Większość nie wie. Co tak naprawdę oznaczają ciemne plamy na ziemniakach?

Jak powiedział jeden z bohaterów serialu "1670": kto nie ryzykuje, ten nie je ziemniaków. Ale czy można ryzykować, jedząc ziemniaki? Co w sytuacji, gdy zauważymy na nich czarne plamy? Pozostaje odpowiedzieć: to zależy.

Niektóre ziemniaki mają czarne plamyNiektóre ziemniaki mają czarne plamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Chcemy, by jakość spożywanych produktów była jak najlepsza, więc zawsze je sprawdzamy. Na przykład ziemniaki obracamy w rękach, by zobaczyć, czy nadają się do spożycia. I naszym oczom nagle ukazuje się ciemna plama. Czy to czas na wyrzucenie kartofla? A może po prostu wystarczy ten fragment odkroić? To wszystko zależy od tego, skąd te czarne plamy się wzięły.

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Czarne plamy na ziemniakach mają różne pochodzenie

Plamy mogą "pokazać się", dopiero gdy obieramy ziemniaki i bardzo często związane są z długim przechowywaniem. Jednak za ich pojawienie się odpowiadają grzyby i bakterie, które wnikają do środka, gdy bulwa w jakiś sposób się uszkodzi. Do takiej sytuacji dochodzi często podczas zbiorów lub jest wynikiem nieprawidłowego przechowywania, na przykład w ciepłym i wilgotnym miejscu (takie warunki to świetna pożywka do rozwoju pleśni i bakterii).

Plamy mogą pojawić się, zanim zbierzemy ziemniaki z pola. Odpowiedzialne za nie są szkodniki glebowe i grzyby. Objawy "ataku" możemy zauważyć jednak dopiero przy zbiorach. Duże znaczenie ma też odmiana ziemniaka, niektóre bardzo szybko łapią infekcję.

Jeść czy nie jeść?

Wydaje się, że od razu taką bulwę trzeba wyrzucać, ale nie zawsze jest to konieczne. Wszystko bowiem zależy od tego, w jakim stanie są ziemniaki. Jeśli są miękkie, śliskie i cuchną, wyrzuć je bez żadnych wyrzutów sumienia do śmietnika. Lepiej zmarnować kilka produktów, niż mierzyć się z poważnymi problemami gastrycznymi. Jeżeli jedynym problemem na ziemniaku jest plamka, a kartofel pachnie i wygląda normalnie, wytnij po prostu zmienioną część.

A co zrobić, by ziemniaki nie czerniały? To prostsze niż myślisz, bo wystarczy zadbać o to, by były odpowiednio przechowywane. Kartofle lubią suche i chłodne miejsca, jak np. piwnica lub spiżarnia. Wilgoć i nasłonecznienie psuje ziemniaki sprawia, że szybciej gniją lub zielenieją. Pod żadnym pozorem nie kładź obok nich owoców (bananów i jabłek), bo one przyspieszają dojrzewanie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?