Wieczorem robię ciasto, rano wstawiam do piekarnika. Mój pewniak na andrzejki

Nie ma nic prostszego, a równocześnie tak pysznego. Tradycyjny włoski wypiek świetnie sprawdzi się na każdą imprezę, również na andrzejkowe szaleństwo. Już w klasycznej wersji potrafi porwać niejedno podniebienie, ale dzięki jednej zmianie będzie lepsza niż kiedykolwiek.

Foccacia to mój pewniak na andrzejkiFoccacia to mój pewniak na andrzejki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Focaccia to tradycyjny włoski wypiek i kwintesencja prostoty. Nie ma tu żadnych ulepszaczy ani dużej ilości dodatków – broni się sama. Charakteryzuje się puszystym wnętrzem i chrupiącą skórką, co czyni ją idealnym dodatkiem do wielu dań oraz przekąska na niejedną imprezę. Wystarczy ją pokroić, rozłożyć na talerzu, a goście z pewnością będą po nią chętnie sięgać - świetnie sprawdzi się podczas urodzin, lub nadchodzących andrzejek.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Nocna foccacia

Klasyczna focaccia wyrasta zazwyczaj 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. W tym przepisie wprowadziliśmy jednak znaczącą zmianę – ciasto wyrasta całą noc w lodówce, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej puszyste. Podczas nocnej fermentacji drożdże działają powoli, rozkładają cukry i tworzą mnóstwo aromatycznych związków, które nadają ciastu głęboki smak i bardziej pulchną strukturę. Ciasto staje się elastyczne i dobrze utrzymuje pęcherzyki powietrza, dzięki czemu prezentuje się atrakcyjnie i od razu przykuwa wzrok wszystkich gości.

Przepis na nocną foccacię

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 0,
  • 550 ml letniej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 8 g soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki rozmarynu (do posypania),
  • pół łyżeczki oregano (do posypania).

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij drożdże i wrzuć do dużej miski.
  2. Dodaj cukier i zalej letnią wodą, odbierając wcześniej 3 łyżki mąki.
  3. Wymieszaj rózgą, aż składniki się połączą, przykryj folią i odstaw na 20 minut, aby drożdże się aktywowały.
  4. Do pozostałej mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  5. Przesyp mąkę do wyrośniętego zaczynu i mieszaj szpatułką, aby pozbyć się grudek.
  6. Przykryj folią i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Skrop ciasto oliwą i złóż łopatką boki do środka.
  8. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na godzinę.
  9. Po tym czasie złóż ciasto jeszcze raz, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
  10. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki.
  11. Posmaruj blaszkę oliwą i przełóż na nią ciasto, lekko je rozciągając.
  12. Skrop wierzch ciasta oliwą i rozprowadź po całej powierzchni.
  13. Przykryj folią i odstaw na około 3 godziny w ciepłe miejsce.
  14. Nasmaruj ręce oliwą i zatapiaj palce w cieście, aby powstały charakterystyczne bąble.
  15. Posyp ciasto rozmarynem i oregano.
  16. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 15-18 minut.
  17. Odstaw do ostudzenia przed krojeniem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier