Większość Polaków źle parzy kawę. Traci smak i właściwości
Kawa nie zawsze wychodzi dobra, prawda? Sposób parzenia sprawia, że traci swoje właściwości, a smak ucieka. Dzięki tym kilku poradom będziesz niczym profesjonalny barista w ekskluzywnej restauracji.
Aromatyczna, bogata w smak i pobudzająca - taka właśnie jest kawa. Wiele osób twierdzi, że nie da się jej niczym zastąpić. Nawet energetyzująca zielona herbata lub matcha jej nie zastąpią. Całą noc czekamy na ten pierwszy łyk ukochanej kawusi. Jednak nie zawsze "ten pierwszy łyk" spełnia nasze zachcianki. Jest mętny, mało aromatyczny i w ogóle coś w nim nie pasuje. Najprawdopodobniej popełniasz kilka błędów, a dzięki tym poradom odejdą one w niepamięć.
Kawa nie jest idealna? Na pewno popełniasz te błędy
Kupujesz zmieloną kawę
Kupowanie zmielonej kawy nie jest dobrym pomysłem. Lepiej kupić ziarna i zmielić je samemu. Dlaczego? Będą po prostu lepsze w smaku i bardziej aromatyczne.
"Mielona kawa zaczyna tracić smak dwie minuty po zmieleniu – wyobraź sobie, jak smakuje dwa tygodnie później" - mówi Jonathan Rubinstein, założyciel i dyrektor generalny Joe Coffee cytowany przez Yahoo.
Teraz pora wybrać idealny młynek. Najlepszy będzie stożkowy lub żarnowy.
Używasz starych ziaren
Te, które palono w ciągu ostatnich trzech tygodni są niesamowicie aromatyczne i mają pełnie smaku. Jednakże kawa, którą będziemy parzyć ze starych ziaren, stanie się nijaka. Traci swoje najlepsze związki i szybko się utlenia. Jeśli nie chcemy, by mała czarna smakowała jak karton, sprawdzajmy datę palenia ziaren.
Przechowujesz ją w lodówce
W środku panuje wilgoć, która niezbyt dobrze wpłynie na ziarna kawy. Zniszczy jej smak i aromat, nie mówiąc już o innych właściwościach.
"Najlepiej przechowywać ziarenka w pojemniku, który chroni ją przed powietrzem i wilgocią” - radzi Rubinstein. Jak dodaje, tym "idealnym pojemnikiem" jest torebka, w której kupiliśmy kawę.
Używasz wody o złej jakości
Woda jest kluczowym elementem parzenia kawy. Jeśli ona ma dobrą jakość, kawa też będzie miała dobrą jakość. Jeśli coś ci w niej nie pasuje (ma na przykład dziwny smak), lepiej użyj dzbanka filtrującego.
Zła temperatura
Aby zaparzyć kawę, musimy używać wody o temperaturze około 95 stopni Celsjusza (będzie też dobrze, jeśli płyn będzie mieścił się w przedziale 93,3-97,7 stopnia Celsjusza). Jeśli temperatura jest za niska, kawa będzie miała kwaśny smak, w odwrotnym przypadku - stanie się gorzka.
"Możesz także czajnik z ognia, gdy się zagotuje i policzyć do 30 – w tym momencie będziesz mieć prawie odpowiednią temperaturę" - tłumaczy Rubinstein.
Co jeszcze robicie źle?
Kubek również ma znaczenie
Nawet złe naczynia zabierają nam radość z jedzenia i picia kawy. Eksperci radzą, by kupić sobie wygodny do trzymania kubek. Nie powinien nas też poparzyć.
Używacie brudnego dzbanka do kawy
Musisz upewnić się, że dokładnie myjesz dzbanek, w którym parzysz kawę. Wszelkie zabrudzenia mają negatywny wpływ na smak kawy.
Nie odwapniacie ekspresu
Kiedy urządzenie zacznie pachnieć starą kawą lub pojawi się w nim osad, to czas najwyższy, żeby go wyczyścić. Możecie to zrobić za pomocą wody, szklanki octu i soku z cytryny.