Wygląda jak mała mandarynka. Opóźni starzenie się i wzmocni twoją odporność
Chociaż wśród cytrusów w sklepach dominują pomarańcze, grejpfruty i cytryny, to z kartonów nieśmiało wynurza się jeszcze jeden owoc. Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie mnóstwo zalet. Warto wprowadzić go do swojej diety.
Kumkwat coraz częściej pojawia się w sklepach. Mały owoc budzi jednak sporo wątpliwości. Nie każdy wie, jak powinno się go jeść i czy w ogóle warto go kupować, gdy obok stoi skrzynia z dobrze znanymi mandarynkami. Okazuje się jednak, że ten egzotyczny przysmak będzie nie tylko urozmaiceniem diety, ale również zdrowym uzupełnieniem jadłospisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej
Czym jest kumkwat?
Chociaż cytrusy kojarzą się ze słoneczną Sycylią, Hiszpanią albo Marokiem, to kumkwaty pochodzą z jeszcze dalszego zakątku świata - z Chin. Dziś uprawiane są na całym świecie, w tym także w naszych ogrodach. Rosną na niewielkich drzewkach i są gotowe do zbioru przez cały rok. Małe, okrągłe owoce, przypominające miniaturowe pomarańcze, można zrywać prosto z drzewa i delektować się ich słodko-kwaśnym smakiem.
Skarbnica witamin
Poza ciekawym smakiem kumkwaty mają do zaoferowania także liczne właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że kumkwaty są doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Witamina C działa jak naturalny środek przeciwzapalny, chroniąc organizm przed infekcjami.
Beta-karoten, obecny w kumkwatach, przekształca się w organizmie w witaminę A, niezbędną dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Witamina A poprawia elastyczność skóry, przyspiesza gojenie się ran i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Owoce te są bogatym źródłem flawonoidów. Flawonoidy wykazują z kolei działania przeciwnowotworowe. Neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają DNA i mogą prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych.
Jak jeść kumkwaty?
To, co wyróżnia kumkwaty, to słodka i aromatyczna skórka, którą spożywa się razem z miąższem. Nie trzeba ich zatem obierać, wystarczy dobrze umyć i można zajadać. Znajdujący się w środku miąższ jest soczysty, o słodko-kwaśnym smaku.
Kumkwat można jeść na surowo. Zrobić z niego można także konfitury, dżemy, soki, likiery i nalewki. Ich wyrazisty kolor i rześki smak świetnie pasować będzie także do sałatek czy do dekoracji wytrawnych potraw.