PoradyWielu myśli, że są tuczące. Tak naprawdę pomagają schudnąć, bo dają uczucie sytości na długo

Wielu myśli, że są tuczące. Tak naprawdę pomagają schudnąć, bo dają uczucie sytości na długo

Ziemniaki
Ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.01.2024 13:35

Przyjęło się, że ziemniaki są bardzo tuczące i trzeba z nich zrezygnować na czas diety. Przez wiele lat były kojarzone z niezdrowym jedzeniem i miały rzekomo zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. Z czasem okazało się, że są to nieprawda.

Nowe badania, szczególnie te prowadzone przez Centrum Badawcze Pennington Biomedical Research Center, pokazały bardzo ciekawe rezultaty. Wynika z nich, że ziemniaki nie tylko nie powodują tycia, ale i są pełne korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki na odchudzanie?

Naukowcy twierdzą, że kartofle pomagają pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jest to możliwe, jeśli zastąpimy nimi bardziej kaloryczne mięso. Zdaniem ekspertów, dzięki temu schudniemy "bez większego wysiłku". Faktycznie, uczestnicy badania po zjedzeniu ziemniaków byli bardziej syci niż ci, którzy ich nie jedli. Badanie obaliło też teorię o tym, że ziemniaki mają zwiększać prawdopodobieństwo wystąpiania cukrzycy typu 2 i insulinooporności.

Kluczowym aspektem naszego badania jest to, że nie zmniejszyliśmy wielkości porcji posiłków, ale obniżyliśmy ich kaloryczną zawartość, dodając ziemniaki. Zastąpiliśmy niektóre z mięs ziemniakami, a uczestnicy badania poczuli się szybciej sytcy i często nie dokładali już nic więcej do posiłku. Dzięki ziemniakom można schudnąć bez wysiłku - wyjaśniła Candida Rebello z Centrum Badań Pennington w Luizjanie.
Ziemniaki
Ziemniaki© Pixabay

Czy cukrzycy mogą jeść ziemniaki?

W badaniu wzięło udział 36 osób w wieku 18-60 lat, które zmagały się z nadwagą, otyłością lub insulinoopornością. Uczestniczy przeszli na kontrolowaną dietę, która obejmowała różne produkty spożywcze, jak fasola, mięso, groch, ryby oraz ziemniaki z mięsem lub rybą. 40 proc. produktów mięsnych zastępowanych było ziemniakami lub fasolą i grochem.

Ziemniaki gotowano w skórce, a następnie przechowywano w lodówce nawet przez 24 godziny, a na końcu ponownie odgrzewano. Dzięki temu zwiększono ilość błonnika występującego w warzywie. Miało to bardzo ciekawe i pozytywne skutki - zwiększała się sytość, dzięki czemu badani spożywali o wiele mniej kalorii. Ten trik zmniejsza też indeks glikemiczny, dzięki czemu cukrzycy nie muszą zastanawiać się nad tym, czy powinni z kartofli zrezygnować.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także