Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać

W wielu lodówkach zawsze znajduje się zapas jajek i prawda jest taka, że nawet najbardziej skrupulatnym osobom zdarza się nie przestrzegać zasady FIFO (first in, first out). I wtedy powstaje pytanie, czy można zjeść jajko po terminie i jakie istnieje ryzyko.

Wiele osób gromadzi spore zapasy jajek w lodówceWiele osób gromadzi spore zapasy jajek w lodówce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na opakowaniach jajek znajduje się data minimalnej trwałości, która wynosi 28 dni od dnia zniesienia jajka przez kurę. Po upływie tego terminu jajka mogą być nadal zdatne do spożycia, ale zanim zrobisz z nich jajecznicę, warto przeprowadzić prosty test świeżości. Tym bardziej jest to istotne w sytuacji, gdy planujesz spożywać surowe jajka, na przykład w koglu-moglu albo w jako dodatek do tatara.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Jajko po 28 dniach od zniesienia przez kurę nie musi być zepsute, ale może mieć gorszy smak, zapach i strukturę białka. Jeśli nie masz pewności, czy jajko jest odpowiednie do spożycia, przeprowadź test wodny – wystarczy zanurzyć jajko w szklance z zimną wodą i obserwować jego położenie.

Najbardziej świeże jajka będą leżały płasko na dnie – to oznacza, że minęło nie więcej niż 7 dni od zniesienia przez kurę. Takie jajka możesz bezpiecznie jeść nawet na surowo i z powodzeniem zrobisz z nich jajka po benedyktyńsku. To dlatego, że w świeżych jajkach żółtko jest ze wszystkich stron otulone przez białko, którego struktura jest gęsta i zawiesista. Z czasem białko ulega rozwarstwieniu, a żółtko przenosi się coraz bliżej skorupki.

Jeśli jajko w szklance z wodą ustawia się pod skosem, jednym końcem unosząc się w kierunku powierzchni, to znak, że od zebrania minęły już 2–3 tygodnie. Takie jajko jest jeszcze bezpieczne, świeże i smaczne, ale zalecałabym już spożywanie po obróbce termicznej. W sytuacji, gdy jajko stoi całkowicie pionowo albo wypływa na powierzchnię, nie należy go spożywać.

Inne wyróżniki zepsutego jajka

Poza testem wodnym warto ocenić także wygląd i zapach. Zanim wbijesz takie wątpliwe jajko do ciasta lub jajecznicy, wbij je do osobnej miseczki. Białko powinno być gęste i przejrzyste, a żółtko zwarte i wypukłe. Jeśli białko jest rzadkie jak woda, a żółtko od razu się rozlewa, to znak, że jajko jest stare. Dobrym wskaźnikiem jest zapach – wyrzuć takie, w których wyczuwasz siarkę, gnicie lub "chemiczne" nuty. Przy takich ewidentnych oznakach zepsucia nie warto ryzykować zdrowiem.

Co się stanie, kiedy zjesz jajko po terminie?

Jeśli po zalecanym terminie spożycia minie tylko kilka dni (maksymalnie 7), to ryzyko zatrucia jest niewielkie. Jajko może mieć gorszy smak, ale nie powinno powodować zatrucia pokarmowego, pod warunkiem że zostanie poddane obróbce termicznej.

Jednak powyżej 7 dni od terminu ważności w jajkach mogą rozwinąć się bakterie Salmonella enteritidis, które mogą powodować silne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę. Takim objawom często towarzyszy gorączka i ogólne osłabienie organizmu.

Niewiele osób tak przechowuje jajka

Aby jajka dłużej zachowały świeżość, należy przechowywać je w lodówce. Najlepiej układać je spiczastym końcem do dołu. Wtedy komora powietrzna znajduje na górze i żółtko się z nią nie styka, wobec czego dłużej pozostaje w samym środku białka. Komora powietrza to także miejsce, przez które najłatwiej mogą przenikać bakterie. Jeśli nie styka się poprzez skorupkę z wilgocią i zanieczyszczeniami, bakterie mają trudniejszy dostęp, w efekcie czego jajko dłużej zachowuje świeżość.

Jeśli po spożyciu nieświeżego jajka, pojawią się silne bóle brzucha, wysoka gorączka lub krew w stolcu, niezwłocznie zgłoś się do lekarza.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę