Wiele osób krzywi się na samą myśl o nich. Czy owady trafią na nasze stoły?

Czy produkty z insektów już niedługo staną się nieodłącznym elementem diety każdego mieszkańca Europy? Nowe postanowienia Unii Europejskiej zdają się potwierdzać to, że być może zmierzamy właśnie w tym kierunku. O owadach jako pożywieniu opowiedziała profesor z SGGW.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock

Po tym, jak Komisja Europejska wyraziła zgodę na wprowadzenie na rynek produktów, w których zawarta jest mąka ze świerszczy, temat owadów jako pożywienia powrócił do społecznego dyskursu ze zdwojoną mocą. Jednak to, co w wielu miejscach na świecie jest zupełnie normalne, u nas jest jeszcze kulinarną nowinką, żeby nie powiedzieć "abstrakcją".

Sproszkowane świerszcze w chlebie

Obrazek
Produkty z insektów - Pyszności; foto: Canva

Od 24 stycznia 2023 roku, kiedy to w życie weszła ustawa Komisji Europejskiej, w krajach członkowskich Unii można już kupować produkty zawierające mąkę z Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego. Są to między innymi batony, pieczywo, ciastka, a nawet — według portalu tvn24.pl - przetwory mięsne i zupy. Użycie mąki ze świerszczy ma jednak swoje ograniczenia. Dla chleba są to 2 g mąki na 100 g produktu, a dla batonów - 3 gramy.

Świerszcze nie są jedynymi owadami, których obrót — jako jedzenie — został dopuszczony w Unii Europejskiej. Od 5 stycznia w UE można handlować również larwami pleśniakowca lśniącego. Larwy tego chrząszcza trafiły do obrotu w formie sproszkowanej, suszonej oraz pasty. Są one elementem tak zwanego novel food, czyli wykazu nowej żywności na terenie Unii.

Produkty z insektów według specjalistki

Obrazek
Produkty z insektów - Pyszności; foto: Canva

Portal tvn24.pl przeprowadził wywiad z profesor Małgorzatą Nowacką z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, pytając ją o nową ustawę KE oraz o to, jak rysuje się przyszłość owadów jako pożywienia.

Według specjalistki potrzeba jeszcze przynajmniej kilku lub kilkunastu lat, by wspomniane produkty z insektów były łatwo dostępne na rynku. Podkreśliła również, że hodowla jadalnych owadów ma niewielki wpływ na środowisko naturalne i jest ono o wiele mniejsze, niż w przypadku tradycyjnej hodowli zwierząt.

Z wygłoszonej dla tvn24.pl opinii ekspertki dowiadujemy się, że wprowadzenie na rynek owadów w formie sproszkowanej, to subtelny ruch w stronę zmiany naszych kulinarnych przyzwyczajeń. Można więc założyć, że jest to pierwszy krok to prawdziwej jedzeniowej rewolucji. O tym, jakie bariery trzeba wcześniej pokonać, pisaliśmy też tutaj.

Produkty z insektów jeszcze nie pojawiły się w naszych przepisach. Ale kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto są równie ciekawe. Zobacz filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇