PoradyWłóż nóż do kubka z ryżem. Oszczędzisz naprawdę sporo nerwów

Włóż nóż do kubka z ryżem. Oszczędzisz naprawdę sporo nerwów

Nóż w kubku z ryżem
Nóż w kubku z ryżem
Źródło zdjęć: © Pyszności | Marzena Pęcak
11.01.2024 13:23

Twoje noże są tak tępe, że przekrojenie pomidora graniczy z cudem? Jeśli nie masz w domu ostrzałki, wypróbuj ten prosty patent z ryżem i kubkiem. Po chwili będą jak nowe.

Ostry, porządny nóż to podstawowe narzędzie pracy w każdej kuchni. To jedna z tych rzeczy, w które warto zainwestować, zwłaszcza jeśli jest się zapalonym fanem gotowania. Niestety, z czasem nawet najdroższy nóż po prostu się stępi. Wystarczy sięgnąć po ostrzałkę i po kłopocie. Nie każdy z nas ma w domu ostrzałkę. Jak więc naostrzyć noże domowym sposobem? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dobry nóż to podstawa w każdej kuchni

Ostry nóż to najważniejszy przyrząd kuchenny. Wytniesz nim fantazyjne wzory, drobno posiekasz warzywa czy poporcjujesz mięso z kośćmi. Po czasie ostrze tępi się, a korzystanie z noża nie jest niczym przyjemnym. W takiej sytuacji zostają nam dwa rozwiązania. Pierwsze to oczywiście ostrzałka do noża. Kupisz ją w sklepach z asortymentem kuchennym, sklepach z AGD czy w dużych marketach. Wystarczy, że przeciągniesz ostrzem po powierzchni ostrzałki, a nóż stanie się ostry. To najprostsze rozwiązanie.

Nie masz ostrzałki w domu? Nic straconego. Znamy jeszcze jeden sposób. Z szafki wyciągnij duży kubek — ostrze powinno się w nim mieścić. Wypełnij go ryżem i włóż nóż do środka. Może i brzmi to dziwnie, ale ten patent naprawdę działa. Po wyciągnięciu noż będzie odczuwalnie ostrzejszy. Pamiętaj jednak, że trik z ryżem nie zastąpi ci normalnego ostrzenia.

Przejedz po ostrzu. Będzie jak nowe

W internecie znajduje się mnóstwo porad dotyczących ostrzenia noża bez ostrzałki. Wielu internautów radzi, aby wykorzystać do tego folię aluminiową. Wystarczy zwinąć ją w kulkę i przejechać nią po ostrzu, z góry na dół, co najmniej kilka razy. Ten patent sprawdzi się wyłącznie w przypadku lekko stępionych noży.

Zamiast folii aluminiowej możesz sięgnąć po papier ścierny, który poradzi sobie nawet z wyjątkowo tępym nożem. Jak naostrzyć nóż papierem ściernym? Przyłóż nóż do papieru i przeciągnij ostrzem pod kątem 60 stopni. Czynność powtórz 3-4 razy. Po zabiegu nóż powinien ciąć jak brzytwa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także