Feta należy do Grecji. Koniec wielkiego sporu o ser

Grecja i Dania toczyły spór o prawo do nazewnictwa sera feta. Sprawa swój początek miała w 2019 roku- po 3 latach Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej podjął decyzję. O co chodzi w konflikcie między tymi krajami?

Obrazek
Ewa

Chociaż feta nieodzownie kojarzy nam się z Grecją, to konflikt o nazewnictwo nie był dla wielu zaskoczeniem. Dania od lat eksportuje "duńską fetę" poza kraje Unii Europejskiej. Zabieg ten nie spodobał się Grekom, dla których feta jest częścią dziedzictwa kulturowego. Jak sami podają, od 6 tys. lat produkują oni sery z mleka owczego i koziego.

Grecka feta prosto z Danii

Ser feta został uznany za tradycyjny grecki produkt przez władze UE w 2002 r., co zapewnia jej ochronę prawną w 27 krajach zrzeszonych w Unii Europejskiej.  Nie przeszkodziło to jednak duńskim producentom, którzy wytwarzali swoją własną wersję popularnego sera.

Komisja Europejska, wspierana przez Grecję i Cypr, rozpoczęła batalię prawną przeciwko Danii w 2019 r., argumentując, że kraj łamie unijne prawo, nie powstrzymując lokalnych firm od sprzedaży podróbek fety za granicę. Dania nie ukrywała, że to robi, zasłaniając się tym, że że unijne przepisy dotyczące oznaczeń geograficznych nie obejmują eksportu.

Prawdziwa feta z Grecji

Spór o grecką fetę to nie tylko konflikt z Danią. Już ponad 20 lat temu Francja i Niemcy próbowali zablokować plany ochrony własności intelektualnej fety.  W 2002 roku Grecja ostatecznie wygrała- Komisja Europejska uznała ser za unikat i nadała rodzaj oznaczenia geograficznego zwanego "chronioną nazwą pochodzenia" (PDO). TSUE w 2005 r. zatwierdził oryginalną etykietę produktu, która dodatkowo świadczy o wyjątkowości wyrobu.

Obrazek
Prawdziwy grecki ser feta- Pyszności/canva

Grecka feta powstaje z pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (to drugie stanowi maksymalnie 30 proc. mieszanki) lub tylko z mleka owczego. Jest bardzo krucha i dojrzewać musi przez minimum 3 miesiące. Grecja produkuje rocznie około 120 tys. ton sera feta.

Duńczycy, którzy wytwarzają swój ser z pasteryzowanego mleka krowiego, sprzedają swoją "fetę" od 1963 roku.

Trybunał Sprawiedliwości wydał wyrok

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) upomniał Danię za to, że nie zabraniała lokalnym firmom używania nazwy w sprzedaży tego sera poza UE.

Dania zezwalała na używanie nazwy feta w odniesieniu do serów, przeznaczonych na eksport do krajów trzecich. W ten sposób Dania nie wypełniła swoich zobowiązań, wynikających z prawa UE

orzekli sędziowie TSUE

Prawo do fety wraca do Grecji

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej