Wielu o niej nie słyszało. Chroni przed zawałem i obniża cholesterol

Owoce egzotyczne to nie tylko banany, ananasy i mango. Widząc w sklepie granadillę, bez wahania wrzuć ją do koszyka. To nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy owoc, który warto włączyć do codziennej diety.

Granadilla przypomina znacznie popularniejszą marakujęGranadilla przypomina znacznie popularniejszą marakuję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka przypomina żółtą marakuję. Nie jest to przypadek, bo granadilla jest jej bliską kuzynką. Rosnące dziko pnącze z tym owocem znaleźć można w Ameryce Południowej, ale uprawy odbywają się już wszędzie tam, gdzie klimat jest łagodny i ciepły. Dzięki łatwości w transporcie granadilla szybko rozprzestrzeniła się niemal na całym świecie, podbijając serca wszystkich miłośników owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Egzotyczna granadilla

Granadilla znana jest także pod nazwą passiflora lub męczennica języczkowata. Owoce mają owalny kształt, zbliżony wielkością do zaciśniętej pięści. W trakcie dojrzewania jej skórka jest twarda, ale później mięknie, dzięki czemu łatwo uwolnić ze środka jadalny miąższ.

Granadilla to przysmak wywodzący się z Ameryki Południowej
Granadilla to przysmak wywodzący się z Ameryki Południowej © Adobe Stock

Miąższ granadilli jest jasny, o delikatnie białym zabarwieniu. Przypomina nieco galaretkę, w której zatopiono duże, ciemne pestki. To właśnie ta galaretka wraz z nasionami jest jadalną częścią męczennicy. Jest słodsza niż marakuje, ale wciąż orzeźwiająca i lekka.

Granadilla to nie tylko smaczny, ale również zdrowy owoc. Zawarte w niej witaminy C i E to silne antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Z kolei witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu i skóry, a witamina K odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Dzięki zawartości potasu i innych minerałów granadilla pomaga regulować ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jak jeść granadillę?

Nie ma w tym nic skomplikowanego - wystarczy przekroić owoc na pół i wyjadać znajdujący się w środku miąższ przy pomocy łyżeczki. Dodawać go można również do ciast i deserów jako jeden ze składników kremu do tortów lub w formie dekoracji.

Tak wygląda granadilla przed przekrojeniem
Tak wygląda granadilla przed przekrojeniem © Adobe Stock

Granadilla sprawdzi się również jako dodatek do drinków i koktajli, urozmaici owocowe musy czy jogurty. Granadille można kupić w niektórych dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych, zwłaszcza tych specjalizujących się w produktach egzotycznych. Coraz częściej są dostępne również w dużych marketach. Gdy dostrzeżesz ją na sklepowej półce, zabierz ze sobą do domu.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟