Wszyscy robią małosolne, a ja robię ogórki w musztardzie. Chrupią głośniej niż chipsy

Kiedy nadchodzi lato, a stragany uginają się pod ciężarem świeżych ogórków gruntowych, w mojej kuchni zaczyna się prawdziwe przetwórcze szaleństwo. Choć ogórki małosolne mają swoje niezaprzeczalne uroki i są obowiązkowym punktem sezonu, ja w tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i odkryłem przepis, który dosłownie zwalił mnie z nóg swoją chrupkością i wyjątkowym smakiem. Mowa o ogórkach w musztardzie.

Wszyscy robią małosolne, a ja robię ogórki w musztardzieWszyscy robią małosolne, a ja robię ogórki w musztardzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Co roku, gdy zaczyna się sezon na ogórki gruntowe, znajomi pytają mnie, czy już nastawiłem pierwsze kiszonki. I choć kiedyś robiłem je hurtowo, dziś mam zupełnie innego faworyta. Zamiast kolejnych słoików klasycznych ogórków, wolę przygotować ogórki w musztardzie. Przepis znalazłem przypadkiem, ale od tamtej pory nie wyobrażam sobie spiżarni bez tych słoików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Ogórki w musztardzie mają wszystko, czego oczekuję od dobrego przetworu – słodycz, kwasowość, wyrazisty aromat przypraw i ten niesamowity chrup. Serio, chrupią głośniej niż chipsy. A co najważniejsze, są proste do zrobienia, więc nawet jeśli nie jesteś mistrzem przetworów, spokojnie sobie poradzisz.

Mój sprawdzony przepis na ogórki w musztardzie

Zanim znalazłem ten idealny smak, próbowałem kilku wersji. Jedne były zbyt octowe, inne zbyt łagodne. Ostatecznie stworzyłem swój autorski balans i dziś dzielę się nim z Tobą.

Składniki, których używam:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych,
  • 18 ziaren ziela angielskiego,
  • 12 małych listków laurowych,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
  • 5 czubatych łyżek musztardy delikatesowej,
  • 1,5 szklanki cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ogórki dokładnie myję i odcinam końce – dzięki temu lepiej wchłaniają smak zalewy.
  2. Do wyparzonych słoików wrzucam po kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i szczyptę gorczycy.
  3. Ustawiam ogórki ciasno, pionowo w słoikach, żeby zmieścić ich jak najwięcej.
  4. W garnku gotuję wodę z octem, cukrem, solą i musztardą. Mieszam aż wszystko się rozpuści, a sos będzie jednolity i pachnący.
  5. Zalewam ogórki gorącą zalewą, zostawiając od góry około 1 cm wolnej przestrzeni.
  6. Zakręcam dokładnie słoiki i pasteryzuję je przez około 5 minut od momentu zagotowania wody.
  7. Po wystygnięciu chowam je do spiżarki. Najlepiej smakują po 2–3 tygodniach, ale przyznam – kilka zjadłem jeszcze zanim dobrze wystygły.

Dlaczego ogórki w musztardzie są lepsze niż klasyczne?

Dla mnie to nie tylko smak. To połączenie wszystkiego, co lubię w domowych przetworach: wyrazistości, łatwości przygotowania i efektu "wow" na twarzy gości. Ogórki w musztardzie podaję do obiadu, do grilla, kroję do sałatek albo po prostu wyjadam prosto ze słoika. Zawsze są hitem.

Zauważyłem też, że nawet osoby, które nie przepadają za klasycznymi przetworami, po spróbowaniu tych ogórków... chcą przepis. Może dlatego, że ta musztardowa zalewa ma w sobie coś uzależniającego – i w smaku, i w aromacie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis