PoradyLata temu do rosołu dodawano jeszcze jeden składnik. Dziś prawie nikt tego nie robi

Lata temu do rosołu dodawano jeszcze jeden składnik. Dziś prawie nikt tego nie robi

Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Babciny rosół - Pyszności; Foto Canva.com
10.01.2023 07:00, aktualizacja: 10.01.2023 07:50

Gotowanie rosołu to obowiązkowy punkt niedzielnego poranka w prawie każdym polskim domu. Od samego rana unosi się jego wyjątkowy zapach, a my nie możemy doczekać się momentu, kiedy będziemy mogli go zjeść. Skoro ma być wyjątkowo, to warto jest poznać recepturę na babciny rosół. Zobacz, co warto dodać do tej zupy, by smakiem powrócić do minionych czasów.

Babciny rosół - wyjątkowa zupa w tym najlepszym wydaniu

Pomimo tego, że receptura na rosół w prawie każdym przypadku zawsze wygląda tak samo, to są pewne szczegóły, dzięki którym ta popularna polska zupa staje się jedyna w swoim rodzaju. I taki jest właśnie babciny rosół, który wyróżnia się smakiem i aromatem. Jeśli zamierzasz przygotować zupę, jak za dawnych lat, to wystarczy, że dodasz jeden składnik, o którym obecnie mało kto pamięta. A są to podroby, czyli wątróbki, serca, czy żołądki. Są one tanie i jednocześnie wzbogacają smak naszej zupy. Wydobywają z rosołu to, co najlepsze, a najlepiej jest je kupić tuż przed gotowaniem.

Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Jak ugotować babciny rosół?

Skoro ma być tradycyjnie i wyjątkowo, to postanowiliśmy przypomnieć przepis na ten najlepszy rosół, według receptury naszej babci. Gwarantujemy, że taka opcja rosołu na pewno będzie wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Zobacz, jak go zrobić.

Składniki:

  • 6 serc drobiowych
  • 4 żołądki drobiowe
  • 1,5 kg skrzydełek, szyjek i udek z kurczaka
  • szponder wołowy
  • 2,5 litra wody
  • włoszczyzna
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować babciny rosół, to wiedz, że jego podstawą będzie odpowiednio dobrane mięso. I to właśnie od niego, a dokładniej od jego opłukania rozpoczynamy gotowanie zupy. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotując na średniej mocy. Kiedy wywar się zagotuje, to zmniejszamy ogień do minimalnej mocy, zbieramy szumowiny i dalej, przez 2 godziny, gotujemy naszą zupę. Ten czas dobrze jest wykorzystać na obranie i przygotowanie włoszczyzny. Cebulę opalamy nad ogniem. Po godzinie dodajemy wszystkie warzywa do rosołu.

Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
Przepis na rosół Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Przyprawiamy rosół i gotujemy go jeszcze przez około 90 minut. Na sam koniec solimy go. Nasz babciny rosół jest gotowy. Podajemy go ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli lubisz tradycyjne i wyjątkowe dania, to z pewnością polubisz przepis na udka z kurczaka pieczone na kapuście. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także