Prawdziwy przepis na wojskową grochówkę. Rozgrzewa i dodaje sił

Wojskowa grochówka, gęsta tak, że aż staje w niej łyżka, to już klasyk. Podpułkownik Krzysztof Przepiórka, jeden z założycielki specjalnej jednostki GROM, podał przepis, na grochówkę którym zachwycają się wszyscy, nie tylko żołnierze.

Obrazek
Ewa

Przepis na grochówkę powstał lata temu

Pierwszy przepis na grochówkę pojawił się w 1972 roku w książce "Kuchnia Polska" Dzięki niemu Polacy do swojej zupy z grochem zaczęli dodawać dużo warzyw i wędzonkę, która nadawała niesamowity aromat. W ten sposób zupa stała się gęstsza i bardziej pożywna. Znana była jednak już przed wiekami, gdzie groch był tani i sycący, więc często sięgali po niego chłopi. Na mięso mogli sobie pozwolić jedynie bogatsi mieszkańcy Królestwa Polskiego, więc na samym początku przepis na grochówkę był wegetariański.

W dobrej grochówce łyżka aż stoi w talerzu wypełnionym gorącą zupą. Każdy ma swój przepis na grochówkę, ale dzisiaj chcieliśmy pokazać Wam wersję podpułkownika Krzysztofa Przepióry. Taka zupa może skutecznie zastąpić dwa dania.

Festynowy hit

Wojskowa grochówka pojawia się często na lokalnych festynach i dożynkach. I nie da się ukryć, że ustawiają się po nią zawsze kolejki. Na szczęście mając przepis na grochówkę możesz przygotować ją u siebie w domu. Smakuje tak samo pysznie. To idealna zupa na jesień i zimę, kiedy na zewnątrz szaleje wiatr lub pojawia się mróz.

Przygotuj:

  • 0,5 kg schabu w plastrach
  • 1 kg kiełbasy
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 700 g łuskanego grochu
  • 200 g ziemniaków
  • 4 liście laurowe, 1 łyżka majeranku, sól i pieprz do smaku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
Obrazek

Przepis na wojskową grochówkę

  1. Groch mocz w wodzie przez minimum 3 godziny.
  2. Do garnka wlej 3 litry wody, namoczony wcześniej groch oraz liście laurowe.
  3. Boczek, ziemniaki i schab kroimy w niedużą kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  4. Boczek smażymy na patelni.
  5. Do garnka z gotującym się grochem wrzucamy boczek, zeszkloną cebulę i schab. Dodajemy posiekany drobno czosnek, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Gotujemy 15 minut.
  7. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy na małym ogniu ok. godzinę.
  8. Dodajemy kiełbasę w całości i czekamy, aż się ugotuje.
  9. Podajemy z porcją gorącej kiełbasy.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯