Lata temu do rosołu dodawano jeszcze jeden składnik. Dziś prawie nikt tego nie robi

Gotowanie rosołu to obowiązkowy punkt niedzielnego poranka w prawie każdym polskim domu. Od samego rana unosi się jego wyjątkowy zapach, a my nie możemy doczekać się momentu, kiedy będziemy mogli go zjeść. Skoro ma być wyjątkowo, to warto jest poznać recepturę na babciny rosół. Zobacz, co warto dodać do tej zupy, by smakiem powrócić do minionych czasów.

ObrazekBabciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Babciny rosół - wyjątkowa zupa w tym najlepszym wydaniu

Pomimo tego, że receptura na rosół w prawie każdym przypadku zawsze wygląda tak samo, to są pewne szczegóły, dzięki którym ta popularna polska zupa staje się jedyna w swoim rodzaju. I taki jest właśnie babciny rosół, który wyróżnia się smakiem i aromatem. Jeśli zamierzasz przygotować zupę, jak za dawnych lat, to wystarczy, że dodasz jeden składnik, o którym obecnie mało kto pamięta. A są to podroby, czyli wątróbki, serca, czy żołądki. Są one tanie i jednocześnie wzbogacają smak naszej zupy. Wydobywają z rosołu to, co najlepsze, a najlepiej jest je kupić tuż przed gotowaniem.

Obrazek
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Jak ugotować babciny rosół?

Skoro ma być tradycyjnie i wyjątkowo, to postanowiliśmy przypomnieć przepis na ten najlepszy rosół, według receptury naszej babci. Gwarantujemy, że taka opcja rosołu na pewno będzie wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Zobacz, jak go zrobić.

Składniki:

  • 6 serc drobiowych
  • 4 żołądki drobiowe
  • 1,5 kg skrzydełek, szyjek i udek z kurczaka
  • szponder wołowy
  • 2,5 litra wody
  • włoszczyzna
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować babciny rosół, to wiedz, że jego podstawą będzie odpowiednio dobrane mięso. I to właśnie od niego, a dokładniej od jego opłukania rozpoczynamy gotowanie zupy. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotując na średniej mocy. Kiedy wywar się zagotuje, to zmniejszamy ogień do minimalnej mocy, zbieramy szumowiny i dalej, przez 2 godziny, gotujemy naszą zupę. Ten czas dobrze jest wykorzystać na obranie i przygotowanie włoszczyzny. Cebulę opalamy nad ogniem. Po godzinie dodajemy wszystkie warzywa do rosołu.

Obrazek
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Przyprawiamy rosół i gotujemy go jeszcze przez około 90 minut. Na sam koniec solimy go. Nasz babciny rosół jest gotowy. Podajemy go ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli lubisz tradycyjne i wyjątkowe dania, to z pewnością polubisz przepis na udka z kurczaka pieczone na kapuście. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej