Wróg raka i cukrzycy. Niedoceniany superowoc znajdziesz w dyskoncie

Guawa to egzotyczna roślina o smaku przypominającym nieco grejpfrut, gruszkę lub figę. Charakteryzuje ją bogactwo w witaminę C, potas i cynk. Ze względu na to, że zalicza się ją do żywności funkcjonalnej, nazywanie jej superowocem jest zupełnie na miejscu. Zobacz, dlaczego warto wnieść odrobinę egzotyki do swojego menu.

GuawaGuawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Guawa pospolita to roślina z rodziny mirtowatych, która pochodzi z Karaibów, północnej części Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Czasami jest nazywana również gruszlą właściwą, gujawą, gwajawą czy psydią. Obecnie guawa uprawiana jest w wielu krajach tropikalnych, dorasta do 10 metrów wysokości, jest odporna na zmiany atmosferyczne i ma niewielkie wymagania. Można ją zidentyfikować po białych kwiatkach z żółtymi pręcikami, które wydzielają delikatny zapach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z łososiem. Pyszny pomysł na obiad

Jak smakuje guawa? Jak ją jeść?

Jadalne owoce gujawy pospolitej mają gruszkowaty, owalny kształt o długości 3-10 cm. Początkowo są zielone, ale z czasem dojrzewają i stają się żółte. Miąższ jest żółtawy, biały lub różowy, o bardzo specyficznym zapachu - trochę zbliżonym do grejpfruta. W smaku wyczuwalna jest wyraźna goryczka. W owocu znajdują się liczne nasionka, które również można spożywać.

W Polsce jest to egzotyczny owoc, ale pojawia się w sklepach, zwłaszcza w sezonie letnim. Guawę można jeść na surowo lub przetwarzać, na przykład na sok lub kompot. Pasuje do sałatek, deserów, ciast, serników na zimno. Pokrojoną w grubsze plastry można podawać jako oryginalną przystawkę. Gujawa zawiera dużo pektyn, dlatego jej owoce doskonale nadają się na galaretki i konfitury.

Czy guawa jest zdrowa? Właściwości zdrowotne guawy

Owoce guawy są wyjątkowo bogate w witaminę C - zawierają jej nawet do 700 mg na 100 g, czyli znacznie więcej niż owoce cytrusowe. Są również źródłem potasu (ponad 680 mg na 100 g, czyli więcej niż w bananach). Cenny jest też kwas foliowy oraz witaminy: A, PP, B1, B2, B6, E. Ponadto regularne spożywanie owocu guawy dostarcza organizmowi ważnych dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastków, takich jak żelazo, cynk, wapń, fosfor, selen. Guawa to również doskonałe źródło błonnika (ponad 5 g na 100 g), który reguluje pracę przewodu pokarmowego, chroni nas przed zaparciami i zapewnia regularność wypróżnień.

Dzięki takim składnikom guawa ma korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia, obniża wysoki cholesterol. Szczególnie warto zwrócić uwagę na odchudzającą moc owoców guawy - regulują poziom cukru we krwi i ograniczają wchłanianie tłuszczu. Cenne są też liście gujawy, z których można przygotować herbatkę. Przede wszystkim jednak guawa należy do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza dostarczaniem energii i składników odżywczych do organizmu, wywiera korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia, samopoczucia lub zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób.

Guawa
Guawa © Pixabay

Guawa a cukrzyca

Jak wskazują liczne badania (przeprowadzone na zwierzętach), ekstrakt z liści guawy wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe - obniża poziomu glukozy we krwi, wpływa na lepszą długoterminową kontrolę poziomu cukru oraz może zmniejszać insulinooporność. Ograniczona jest jednak liczba badań klinicznych dotyczących tej kwestii z udziałem ludzi. Niemniej dwa badania wykazały, że spożywanie herbaty z liści guawy może obniżać poziom poposiłkowego stężenia glukozy u pacjentów z zespołem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Ponadto zaobserwowano również poprawę wskaźników insulinooporności oraz długoterminowej kontroli cukrzycy (HbA1c). Co więcej, herbata z liści guawy nie wchodziła w interakcję z lekami przyjmowanymi na cukrzycę.

Antynowotworowe właściwości guawy

Badania opublikowane w specjalistycznym magazynie "Life" na początku 2023 roku wykazują, że ekstrakty z różnych części guawy działają przeciwnowotworowo na różne ludzkie linie komórkowe raka oraz w modelach zwierzęcych. Korzystny efekt odnotowano m.in. dla komórek raka prostaty, piersi, dróg żółciowych, płuc, okrężnicy, jajnika, nerki i skóry.

Wybrane dla Ciebie

Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?