Wrzucam do airfryera i piekę. Boczek wychodzi jak marzenie
Frytkownice beztłuszczowe to hit ostatnich lat. Zrobić w nich można nie tylko ziemniaki, ale wyczarować wiele innych przysmaków. Wśród nich jest idealnie chrupiący boczek, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek na kanapki.
Boczek nie musi trafiać jedynie do jajecznicy. Ten upieczony w airfryerze świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki, wygryzając sklepowe szynki, których skład nieraz pozostawia wiele do życzenia. Przygotowanie domowej wędliny jest banalnie proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości przy pieczeniu. Warto jednak na niego poczekać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Boczek z airfryera
Fenomen frytkownic beztłuszczowych nie wziął się znikąd. Urządzenia te, dzięki zastosowaniu technologii cyrkulacji gorącego powietrza, pozwalają na przygotowywanie chrupiących potraw, które smakują niemal jak smażone w głębokim tłuszczu, a jednocześnie są znacznie zdrowsze i lżejsze.
Boczek przygotowany w airfryerze to idealna alternatywa dla pieczenia w tradycyjnym piekarniku. Mięso jest idealnie wypieczone z każdej strony, bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu boczek zyskuje wyjątkową chrupkość na zewnątrz, a jednocześnie pozostaje soczysty i miękki w środku.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku,
- 18 g soli morskiej,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj dobrze z solą, majerankiem, słodką papryką oraz olejem.
- Powstałą pastą dokładnie natrzyj boczek.
- Owiń mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
- Wyjmij mięso i odstaw na 20 minut, aby złapało temperaturę pokojową.
- Włóż boczek do koszyka airfyera, skórą do góry.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
- Po tym czasie przewróć mięso i piecz przez kolejne 15 minut.
- Ponownie obróć boczek, zwiększ temperaturę do 200 stopni Celsjusza i dopiekaj jeszcze 10 minut. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą i przypieczoną skórkę. Jeśli wolisz mniej wypieczony boczek, możesz pominąć ten etap.
- Wyjmij mięso z urządzenia i odstaw do wystudzenia.
Tak przygotowany boczek najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, pokrojony w grube plastry. Idealnie sprawdzi się na kanapce, z dodatkiem świeżego pieczywa i warzyw, plastry boczku można podać na desce serów i wędlin.
Na ciepło będzie też rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, zastępując tradycyjnego kotleta. Można również podać go z kwaśnym ogórkiem lub chrzanem. Smacznego!