Jak kroić mięso? Wiele osób popełnia błąd, przez co danie nie jest smaczne

Jak kroić mięso? Pewnie niewiele osób się nad tym głębiej zastanawiało. Zazwyczaj używamy ostrego noża, który mamy pod ręką. Okazuje się, że podczas tej czynności możemy popełnić poważny błąd, który ma wpływ na smak i teksturę mięsa. Może stać się gumowate i twarde, a o rozpływaniu się w ustach możemy zapomnieć.

Jak kroić mięso?Jak kroić mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wydaje się, że krojenie mięsa to jedna z najprostszych czynności, jakie wykonujemy w kuchni. Nie ma tam żadnej filozofii i każdy świetnie sobie z tym radzi. Przecież to bardzo proste! No właśnie, tak tylko się wydaje, bo jak przychodzi co do czego, to szybko możemy popełnić pewien błąd, przez który mięso staje się żylaste i twarde, co psuje smak i konsystencję dania. Po takiej porażce odechciewa się przygotowywania bardziej skomplikowanych dań. Co, jeśli powiem ci, że tych problemów można uniknąć, jeśli odpowiednio pokroimy mięso?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno. Lekki, pyszny i genialnie się prezentuje

Jak kroić mięso? Dzięki tej technice nie będzie już gumowate

Mięso należy kroić odpowiednio. Ale co to znaczy w praktyce? Chodzi o to, by kroić je w poprzek włókien, dzięki czemu podczas obróbki termicznej mięso nie traci specjalnego kleju, jest cały czas zwarte i wolniej nabiera temperaturę. Dzięki temu soki nie wypływają i zatrzymują się w środku kawałków mięsa. Ta technika sprawi, że wszystkie dania z tym składnikiem w roli główne, jak strogonow lub gulasz, wyjdą idealnie smaczne. Kawałki mięsa będą mięciutkie i delikatne.

Jak kroić mięso?
Jak kroić mięso? © Pixabay

Dlatego też zapomnij o krojeniu mięsa wzdłuż włókien. To sprawi, że będzie ono twarde i praktycznie niejadalne. Straci swoje soki, co wpłynie na jego jakość oraz smak. Będziemy musieli je długo żuć, co nie należy do zbyt przyjemnych rzeczy. Jeśli chcemy tego uniknąć, musimy wiedzieć, jak kroić mięso. W końcu to bardzo ważna czynność, która ma duży wpływ na danie, jego konsystencję oraz smak.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów