Wypij zamiast kawy. Skutecznie postawi cię na nogi
Chociaż z poranną pobudką kojarzy się przede wszystkim kubek gorącej, parującej kawy, to istnieje napój, który jeszcze skuteczniej postawi cię na nogi. Tybetańska herbata to energetyczny kopniak na najbardziej leniwe poranki.
06.02.2024 10:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Herbata tybetańska to coś więcej niż zwykły napój. To bogata w tradycję i zdrowotne właściwości receptura na rozgrzewającą energię i odporność, szczególnie cenna w chłodne jesienno-zimowe dni. Poznaj sekret tybetańskiego eliksiru i spróbuj przyrządzić go w swojej kuchni. Na pewno nie pożałujesz tej zmiany, a twój organizm szybko ci podziękuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Herbata tybetańska - najlepszy sposób na rozgrzanie
Herbata tybetańska to nie tylko napój, to podróż do świata tybetańskiej tradycji i smaków. Znana jest ona już od X wieku i do tej pory znakomicie sprawdza się jako naturalny sposób na rozgrzanie. Od wieków stanowi ważny element życia mieszkańców Himalajów. Przygotowywana z herbaty pu-erh, masła jaka i soli, nie tylko rozgrzewa w surowym klimacie, ale też dostarcza cennych składników odżywczych.
Herbatę ubija się w specjalnym naczyniu chadong, które przypomina znaną w Polsce maselnicę. Dzięki temu napój jest aksamitnie gładki, pozbawiony grudek i kożucha. Tybetańczycy wypijają dziennie aż 40 czarek takiego napoju.
Czy herbata tybetańska jest zdrowa?
Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale dostarcza również cennych składników odżywczych organizmowi. Wysoka zawartość kofeiny i tłuszczu zapewnia długotrwały zastrzyk energii, idealny dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Zawarty w herbacie tybetańskiej kwas linolenowy wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami.
Sama herbata wpływa również na przyspieszenie metabolizmu oraz złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W górskim klimacie tłusta herbata chroni skórę i usta przed wysuszeniem.
Przepis na herbatę tybetańską
Choć tradycyjna receptura wymaga specjalnych naczyń i mleka jaka, w domowych warunkach możemy stworzyć ją na bazie dostępnych w sklepie produktów.
Składniki:
- 10 g herbaty Pu-Erh,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli himalajskiej,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, dodaj herbatę i gotuj przez 15 minut.
- Następnie do naparu dodaj sól sól i wymieszaj.
- Do blendera dodaj masło oraz mleko i zmiksuj.
- Gorący napar przelej przez sitko do blendera i zmiksuj wraz z mlekiem i masłem.
- Gotowy napój przelej do dzbanka.