Wypij zamiast kawy. Skutecznie postawi cię na nogi

Chociaż z poranną pobudką kojarzy się przede wszystkim kubek gorącej, parującej kawy, to istnieje napój, który jeszcze skuteczniej postawi cię na nogi. Tybetańska herbata to energetyczny kopniak na najbardziej leniwe poranki.

Herbata tybetańska - PysznościHerbata tybetańska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | mamahoohooba
Ewa Malinowska

Herbata tybetańska to coś więcej niż zwykły napój. To bogata w tradycję i zdrowotne właściwości receptura na rozgrzewającą energię i odporność, szczególnie cenna w chłodne jesienno-zimowe dni. Poznaj sekret tybetańskiego eliksiru i spróbuj przyrządzić go w swojej kuchni. Na pewno nie pożałujesz tej zmiany, a twój organizm szybko ci podziękuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Herbata tybetańska - najlepszy sposób na rozgrzanie

Herbata tybetańska to nie tylko napój, to podróż do świata tybetańskiej tradycji i smaków. Znana jest ona już od X wieku i do tej pory znakomicie sprawdza się jako naturalny sposób na rozgrzanie. Od wieków stanowi ważny element życia mieszkańców Himalajów. Przygotowywana z herbaty pu-erh, masła jaka i soli, nie tylko rozgrzewa w surowym klimacie, ale też dostarcza cennych składników odżywczych.

Bazą tybetańskiego przysmaku jest zwykle czerwona herbata
Bazą tybetańskiego przysmaku jest zwykle czerwona herbata © Adobe Stock | David Pimborough

Herbatę ubija się w specjalnym naczyniu chadong, które przypomina znaną w Polsce maselnicę. Dzięki temu napój jest aksamitnie gładki, pozbawiony grudek i kożucha. Tybetańczycy wypijają dziennie aż 40 czarek takiego napoju.

Czy herbata tybetańska jest zdrowa?

Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale dostarcza również cennych składników odżywczych organizmowi. Wysoka zawartość kofeiny i tłuszczu zapewnia długotrwały zastrzyk energii, idealny dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Zawarty w herbacie tybetańskiej kwas linolenowy wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami.

Herbata tybetańska - Pyszności
Herbata tybetańska - Pyszności © Canva | CaoChunhai

Sama herbata wpływa również na przyspieszenie metabolizmu oraz złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W górskim klimacie tłusta herbata chroni skórę i usta przed wysuszeniem.

Przepis na herbatę tybetańską

Choć tradycyjna receptura wymaga specjalnych naczyń i mleka jaka, w domowych warunkach możemy stworzyć ją na bazie dostępnych w sklepie produktów.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj herbatę i gotuj przez 15 minut.
  2. Następnie do naparu dodaj sól sól i wymieszaj.
  3. Do blendera dodaj masło oraz mleko i zmiksuj.
  4. Gorący napar przelej przez sitko do blendera i zmiksuj wraz z mlekiem i masłem.
  5. Gotowy napój przelej do dzbanka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥