Wieczorem robię ciasto, rano wstawiam do piekarnika. Mój pewniak na andrzejki
Nie ma nic prostszego, a równocześnie tak pysznego. Tradycyjny włoski wypiek świetnie sprawdzi się na każdą imprezę, również na andrzejkowe szaleństwo. Już w klasycznej wersji potrafi porwać niejedno podniebienie, ale dzięki jednej zmianie będzie lepsza niż kiedykolwiek.
Focaccia to tradycyjny włoski wypiek i kwintesencja prostoty. Nie ma tu żadnych ulepszaczy ani dużej ilości dodatków – broni się sama. Charakteryzuje się puszystym wnętrzem i chrupiącą skórką, co czyni ją idealnym dodatkiem do wielu dań oraz przekąska na niejedną imprezę. Wystarczy ją pokroić, rozłożyć na talerzu, a goście z pewnością będą po nią chętnie sięgać - świetnie sprawdzi się podczas urodzin, lub nadchodzących andrzejek.
Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie
Nocna foccacia
Klasyczna focaccia wyrasta zazwyczaj 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. W tym przepisie wprowadziliśmy jednak znaczącą zmianę – ciasto wyrasta całą noc w lodówce, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej puszyste. Podczas nocnej fermentacji drożdże działają powoli, rozkładają cukry i tworzą mnóstwo aromatycznych związków, które nadają ciastu głęboki smak i bardziej pulchną strukturę. Ciasto staje się elastyczne i dobrze utrzymuje pęcherzyki powietrza, dzięki czemu prezentuje się atrakcyjnie i od razu przykuwa wzrok wszystkich gości.
Przepis na nocną foccacię
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 0,
- 550 ml letniej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 8 g soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki rozmarynu (do posypania),
- pół łyżeczki oregano (do posypania).
Sposób przygotowania:
- Rozdrobnij drożdże i wrzuć do dużej miski.
- Dodaj cukier i zalej letnią wodą, odbierając wcześniej 3 łyżki mąki.
- Wymieszaj rózgą, aż składniki się połączą, przykryj folią i odstaw na 20 minut, aby drożdże się aktywowały.
- Do pozostałej mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Przesyp mąkę do wyrośniętego zaczynu i mieszaj szpatułką, aby pozbyć się grudek.
- Przykryj folią i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Skrop ciasto oliwą i złóż łopatką boki do środka.
- Odstaw ponownie do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie złóż ciasto jeszcze raz, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki.
- Posmaruj blaszkę oliwą i przełóż na nią ciasto, lekko je rozciągając.
- Skrop wierzch ciasta oliwą i rozprowadź po całej powierzchni.
- Przykryj folią i odstaw na około 3 godziny w ciepłe miejsce.
- Nasmaruj ręce oliwą i zatapiaj palce w cieście, aby powstały charakterystyczne bąble.
- Posyp ciasto rozmarynem i oregano.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 15-18 minut.
- Odstaw do ostudzenia przed krojeniem. Smacznego!