Wiele osób popełnia błąd. Ogórki małosolne wychodzą sflaczałe i szybko się psują

Ogórki małosolne to jedna z ulubionych wiosenno-letnich przekąsek. Smakują nam, bo są wyjątkowo chrupkie, świeże i mają ziołowy aromat. Jednak zdarza się, że wychodzą zbyt miękkie i szybko się psują. Co może pójść nie tak?

Ogórki małosolneOgórki małosolne powinny być jędrne i chrupiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Ogórki małosolne pasują do kanapek, sałatek, a często traktujemy je jako małą przekąskę. Teraz robimy je praktycznie na okrągło. Aby wyszły chrupkie i jędrne, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych zasad. Wszyscy pamiętamy, że bardzo ważne są same ogórki. Powinny być to świeże ogórków gruntowe, bez uszkodzeń. Jednak często zapominamy, jak istotna jest woda do solanki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dlaczego znaczenie ma chlor?

Kiedy ogórki wychodzą zbyt miękkie, szybko się psują i są po prostu sflaczałe, często winę za to ponosi woda użyta do solanki. Kranówka często jest mocno chlorowana. Chlor zabezpiecza przed rozwojem szkodliwych bakterii, ale może też ograniczać wytwarzanie bakterii kwasu mlekowego podczas fermentacji. Wiadomo, że bez nich nie ma mowy o tym, by ogórki małosolne czy kiszone się udały. Dlatego wodę na solankę dobrze jest przegotować, a nawet dodatkowo przefiltrować. To na pewno ułatwi fermentację. Z kolei mocno chlorowana woda znacznie ją utrudnia, a wręcz ma wpływ na to, że ogórki nie wychodzą takie, jak należy. Dlatego, jeśli woda z kranu jest mocno chlorowana, lepiej użyć źródlanej lub butelkowanej mineralnej.

Ważne są proporcje

Przygotowując zalewa do ogórków małosolnych, trzeba też być dokładnym. Proporcje wody i soli muszą być odpowiednie – na każdy litr wody przypada jedna łyżka soli kamiennej. Ważne jest, aby woda była przegotowana i ostudzona, co pozwoli uniknąć zbyt szybkiego kiszenia i mięknięcia ogórków.

Unikaj tego błędu

Częstym błędem jest zalewanie ogórków gorącą wodą, co może prowadzić do ich mięknięcia. Zalewajmy je ostudzoną wodą, aby proces kiszenia przebiegał w odpowiednim tempie. Pamiętajmy również, by wcześniej dokładnie umyć i osuszyć ogórki.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy