Wiele osób krzywi się na samą myśl o nich. Czy owady trafią na nasze stoły?

Czy produkty z insektów już niedługo staną się nieodłącznym elementem diety każdego mieszkańca Europy? Nowe postanowienia Unii Europejskiej zdają się potwierdzać to, że być może zmierzamy właśnie w tym kierunku. O owadach jako pożywieniu opowiedziała profesor z SGGW.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock

Po tym, jak Komisja Europejska wyraziła zgodę na wprowadzenie na rynek produktów, w których zawarta jest mąka ze świerszczy, temat owadów jako pożywienia powrócił do społecznego dyskursu ze zdwojoną mocą. Jednak to, co w wielu miejscach na świecie jest zupełnie normalne, u nas jest jeszcze kulinarną nowinką, żeby nie powiedzieć "abstrakcją".

Sproszkowane świerszcze w chlebie

Obrazek
Produkty z insektów - Pyszności; foto: Canva

Od 24 stycznia 2023 roku, kiedy to w życie weszła ustawa Komisji Europejskiej, w krajach członkowskich Unii można już kupować produkty zawierające mąkę z Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego. Są to między innymi batony, pieczywo, ciastka, a nawet — według portalu tvn24.pl - przetwory mięsne i zupy. Użycie mąki ze świerszczy ma jednak swoje ograniczenia. Dla chleba są to 2 g mąki na 100 g produktu, a dla batonów - 3 gramy.

Świerszcze nie są jedynymi owadami, których obrót — jako jedzenie — został dopuszczony w Unii Europejskiej. Od 5 stycznia w UE można handlować również larwami pleśniakowca lśniącego. Larwy tego chrząszcza trafiły do obrotu w formie sproszkowanej, suszonej oraz pasty. Są one elementem tak zwanego novel food, czyli wykazu nowej żywności na terenie Unii.

Produkty z insektów według specjalistki

Obrazek
Produkty z insektów - Pyszności; foto: Canva

Portal tvn24.pl przeprowadził wywiad z profesor Małgorzatą Nowacką z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, pytając ją o nową ustawę KE oraz o to, jak rysuje się przyszłość owadów jako pożywienia.

Według specjalistki potrzeba jeszcze przynajmniej kilku lub kilkunastu lat, by wspomniane produkty z insektów były łatwo dostępne na rynku. Podkreśliła również, że hodowla jadalnych owadów ma niewielki wpływ na środowisko naturalne i jest ono o wiele mniejsze, niż w przypadku tradycyjnej hodowli zwierząt.

Z wygłoszonej dla tvn24.pl opinii ekspertki dowiadujemy się, że wprowadzenie na rynek owadów w formie sproszkowanej, to subtelny ruch w stronę zmiany naszych kulinarnych przyzwyczajeń. Można więc założyć, że jest to pierwszy krok to prawdziwej jedzeniowej rewolucji. O tym, jakie bariery trzeba wcześniej pokonać, pisaliśmy też tutaj.

Produkty z insektów jeszcze nie pojawiły się w naszych przepisach. Ale kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto są równie ciekawe. Zobacz filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości