Wypij zamiast herbaty. Wzmacnia i przedłuża młodość

Kiedy kolorowe reklamy kuszą kolejnymi wspomagaczami codziennej diety i boosterami zdrowia, łatwo zapomnieć o cennych produktach, które cicho i bez zbędnego szumu czekają w kuchennych szafkach. Jednym z nich jest herbata z czystka, której właściwości upiększające doskonale znały nasze babcie.

Herbata z czystka - PysznościHerbata z czystka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Herbata z czystka w medycynie ludowej i naturalnej znana jest od wieków, a miłośniczki dbania o zdrową skórę, paznokcie i włosy do dziś polecają sobie picie tego naparu. Niepozorna roślina skrywa w sobie szereg cennych właściwości, które pozwolą zadbać o organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Według greckiej legendy, podczas jednej z burzliwych narad bogów na Olimpie zapadła decyzja o nadaniu czystkowi wyjątkowych właściwości. Początkowo, ze względu na swoją wytrzymałość i zdolność do regeneracji, miał służyć jako eliksir zdrowia dla wojowników, łagodząc ból ran i przyspieszając gojenie. Boginie jednak chciały również, aby z jego dobroczynnego działania korzystać mogły również kobiety. Dzięki ich wstawiennictwu czystek stał się symbolem zdrowia, młodości i piękna.

Czym jest czystek?

Czystek, perła śródziemnomorskiej flory, to roślina z rodziny czystkowatych, obejmująca około dwudziestu odmian. Znajdziemy go nie tylko na słonecznych wybrzeżach Morza Śródziemnego, ale również w Afryce czy Azji Zachodniej. Od wieków stosowany jest w ziołolecznictwie, dziś doceniany za swoje zdrowotne właściwości. Kwiaty czystka, zazwyczaj różowe lub białe, są bardzo dekoracyjne, chociaż najczęściej i tak widzimy tę roślinę w formie suszu do przygotowania herbaty.

Jakie właściwości ma herbata z czystka?
Jakie właściwości ma herbata z czystka? © Licencjodawca | ©Ali Majdfar

Czystek warto włączyć do diety

Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Jest również silnym antyoksydantem, co oznacza, że wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami. Herbata z czystka to naturalne wsparcie naszego układu odpornościowego. Czystek może również przynosić ulgę przy przeziębieniu i infekcjach górnych dróg oddechowych.

napar z czystka
napar z czystka © Licencjodawca

Polifenole zawarte w czystku tworzą na błonie śluzowej żołądka barierę ochronną, zmniejszając podrażnienia i przyspieszając gojenie. Czystek jest stosowany jako wsparcie w leczeniu chorób wrzodowych, refluksu żołądkowo-przełykowego oraz innych schorzeń związanych z podrażnieniem błony śluzowej żołądka.

Napar z czystka wspiera urodę

Antyoksydanty z czystka neutralizują wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry i przyczyniają się do powstawania zmarszczek. Ekstrakty z tej rośliny nie przez przypadek trafiają do kremów, maseczek i innych kosmetyków do pielęgnacji skóry, szczególnie tej problematycznej, np. trądzikowej czy łuszczycowej.

Czystek może poprawiać przemianę materii i zwiększać uczucie sytości, co ułatwia utrzymanie diety. To dobre i naturalne wsparcie w procesie odchudzania. Pamiętaj jednak, że nie zastąpi zdrowej diety i aktywności fizycznej, które są absolutną podstawą.

Jak zrobić napar z czystka?

Przygotowanie naparu z czystka jest niezwykle proste. Wystarczy zalać jedną łyżeczkę suszonego ziela wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Im intensywniejszy smak lubisz, tym dłużej powinieneś parzyć herbatę. Do naparu z czystka można dodać miód, sok z cytryny, imbir, kardamon lub goździki. Te dodatki nie tylko poprawią smak, ale także wzbogacą działanie naparu.

Latem napar możesz odstawić do schłodzenia i serwować jak mrożoną herbatę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej