Tak szybko odkręcisz słoik bez wysiłku. Poznaj niezawodne metody gospodyń

Każdy, kto sięga po chrupiące kiszone ogórki lub z upodobaniem wekuje zupy i obiady, na pewno spotkał się z problemem zbyt mocno zakręconych słoików. Czasami, mimo wszelkich starań, otwarcie takiego słoika staje się prawdziwym wyzwaniem. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje kilka sprawdzonych i skutecznych metod.

Jak  łatwo odkręcić słoik?Jak łatwo odkręcić słoik?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszenie, pasteryzowanie i marynowanie to metody, które skutecznie chronią żywność przed szkodliwymi patogenami. Jednak czasami pod wieczkiem słoika tworzy się duże podciśnienie, które sprawia, że odkręcenie zakrętki staje się zadaniem niemal niemożliwym. Jak się z tym uporać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania wigilijne. Odpowiedzi mogą zadziwiać

Jak odkręcić słoik bez użycia siły?

Sposobów jest co najmniej kilka, a jeden z najpopularniejszych polega na rozszczelnieniu słoika za pomocą noża. Wystarczy wsunąć ostrze między rant zakrętki a szkło i delikatnie unieść nóż, tym samym rozszczelniając wieczko i wypuszczając zassane powietrze. To prosta metoda niewymagająca użycia siły, jednak jej minusem jest to, że tak potraktowana zakrętka nie nadaje się do ponownego wekowania, gdyż jest już nieszczelna.

Mniej "inwazyjnym" dla zakrętki sposobem na odkręcenie słoika jest umieszczenie go we wrzącej wodzie. Zasady działania są banalne: w garnku należy zagotować wodę. Wrzątek następnie należy zestawić z ognia i umieścić w nim słoik zakrętką do dołu. Po kilku minutach w gorącej kąpieli odkręcenie słoika nie powinno sprawić trudności, jednak ze względu na wysoką temperaturę wody, warto użyć rękawiczek kuchennych lub ściereczki.

Poznaj sposoby na odkręcenie słoika bez użycia siły
Poznaj sposoby na odkręcenie słoika bez użycia siły © Pixabay

Jak łatwo otworzyć słoik?

Kolejną bardzo łatwo i skuteczną metodą na odkręcenie słoika jest stukanie nim o blat czy podłogę. Słoik należy mocno chwycić i bokiem wieczka - pod kątem - uderzać o podłogę czy blat, pamiętając, by obkręcać słoik raz w lewą, raz w prawą stronę. Ten sposób również pozwoli na rozluźnienie wieczka.

Na końcu warto wspomnieć o innej znanej metodzie, najczęściej kojarzonej z otwieraniem szklanej butelki. Mowa o uderzaniu o dno słoika, nawet nie tyle łokciem, co wewnętrzną stroną dłoni. Metoda ta wymaga siły i precyzji, ale również pozwoli na poluzowanie wieczka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej