Wypij zamiast kawy. Skutecznie postawi cię na nogi

Chociaż z poranną pobudką kojarzy się przede wszystkim kubek gorącej, parującej kawy, to istnieje napój, który jeszcze skuteczniej postawi cię na nogi. Tybetańska herbata to energetyczny kopniak na najbardziej leniwe poranki.

Herbata tybetańska - PysznościHerbata tybetańska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | mamahoohooba
Ewa Malinowska

Herbata tybetańska to coś więcej niż zwykły napój. To bogata w tradycję i zdrowotne właściwości receptura na rozgrzewającą energię i odporność, szczególnie cenna w chłodne jesienno-zimowe dni. Poznaj sekret tybetańskiego eliksiru i spróbuj przyrządzić go w swojej kuchni. Na pewno nie pożałujesz tej zmiany, a twój organizm szybko ci podziękuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Herbata tybetańska - najlepszy sposób na rozgrzanie

Herbata tybetańska to nie tylko napój, to podróż do świata tybetańskiej tradycji i smaków. Znana jest ona już od X wieku i do tej pory znakomicie sprawdza się jako naturalny sposób na rozgrzanie. Od wieków stanowi ważny element życia mieszkańców Himalajów. Przygotowywana z herbaty pu-erh, masła jaka i soli, nie tylko rozgrzewa w surowym klimacie, ale też dostarcza cennych składników odżywczych.

Bazą tybetańskiego przysmaku jest zwykle czerwona herbata
Bazą tybetańskiego przysmaku jest zwykle czerwona herbata © Adobe Stock | David Pimborough

Herbatę ubija się w specjalnym naczyniu chadong, które przypomina znaną w Polsce maselnicę. Dzięki temu napój jest aksamitnie gładki, pozbawiony grudek i kożucha. Tybetańczycy wypijają dziennie aż 40 czarek takiego napoju.

Czy herbata tybetańska jest zdrowa?

Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale dostarcza również cennych składników odżywczych organizmowi. Wysoka zawartość kofeiny i tłuszczu zapewnia długotrwały zastrzyk energii, idealny dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Zawarty w herbacie tybetańskiej kwas linolenowy wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami.

Herbata tybetańska - Pyszności
Herbata tybetańska - Pyszności © Canva | CaoChunhai

Sama herbata wpływa również na przyspieszenie metabolizmu oraz złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W górskim klimacie tłusta herbata chroni skórę i usta przed wysuszeniem.

Przepis na herbatę tybetańską

Choć tradycyjna receptura wymaga specjalnych naczyń i mleka jaka, w domowych warunkach możemy stworzyć ją na bazie dostępnych w sklepie produktów.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj herbatę i gotuj przez 15 minut.
  2. Następnie do naparu dodaj sól sól i wymieszaj.
  3. Do blendera dodaj masło oraz mleko i zmiksuj.
  4. Gorący napar przelej przez sitko do blendera i zmiksuj wraz z mlekiem i masłem.
  5. Gotowy napój przelej do dzbanka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca