Wylewasz wodę po ugotowaniu jajek? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz

Jajka na twardo lub na miękko to popularny pomysł na szybkie śniadanie. Są smaczne, pożywne i łatwe do przyrządzenia. Ale czy zastanawiałeś się, co można zrobić z wodą po ich ugotowaniu? Nie wylewaj jej.

ObrazekJajka - Pyszności; foto: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Pytanie o to, jak często można jeść jajka regularnie wraca w dyskusjach o zdrowej, racjonalnej diecie. Dawniej obowiązywał pogląd, że spożywanie jajek powinno być ograniczone. Specjaliści sugerowali, że jajka negatywnie wpływają na poziom cholesterolu w organizmie. Ta teoria została już obalona.

Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby jeść od jednego do dwóch jaj dziennie. Jest to bezpieczna ilość, która pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Tym bardziej, że w najnowszej piramidzie zdrowego odżywiania jaja zostały umieszczone na równi z rybami oraz roślinami strączkowymi i stanowią podstawę zdrowej diety.

Gotowanie jajek - Pyszności; źródło: Adobe
Gotowanie jajek - Pyszności; źródło: Adobe

Nie wylewaj wody po gotowaniu jajek

Woda po gotowaniu jajek zazwyczaj trafia do zlewu. To błąd, bo okazuje się, że ma ona wiele ciekawych właściwości, które warto wykorzystać. Woda po gotowaniu jajek zawiera w sobie wiele cennych składników, które przysłużą się twojej urodzie, a także pomogą zadbać o dom i ogród. Sprawdź, jak ją wykorzystać.

Woda po gotowaniu jajek. Co można z nią zrobić?

Jest bogata w wiele minerałów, dzięki którym twoje kwiatki będą zdrowsze i piękniejsze. Wystarczy po ugotowaniu jaj poczekać aż woda ostygnie i użyć jej do podlewania roślin. Płyn odżywi ich korzenie, zapewniając roślinom szybszy wzrost. 

Wzmocnij paznokcie

Masz kruche, łamliwe paznokcie? Zafunduj im kąpiel w wodzie po gotowaniu jaj. Dzięki dużej zawartości minerałów (głównie wapnia) ten zabieg ma szansę je wzmocnić oraz zapobiec ich łamaniu się i rozdwajaniu. Wystarczy, że zanurzysz paznokcie na kilka minut w tym płynie. Na koniec możesz go delikatnie wmasować w płytkę.

Zobacz też, jak przyrządzić "chmurkowy" omlet. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem