę kilku przypraw oraz wyparzonych słoików i sprawdzonych zakrętek. Cała procedura jest bajecznie prosta, dlatego każdy na pewno sobie z nią poradzi.

Składniki: 

Podstawa:

  • 4 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • przyprawy na słoik (12 rodzynek, ząbek czosnku, 6 ziarenek pieprzu czarnego oraz szczypta nasionek kopru).

Zalewa:

  • 1 szkl. wody,
  • 800 g cukru,
  • 300 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpoczynamy od dokładnego umycia ogórków.
  2. Następnie dzielimy je na ćwiartki, po czym przekładamy do miski i zasypujemy solą.
  3. Tak przygotowane ogórki odstawiamy na 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie dokładnie je odsączamy.
  5. Czas przygotować zalewę. Na palniku umieszczamy garnek, do którego wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy też cukier.
  6. Mieszankę zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści.
  7. I jesteśmy już w połowie przepisu. Teraz wystarczy wypełnić każdy wyparzony słoik przyprawami oraz ogórkami.
  8. Na koniec dodajemy zalewę i pasteryzujemy. Nie powinna trwać ona dłużej niż 10 minut. Smacznego!

I to wszystko. Teraz już wiesz, jak zrobić pyszne ogórki w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie daj mi znać, czy wypróbujesz ten przepis w tym roku podczas kiszenia ogórków?

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat