Wygląda jak mała mandarynka. Opóźni starzenie się i wzmocni twoją odporność

Chociaż wśród cytrusów w sklepach dominują pomarańcze, grejpfruty i cytryny, to z kartonów nieśmiało wynurza się jeszcze jeden owoc. Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie mnóstwo zalet. Warto wprowadzić go do swojej diety.

Kumkwat to jeden z mniej popularnych cytrusówKumkwat to jeden z mniej popularnych cytrusów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kumkwat coraz częściej pojawia się w sklepach. Mały owoc budzi jednak sporo wątpliwości. Nie każdy wie, jak powinno się go jeść i czy w ogóle warto go kupować, gdy obok stoi skrzynia z dobrze znanymi mandarynkami. Okazuje się jednak, że ten egzotyczny przysmak będzie nie tylko urozmaiceniem diety, ale również zdrowym uzupełnieniem jadłospisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Czym jest kumkwat?

Chociaż cytrusy kojarzą się ze słoneczną Sycylią, Hiszpanią albo Marokiem, to kumkwaty pochodzą z jeszcze dalszego zakątku świata - z Chin. Dziś uprawiane są na całym świecie, w tym także w naszych ogrodach. Rosną na niewielkich drzewkach i są gotowe do zbioru przez cały rok. Małe, okrągłe owoce, przypominające miniaturowe pomarańcze, można zrywać prosto z drzewa i delektować się ich słodko-kwaśnym smakiem.

Kumkwat przekona do siebie miłośników cytrusów
Kumkwat przekona do siebie miłośników cytrusów © Adobe Stock | Alexandr Sherstobitov

Skarbnica witamin

Poza ciekawym smakiem kumkwaty mają do zaoferowania także liczne właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że kumkwaty są doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Witamina C działa jak naturalny środek przeciwzapalny, chroniąc organizm przed infekcjami.

Beta-karoten, obecny w kumkwatach, przekształca się w organizmie w witaminę A, niezbędną dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Witamina A poprawia elastyczność skóry, przyspiesza gojenie się ran i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Owoce te są bogatym źródłem flawonoidów. Flawonoidy wykazują z kolei działania przeciwnowotworowe. Neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają DNA i mogą prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych.

Jak jeść kumkwaty?

To, co wyróżnia kumkwaty, to słodka i aromatyczna skórka, którą spożywa się razem z miąższem. Nie trzeba ich zatem obierać, wystarczy dobrze umyć i można zajadać. Znajdujący się w środku miąższ jest soczysty, o słodko-kwaśnym smaku.

Kumkwaty można jeść ze skórką
Kumkwaty można jeść ze skórką © Adobe Stock

Kumkwat można jeść na surowo. Zrobić z niego można także konfitury, dżemy, soki, likiery i nalewki. Ich wyrazisty kolor i rześki smak świetnie pasować będzie także do sałatek czy do dekoracji wytrawnych potraw.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej