Większość Polaków źle parzy kawę. Traci smak i właściwości

Kawa nie zawsze wychodzi dobra, prawda? Sposób parzenia sprawia, że traci swoje właściwości, a smak ucieka. Dzięki tym kilku poradom będziesz niczym profesjonalny barista w ekskluzywnej restauracji.

ObrazekKawa (archiwum prywatne)
Paulina Hermann

Aromatyczna, bogata w smak i pobudzająca - taka właśnie jest kawa. Wiele osób twierdzi, że nie da się jej niczym zastąpić. Nawet energetyzująca zielona herbata lub matcha jej nie zastąpią. Całą noc czekamy na ten pierwszy łyk ukochanej kawusi. Jednak nie zawsze "ten pierwszy łyk" spełnia nasze zachcianki. Jest mętny, mało aromatyczny i w ogóle coś w nim nie pasuje. Najprawdopodobniej popełniasz kilka błędów, a dzięki tym poradom odejdą one w niepamięć.

Kawa nie jest idealna? Na pewno popełniasz te błędy

Kupujesz zmieloną kawę

Kupowanie zmielonej kawy nie jest dobrym pomysłem. Lepiej kupić ziarna i zmielić je samemu. Dlaczego? Będą po prostu lepsze w smaku i bardziej aromatyczne.

"Mielona kawa zaczyna tracić smak dwie minuty po zmieleniu – wyobraź sobie, jak smakuje dwa tygodnie później" - mówi Jonathan Rubinstein, założyciel i dyrektor generalny Joe Coffee cytowany przez Yahoo.

Teraz pora wybrać idealny młynek. Najlepszy będzie stożkowy lub żarnowy.

Używasz starych ziaren

Te, które palono w ciągu ostatnich trzech tygodni są niesamowicie aromatyczne i mają pełnie smaku. Jednakże kawa, którą będziemy parzyć ze starych ziaren, stanie się nijaka. Traci swoje najlepsze związki i szybko się utlenia. Jeśli nie chcemy, by mała czarna smakowała jak karton, sprawdzajmy datę palenia ziaren.

Przechowujesz ją w lodówce

W środku panuje wilgoć, która niezbyt dobrze wpłynie na ziarna kawy. Zniszczy jej smak i aromat, nie mówiąc już o innych właściwościach.

"Najlepiej przechowywać ziarenka w pojemniku, który chroni ją przed powietrzem i wilgocią” - radzi Rubinstein. Jak dodaje, tym "idealnym pojemnikiem" jest torebka, w której kupiliśmy kawę.

Obrazek
Kawa (Pexels)

Używasz wody o złej jakości

Woda jest kluczowym elementem parzenia kawy. Jeśli ona ma dobrą jakość, kawa też będzie miała dobrą jakość. Jeśli coś ci w niej nie pasuje (ma na przykład dziwny smak), lepiej użyj dzbanka filtrującego.

Zła temperatura

Aby zaparzyć kawę, musimy używać wody o temperaturze około 95 stopni Celsjusza (będzie też dobrze, jeśli płyn będzie mieścił się w przedziale 93,3-97,7 stopnia Celsjusza). Jeśli temperatura jest za niska, kawa będzie miała kwaśny smak, w odwrotnym przypadku - stanie się gorzka.

"Możesz także czajnik z ognia, gdy się zagotuje i policzyć do 30 – w tym momencie będziesz mieć prawie odpowiednią temperaturę" - tłumaczy Rubinstein.

Co jeszcze robicie źle?

Kubek również ma znaczenie

Nawet złe naczynia zabierają nam radość z jedzenia i picia kawy. Eksperci radzą, by kupić sobie wygodny do trzymania kubek. Nie powinien nas też poparzyć.

Używacie brudnego dzbanka do kawy

Musisz upewnić się, że dokładnie myjesz dzbanek, w którym parzysz kawę. Wszelkie zabrudzenia mają negatywny wpływ na smak kawy.

Nie odwapniacie ekspresu

Kiedy urządzenie zacznie pachnieć starą kawą lub pojawi się w nim osad, to czas najwyższy, żeby go wyczyścić. Możecie to zrobić za pomocą wody, szklanki octu i soku z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia