Wiele osób krzywi się na samą myśl o nich. Czy owady trafią na nasze stoły?

Czy produkty z insektów już niedługo staną się nieodłącznym elementem diety każdego mieszkańca Europy? Nowe postanowienia Unii Europejskiej zdają się potwierdzać to, że być może zmierzamy właśnie w tym kierunku. O owadach jako pożywieniu opowiedziała profesor z SGGW.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock

Po tym, jak Komisja Europejska wyraziła zgodę na wprowadzenie na rynek produktów, w których zawarta jest mąka ze świerszczy, temat owadów jako pożywienia powrócił do społecznego dyskursu ze zdwojoną mocą. Jednak to, co w wielu miejscach na świecie jest zupełnie normalne, u nas jest jeszcze kulinarną nowinką, żeby nie powiedzieć "abstrakcją".

Sproszkowane świerszcze w chlebie

Obrazek
Produkty z insektów - Pyszności; foto: Canva

Od 24 stycznia 2023 roku, kiedy to w życie weszła ustawa Komisji Europejskiej, w krajach członkowskich Unii można już kupować produkty zawierające mąkę z Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego. Są to między innymi batony, pieczywo, ciastka, a nawet — według portalu tvn24.pl - przetwory mięsne i zupy. Użycie mąki ze świerszczy ma jednak swoje ograniczenia. Dla chleba są to 2 g mąki na 100 g produktu, a dla batonów - 3 gramy.

Świerszcze nie są jedynymi owadami, których obrót — jako jedzenie — został dopuszczony w Unii Europejskiej. Od 5 stycznia w UE można handlować również larwami pleśniakowca lśniącego. Larwy tego chrząszcza trafiły do obrotu w formie sproszkowanej, suszonej oraz pasty. Są one elementem tak zwanego novel food, czyli wykazu nowej żywności na terenie Unii.

Produkty z insektów według specjalistki

Obrazek
Produkty z insektów - Pyszności; foto: Canva

Portal tvn24.pl przeprowadził wywiad z profesor Małgorzatą Nowacką z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, pytając ją o nową ustawę KE oraz o to, jak rysuje się przyszłość owadów jako pożywienia.

Według specjalistki potrzeba jeszcze przynajmniej kilku lub kilkunastu lat, by wspomniane produkty z insektów były łatwo dostępne na rynku. Podkreśliła również, że hodowla jadalnych owadów ma niewielki wpływ na środowisko naturalne i jest ono o wiele mniejsze, niż w przypadku tradycyjnej hodowli zwierząt.

Z wygłoszonej dla tvn24.pl opinii ekspertki dowiadujemy się, że wprowadzenie na rynek owadów w formie sproszkowanej, to subtelny ruch w stronę zmiany naszych kulinarnych przyzwyczajeń. Można więc założyć, że jest to pierwszy krok to prawdziwej jedzeniowej rewolucji. O tym, jakie bariery trzeba wcześniej pokonać, pisaliśmy też tutaj.

Produkty z insektów jeszcze nie pojawiły się w naszych przepisach. Ale kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto są równie ciekawe. Zobacz filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej