Większość myśli, że to odpad i wyrzuca. Czyszczą jelita jak odkurzacz

Miąższ tego owocu jest przepyszny, często przywołuje wspomnienia egzotycznych wakacji. Jednak o jego pestkach nie mamy dobrego zdania i po prostu je wyrzucamy. Jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Mają wiele cennych właściwości.

Ten owoc ma niezwykle cenną zawartość. Ten owoc ma niezwykle cenną zawartość.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pestki owoców traktujemy jako odpady i trafiają do kosza. Jednak warto zmienić stereotypowe myślenie o nich. Jakiś czas temu pojawiły się doniesienia, że bardzo cenna jest pestka awokado i lepiej jej nie wyrzucać. Teraz okazuje się, że bardzo cenne są także pestki egzotycznej papai. Jeśli już kupisz te egzotyczny owoc, pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Nie tylko miąższ

Papaja pochodzi z gorącego Meksyku, ale uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie. Kiedyś kojarzyła się z egzotycznymi wakacjami, teraz jest łatwiej dostępna. Dlatego ten tropikalny owoc ma coraz większe grono miłośników. Nie wszyscy jednak wiedzą, że cenny jest nie tylko jego miąższ. Ma oczywiście tę przewagę w smaku, bo jest pyszny. Jednak niedoceniane często nasiona papai mają fantastyczny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Można wykorzystywać te z owoców lub kupić je w sklepach.

Dobra w całości

Dlatego papaja to jeden z tych owoców, które można wykorzystać w całości. Dobrze jest zajadać pyszny, soczysty miąższ, ale także czarne nasiona. Nie mają one tak wspaniałego smaku, ale ich właściwości są nie do przecenienia. Specjaliści zapewniają, że korzyści, jakich dostarczają nam nasiona papai są ogromne. Można jeść je na surowo, ususzyć, stosować specjalne suplementy w postaci wyciągu z suszonych ziarenek.

Siła w nasionach

  1. Działają przeciwpasożytniczo. Papaina zawarta w pestkach jest niezwykle skuteczna w usuwaniu niepożądanych w układzie pokarmowym mikroorganizmów. Włączenie tego produktu do diety pomoże więc zwalczyć glisty, tasiemce i inne pasożyty jelitowe.
  2. Wspomagają trawienie. Nasiona papai charakteryzują się wysoką zawartością enzymów trawiennych, które wspomagają pracę układu pokarmowego.
  3. Pomagają dbać o sylwetkę. W naturalny sposób przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz usprawniają rozkład cukrów, dzięki czemu zapobiegają odkładaniu się zbędnych kilogramów.

Nie tylko na surowo

Nasiona papai można chrupać na surowo. Mają one jednak lekko gorzki smak, który nie każdemu odpowiada. Dlatego można je także wysuszyć i zmielić na proszek. Kolejna opcja to zakup gotowej przyprawy w sklepie. W tej formie będą świetną przyprawą do dań mięsnych lub warzywnych, a także dobrym dodatkiem do smoothie, jogurtów i owsianek.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba