Wyrzucasz łodygę brokuła do kosza? Seba udowodnił, że to duży błąd

Mogłoby się wydawać, że używanie brokuła w kuchni to żadna filozofia. Gdy przechodzimy jednak do praktyki, pojawia się duży problem — co zrobić z łodygą warzywa? Seba z Pyszności przychodzi z pomocą.

Łodygę z brokuła można wykorzystać w kuchni do wielu przepisówŁodygę z brokuła można wykorzystać w kuchni do wielu przepisów
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena PęcakSebastian Lubera

Na pewno nie jeden raz wykorzystywałaś w swojej kuchni brokuła. W końcu warzywo to ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę, sos, pastę do kanapek, mini kotleciki i wiele, wiele innych pyszności. Jednak w wielu przepisach uwzględnia się głównie różyczki brokuła.

Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach

Łodyga brokuła — co z nią zrobić?

Myśląc o potencjale brokuła, na pewno w pierwszej chwili przed oczami pojawia ci się obraz zielonych różyczek. To właśnie one są najczęściej wykorzystywane w naszych kuchniach. A co z łodygą warzywa? 

Choć jest jak najbardziej jadalna, bardzo często zupełnie się ją pomija, a co gorsza, od razu trafia do kosza na śmieci. To duży błąd. W końcu również w tym niepozornym elemencie drzemie mnóstwo smaku i wartości odżywczych.

Patent Seby na łodygę brokuła

W kuchni Pyszności kierujemy się filozofią zero waste. Dlatego też nic się u nas nie marnuje. Nie inaczej jest w przypadku brokułów. Nasz kucharz Sebastian, który tak na marginesie potrafi wyczarować genialne dania z prostych składników, znalazł świetne zastosowanie dla łodygi zielonego warzywa. 

Co z nią zrobił? Na początek obrał łodygę i odciął jej zdrewniałą końcówkę. Następnie wziął do ręki tarkę i starł na dużych oczkach zielony rdzeń. Przesypał kawałki warzywa na rozgrzaną patelnię z olejem i zaczął je smażyć. Po chwili wlał bulion domowej roboty i dusił zawartość patelni przez kilka minut. Oczywiście nie zapomniał o przyprawach, tj. soli i pieprzu. 

I to wystarczyło. W mgnieniu oka w kuchni pojawiła się prosta potrawa, którą można zjeść w formie przekąski lub wykorzystać do obiadu jako dodatek zamiast sałatki. 

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥