Wróg raka i cukrzycy. Niedoceniany superowoc znajdziesz w dyskoncie
Guawa to egzotyczna roślina o smaku przypominającym nieco grejpfrut, gruszkę lub figę. Charakteryzuje ją bogactwo w witaminę C, potas i cynk. Ze względu na to, że zalicza się ją do żywności funkcjonalnej, nazywanie jej superowocem jest zupełnie na miejscu. Zobacz, dlaczego warto wnieść odrobinę egzotyki do swojego menu.
14.01.2024 | aktual.: 14.01.2024 20:32
Guawa pospolita to roślina z rodziny mirtowatych, która pochodzi z Karaibów, północnej części Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Czasami jest nazywana również gruszlą właściwą, gujawą, gwajawą czy psydią. Obecnie guawa uprawiana jest w wielu krajach tropikalnych, dorasta do 10 metrów wysokości, jest odporna na zmiany atmosferyczne i ma niewielkie wymagania. Można ją zidentyfikować po białych kwiatkach z żółtymi pręcikami, które wydzielają delikatny zapach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smakuje guawa? Jak ją jeść?
Jadalne owoce gujawy pospolitej mają gruszkowaty, owalny kształt o długości 3-10 cm. Początkowo są zielone, ale z czasem dojrzewają i stają się żółte. Miąższ jest żółtawy, biały lub różowy, o bardzo specyficznym zapachu - trochę zbliżonym do grejpfruta. W smaku wyczuwalna jest wyraźna goryczka. W owocu znajdują się liczne nasionka, które również można spożywać.
W Polsce jest to egzotyczny owoc, ale pojawia się w sklepach, zwłaszcza w sezonie letnim. Guawę można jeść na surowo lub przetwarzać, na przykład na sok lub kompot. Pasuje do sałatek, deserów, ciast, serników na zimno. Pokrojoną w grubsze plastry można podawać jako oryginalną przystawkę. Gujawa zawiera dużo pektyn, dlatego jej owoce doskonale nadają się na galaretki i konfitury.
Czy guawa jest zdrowa? Właściwości zdrowotne guawy
Owoce guawy są wyjątkowo bogate w witaminę C - zawierają jej nawet do 700 mg na 100 g, czyli znacznie więcej niż owoce cytrusowe. Są również źródłem potasu (ponad 680 mg na 100 g, czyli więcej niż w bananach). Cenny jest też kwas foliowy oraz witaminy: A, PP, B1, B2, B6, E. Ponadto regularne spożywanie owocu guawy dostarcza organizmowi ważnych dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastków, takich jak żelazo, cynk, wapń, fosfor, selen. Guawa to również doskonałe źródło błonnika (ponad 5 g na 100 g), który reguluje pracę przewodu pokarmowego, chroni nas przed zaparciami i zapewnia regularność wypróżnień.
Dzięki takim składnikom guawa ma korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia, obniża wysoki cholesterol. Szczególnie warto zwrócić uwagę na odchudzającą moc owoców guawy - regulują poziom cukru we krwi i ograniczają wchłanianie tłuszczu. Cenne są też liście gujawy, z których można przygotować herbatkę. Przede wszystkim jednak guawa należy do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza dostarczaniem energii i składników odżywczych do organizmu, wywiera korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia, samopoczucia lub zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób.
Guawa a cukrzyca
Jak wskazują liczne badania (przeprowadzone na zwierzętach), ekstrakt z liści guawy wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe - obniża poziomu glukozy we krwi, wpływa na lepszą długoterminową kontrolę poziomu cukru oraz może zmniejszać insulinooporność. Ograniczona jest jednak liczba badań klinicznych dotyczących tej kwestii z udziałem ludzi. Niemniej dwa badania wykazały, że spożywanie herbaty z liści guawy może obniżać poziom poposiłkowego stężenia glukozy u pacjentów z zespołem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Ponadto zaobserwowano również poprawę wskaźników insulinooporności oraz długoterminowej kontroli cukrzycy (HbA1c). Co więcej, herbata z liści guawy nie wchodziła w interakcję z lekami przyjmowanymi na cukrzycę.
Antynowotworowe właściwości guawy
Badania opublikowane w specjalistycznym magazynie "Life" na początku 2023 roku wykazują, że ekstrakty z różnych części guawy działają przeciwnowotworowo na różne ludzkie linie komórkowe raka oraz w modelach zwierzęcych. Korzystny efekt odnotowano m.in. dla komórek raka prostaty, piersi, dróg żółciowych, płuc, okrężnicy, jajnika, nerki i skóry.