Większość pozbywa się niczym odpadków. Duże marnotrawstwo, bo przedłuża życie lodówki

O fusach z kawy i ich drugim obiegu w kuchni można mówić dużo, a jednak nadal wiele osób nie dostrzega tego potencjału. Wykorzystać je można na różne sposoby - przede wszystkim w kuchni, gdzie najlepiej je przechowywać. Mój regularny patent to fusy w... lodówce.

Suche fusy do kawie to naturalny sposób na przykre zapachySuche fusy do kawie to naturalny sposób na przykre zapachy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kto pije sporo kawy, ten wie, że fusy nie wyparowują, a wręcz przeciwnie, jest ich całkiem sporo i dobrze jest znaleźć dla nich odpowiednie wykorzystanie. Oczywiście można je prawidłowo wyrzucić do śmietnika z bioodpadami, ale po, co jeśli mogą skutecznie pomóc w pozbyciu się przykrych zapachów z lodówki?

Jakie fusy najlepiej się sprawdzą do lodówki?

Fusy po kawie kojarzą się zarówno z resztkami niedopitej "sypanej" jak i pojemnikiem, który ciągle "woła" o wyczyszczenie w ekspresach do kawy. Do sprytnych sposobów na wykorzystanie fusów zdecydowanie lepiej nadadzą się te drugi. Są już wstępnie odciśnięte i podsuszone, ale nadal wymagają przełożenia np. do papierowej torby, aby w pełni się wysuszyły i nie zbierały pleśni.

Fusy z kawie jak naturalny odświeżacz

Mielona kawa jest znanym środkiem pochłaniającym nieprzyjemne zapachy. Gdy w lodówce mieszają się różne aromaty i tworzy się nieprzyjemna woń, można zamiast kupowania drogich odświeżaczy, użyć czegoś naturalnego – kawy. Wystarczy włożyć ją, bądź fusy, do małej miseczki czy zakrętki i umieścić w lodówce. Po około kilkudziesięciu minutach powinna wchłonąć niemiłe zapachy, pozostawiając w lodówce subtelny aromat kawy. Należy jednak pamiętać, aby ten ekologiczny odświeżacz wymieniać co 5-7 dni, co pozwoli cieszyć się przyjemnym zapachem na dłużej i ponownie wykorzystać odpady, które zwykle zostałyby wyrzucone. Gdzie jeszcze można umieścić w domu taki kawowy odświeżacz?

Idealne miejsce to też przedpokój, przy szafce z butami, gdzie również przyniesie pozytywne efekty. Miejsce to często jest problematyczne ze względu na zapachy, które kawa może złagodzić, zapewniając dodatkowo przyjemną woń świeżo parzonej kawy w domu.

Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy