Wycofano prawie 10 ton lodów. Znamy powody wydania takich decyzji

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie wydała kolejną decyzję w sprawie importowanych produktów. Tym razem dotyczyła ona lodów, które pochodziły z Ukrainy. To już kolejna odmowa dotycząca produktów z Ukrainy.

Lody z Ukrainy wycofane. Znamy powódLody z Ukrainy wycofane. Znamy powód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna Kraynova

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie zajmuje się weryfikacją żywności, która trafia do sprzedaży. W ostatnim czasie wydała dwie zaskakujące dedycje dotyczące produktów z Ukrainy. Wstrzymano sprzedaż miodu gryczanego oraz mąki.

Miód miał zbyt małą ilość pyłku gryczanego, co mogło wskazywać na to, że do dodano do niego ulepszacze. Podobna sytuacja dotyczyła mąki, która została wyprodukowana ze zboża technicznego. Takie zboże nie nadaje się do spożycia. Ten sam los spotkał lody oraz obwarzanki, które miały za dużo cukru i tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Wycofano 10 ton lodów z Ukrainy. Powód jest zaskakujący

"IJHARS w Lublinie wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski 3 partii lodów o łącznej masie 8 482 kg importowanych z Ukrainy z powodu rozmrożenia. Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności"– ogłosiła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie.

Jaki był powód tak drastycznej decyzji? Poznański oddział IJHARS nie dopuścił importowanych lodów do sprzedaży "z powodu braku deklaracji substancji słodzącej (aspartamu) w składzie". To już kolejna odmowa sprzedaży produktów z Ukrainy w ostatnich tygodniach. Ostatnia miała miejsce w ubiegłym tygodniu. Inspektorzy zakazali sprzedaży 57 660 kg pasty pomidorowej z powodu obecności strzępków pleśni w produkcie.

Dlaczego lody nie trafiły do sprzedaży?

Lody importowane z Ukrainy były rozmrożone. Takie lody nie nadają się już do sprzedaży, ze względu na ryzyko choroby. W lodach znajduje się śmietanka i żółtko. To produkty, które muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze. W przeciwnym wypadku mogą zacząć rozwijać się z nich bakterie, takie jak pałeczki E.coli czy salmonelli. Spożycie zainfekowanych produktów może wiązać się z poważnym zatruciem, a w skrajnych przypadkach wymaga hospitalizacji.

Źródło: Wiadomości WP

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej