Wylewasz wodę po ugotowaniu jajek? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz

Jajka na twardo lub na miękko to popularny pomysł na szybkie śniadanie. Są smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia. Ale czy zastanawiałeś się, co można zrobić z wodą po ich ugotowaniu? Nie wylewaj jej.

ObrazekJajka - Pyszności; foto: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Pytanie o to, jak często można jeść jajka regularnie wraca w dyskusjach o zdrowej, racjonalnej diecie. Dawniej obowiązywał pogląd, że spożywanie jajek powinno być ograniczone. Specjaliści sugerowali, że jajka negatywnie wpływają na poziom cholesterolu w organizmie. Ta teoria została już obalona.

Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby jeść od jednego do dwóch jaj dziennie. Jest to bezpieczna ilość, która pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Tym bardziej, że w najnowszej piramidzie zdrowego odżywiania jaja zostały umieszczone na równi z rybami oraz roślinami strączkowymi i stanowią podstawę zdrowej diety.

Gotowanie jajek - Pyszności; źródło: Adobe
Gotowanie jajek - Pyszności; źródło: Adobe

Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek

Woda po gotowaniu jajek zazwyczaj trafia do zlewu. To błąd, bo okazuje się, że ma ona wiele ciekawych właściwości, które warto wykorzystać. Woda po gotowaniu jajek zawiera w sobie wiele cennych składników, które przysłużą się twojej urodzie, a także pomogą zadbać o dom i ogród. Sprawdź, jak ją wykorzystać.

Woda po gotowaniu jajek. Co można z nią zrobić?

Jest bogata w wiele minerałów, dzięki którym twoje kwiatki będą zdrowsze i piękniejsze. Wystarczy po ugotowaniu jaj poczekać aż woda ostygnie i użyć jej do podlewania roślin. Płyn odżywi ich korzenie, zapewniając roślinom szybszy wzrost. 

Wzmocnij paznokcie

Masz kruche, łamliwe paznokcie? Zafunduj im kąpiel w wodzie po gotowaniu jaj. Dzięki dużej zawartości minerałów (głównie wapnia) ten zabieg ma szansę je wzmocnić oraz zapobiec ich łamaniu się i rozdwajaniu. Wystarczy, że zanurzysz paznokcie na kilka minut w tym płynie. Na koniec możesz go delikatnie wmasować w płytkę.

Zobacz też, jak przyrządzić "chmurkowy" omlet. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć